Dark web - Webový underground a jeho zákoutí

Sponzorované odkazy

Dark web - Webový underground a jeho zákoutí

Jako každý běžný uživatel internetu si jistě často vyhledáváte plno věcí. Informace, videa, obrázky… Člověk by si řekl, že internet, na kterém pomocí vyhledávačů Google nebo například Bing najdeme skoro vše, je už tak zahlcený velkým množstvím informací. Řekli byste, že tohle je pouze takový povrch webu? Takzvaný Surface (povrch) web tvoří pouhá 4 % internetu. Asi si teď říkáte, kde je těch zbylých 96 %, že? Nuže, nebudeme vás dlouho napínat.

Pro názornou ukázku částí webu se využívá ledovec. Protože u ledovce je často viditelná pouze minimální část, která je nad vodou – povrchový web.Pro názornou ukázku částí webu se využívá ledovec. Protože u ledovce je často viditelná pouze minimální část, která je nad vodou – povrchový web.

Možná jste již někdy slyšeli od kamarádů nebo známých pojem Darknet/Dark web a Deep web. Než jsem se o tohle téma začala zajímat více, věděla jsem akorát to, že Dark web je takové temné zákoutí internetu, kde se dají sehnat třeba drogy a zbraně. Bylo to tenkrát ještě v mých školních letech a povídal mi o tom spolužák, který se celý zbytek dne hrabal v počítačích, takže jsem mu věřila a dál jsem se o to nezajímala. Můj spolužák měl tenkrát sice pravdu, ale zároveň to nebyla pravda celá, protože to není ani zdaleka vše. Plno lidí si plete pojmy Deep web a Dark web a ještě více si myslí, že mezi nimi není rozdíl. Pravdou je, že jsou sice tak trochu propojené, ale rozhodně mezi nimi rozdíl je. Takovou zajímavostí je, že Surface web má zhruba 19 TB a Deep web zhruba 7500 TB.

Deep web

Deep web obsahuje databáze, které se nám pomocí běžného vyhledávače nepodaří vyhledat. Nejspíše proto se mu také říká Hidden web. Našli bychom zde různé databáze knihoven, univerzit, archivů, různých institucí apod. Jsou většinou dostupné až po přihlášení, nebo prostě jen nejsou indexované a vyhledávač je pak nemůže najít, není to tedy o tom, že by byl tento obsah úmyslně skrytý. S největší pravděpodobností by se jistě našel nějaký software nebo hardware, který by byl schopen něco z Deep webu indexovat, ale pravděpodobně by k tomu musel využít jiné algoritmy, než běžný vyhledávač.

Dark web

Dark web je naopak dostupný pro kohokoliv, kdo si umí stáhnout potřebný software, jako například Tor, Freenet nebo I2P. Na Dark webu se oproti pouhým databázím nachází mimo jiné takový černý webový trh. Najdete zde často protizákonné zboží/služby, které se nacházejí na Silk road (dá se říct, že je to něco jako Ebay), kde je možné si koupit například drogy, dětské porno, kradené kreditní karty, zakázané knihy, zbraně, apod. Je možné si však objednat různé nelegální služby, například vraždu, hackera nebo zloděje. Vražda „obyčejného“ člověka stojí v přepočtu zhruba 500 000 Kč.

Jak funguje TOR.Jak funguje TOR.

Nesmíme se ale nechat unést tím, že je to dle názvu pouze to špatné a temné, jelikož díky Dark webu spolu komunikuji třeba i politici z různých zemí (například z těch, kde je demokracie tabu), kteří chtějí komunikovat anonymně a bezpečně. Nebo prostě jen někdo, kdo chce uchránit určité informace či jejich zdroj. Najdeme zde i umělce a novináře, kteří se díky represi setkávají s cenzurou, nebo si třeba vyměňují důležité (nebo nebezpečné) informace. Můžeme zde najít i blogy těch, kteří se vyjadřují k různým kontroverzním tématům a nemusí mít strach ze svobodného projevu.

Dark web je dobré vnímat spíše tak, že opravdu záleží na tom, kdo si jej prohlíží. Nesmíte však zapomenout na to, v jakém prostředí se nacházíte. Takže pokud se rozhodnete pro nějakou transakci (například si budete chtít koupit Bitcoiny) a zaplatíte kreditkou, nedivte se, když vás následně někdo okrade. Stále se totiž nacházíte v prostředí mezi hackery a zločinci.

Zajímavosti pro otrlé

  • Na Dark webu je možné najít přes 50 000 stránek s extrémistickým obsahem.
  • Pokud vám něco říká pojem Arabské jaro tak věřte, že celá tato událost údajně domluvila právě přes Dark web.
  • Najdete zde různé experimenty na lidech, většinou na sirotcích a bezdomovcích. Slovo experimenty je ale trochu nepřesné, je tím myšleno spíše mučení na principu „pay for pain“.
  • Existovala zde „kuchařka“ s názvem How to cook a women. A nebyl to vtip. Bylo to myšlené zcela vážně. Na tomto fóru pro kanibaly bylo možné najít i fotografie a barvitě popsané zážitky. Nyní je prý zrušené, nebo možná jen přesunuté.
  • Říká Vám něco název Daisy's destruc­tion nebo jméno Gerald Scully? Ano, i toto video zde bylo (a díky těm, kteří si jej stáhli nejspíše stále je) přístupné.

Pokud jste se i přes tohle všechno rozhodli, že chcete nahlédnout do webového undergroundu, dejte si pozor. Některé stránky vás rozhodně nenechají chladnými a mohli byste z toho mít psychickou újmu. Zkuste si to před tím opravdu dobře promyslet.

Článek Dark web - Webový underground a jeho zákoutí byl publikován 13. prosince 2017 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Nicoll Bárová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...