Linux - Neortodoxní cesta

Sponzorované odkazy

Linux - Neortodoxní cesta

Linux je operační system, který je reprezentován obrázkem tučňáka a stojí na druhém břehu než je Windows. Na první pohled, respektive při prvním použití, se najde jistě více než jen deset rozdílů mezi těmito systémy. Takže se držte, vezmeme to v rychlém sledu.

MaskotMaskot

Jedním z hlavních aspektů při rozhodování o výběru je ekonomická stránka věci. Základní operační systém Linux je stále k dispozici zdarma (některé verze a vylepšení je možné dokupovat). Kdežto Windows je ve své podstatě placený. Cena se pohybuje kolem dvou tisíc českých korun.

Koho si lépe ochočíme?

Co se týká primárního použití a uživatelského využití se ve snadnosti dostává do popředí Windows, jeho grafické a relativně intuitivní ovládání se nechá poměrně dobře naučit jako samouk. Na druhé straně u Linuxu je v prvopočátcích pro uživatele těžko stravitelným soustem, nejmarkantnější je změna právě při přechodu na tento systém, ale pro tento velký krok se cíleně vytvořily verze Linuxu, aby tento tvrdý dopad do neznáma zmírnily. Jedná se například o Linux Ubuntu. Avšak pro náročnější počítačové uživatele a pro lidi zabývajících se o výpočetní techniku a sledující nové trendy v oblasti informační technologie dává Linux příležitost pro jemnější ovládání po prozkoumání.

V klidu a nohy v teple…

Dalším klíčovým faktorem je bezpochyby bezpečnost. Microsoft se sice snaží seč může, ale mnohdy to prostě nestačí. Jednak je využíváno širokou základnou uživatelů a při snaze usnadnit ovládací přístup pro uživatele se stává velmi častým terčem útoků. Naopak Linux si stojí v rámci bezpečnosti stabilněji a dává možnost na kontrolu a vylepšení samotnými uživateli díky otevřenému a přístupnému zdrojovému kódu.

Aplikace, programy a vše kolem

Prvním přechodovým můstkem mezi oběma operačními systémy je Open Office, jelikož je to právě on, kdo je společným jmenovatelem pro oba neslučitelné „protivníky“. Můžete s ním vesele pracovat a zápolit jak na té či oné straně barikády. Tudíž při migraci k druhému táboru nebudete úplně zcela v neznámém prostředí a zázemí vám pro začátek vytvoří tento kancelářský balík. Pokud se ve vás ukrývají vášniví hráči počítačových her a musíte si prostě někdy pravidelně najít svoji chvilku na hraní, asi budete mít k Linuxu silné výhrady, nýbrž zejména pro Windows jsou ve valné většině případů vyvíjeny všechny hry. Je tedy na první pohled nelehké v případě hráčské vášně studovat, zda se vyskytuje i podpora pro Linux, jenž nevládne co do kvantitativního vyjádření v komerčním využití (např.: administrativa)

Uživatelský přístup

Při výběru se neprojeví jen váš charakter a vůle se učit novým věcem, ale ruku v ruce s tím půjde i vaše dosavadní informační znalosti a touha ovládat více nebo se spokojit se základem. Při patrném zájmu o informatiku vás snad osloví možnost vyšší kontroly nad procesy, jež chcete upřednostnit a zároveň rozloženost procesoru při práci na jednotlivých pochodech.

Kdo, kdy a proč?

Na závěr bych si dovolil vznést osobní náhled na potenciální afinitu k Linuxu nebo naopak odpor. Spíše mladší lidé, kteří se dívají dostatečně širokým spektrem na problematiku, mohou spatřit příležitost pro „neortodoxní“ operační systém. Spíše ti, kteří se pohybují kolem počítačů, se možná přikloní k Linuxu. Patrně nenáročný pasivní uživatel nezatěžující se počítačovým světem naopak bude kráčet raději a pohodlně prostředím Windows. Avšak není zapotřebí se bát při skoku k Linuxu, jelikož se k základním ovládacím prvkům jako je hudba, video, fotky, e-mailový klient a podobně dostanete velmi záhy. Takže pokud máte dobrodružného informačního ducha, tak proč nezkusit neortodoxní operační cestu…

Článek Linux - Neortodoxní cesta byl publikován 12. února 2018 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...