Rozhovor o vysokoškolském studiu Informatiky - Co obnáší a proč si jej zvolit?

Sponzorované odkazy

Rozhovor o vysokoškolském studiu Informatiky - Co obnáší a proč si jej zvolit?

V rámci volného pokračování série článků, určených především především pro studenty, řešící svoji budoucnost tím, že pro sebe hledají vhodný obor studia, vám poskytnu náhled do odvětví informatiky. Konkrétně jsme položil několik otázek mému kamarádovi, který studuje obor Medicínská informatika na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Nejprve bych ho rád představil. Jmenuje se Pavel, je již v posledním ročníku svého studia a mimo školu se věnuje i vedení kurzů elektroniky/ro­botiky a navíc hudbě.

Nejprve by mě zajímalo, jak jsi dospěl při svém rozhodování o budoucím studiu právě k oboru informatiky?

O tom, že bych chtěl studovat technický obor, jsem měl jasnou představu již dávno před maturitou. Dříve jsem se věnoval více elektronice a tak jsem v ní chtěl pokračovat. Nakonec ale zvítězila volba informatiky. Tento obor je prespektivní a je zde mnoho pracovních příležitostí. Elektroniku si nechávám jako občasného koníčka. Nakonec oba tyto obory mají k sobě blízko, skoro každý byť nejmenší kus elektroniky má v sobě mikročip, který musel někdo naprogramovat.

V jaké fázi je právě nyní tvoje studium a na čem zajímavém zrovna pracuješ?

Moje studium se chýlí ke konci a doufám, že jej zdárně dokončím v červnu. Ve škole jsem zapojen v několika projektech. Jedním z nich je projekt zabývající se sběrem medicínských dat za účelem zlepšení životního stylu měřených lidí. Dále se podílím na stavbě školního kolejiště, kde je lokomotiva ovládána pomocí BCI (Brain Computer Interface), jedná se tedy o řízení mozkem. Každý, kdo si chce zajezdit, dostane neuročelenku a za pomoci svého soustředění ovládá funkce lokomotivy jako houkání, pískání výpravčího a samozřejmě jízdU lokomotivy. Do budoucna je připravena i parní lokomotiva, které se kouří z komínu.

Co za úkoly dostáváte v rámci projektů a semestrálních prací, které musíte splnit během studia?

Úkoly v rámci semestrálních prací jsou různorodé, odvíjí se od náplně předmětu. Za své studium jsem si vyzkoušel napsat mnoho aplikací od síťové hry až po rozpoznávání pomocí umělé inteligence.

Nová budova Fakulty aplikovaných věd Západočeské universityNová budova Fakulty aplikovaných věd Západočeské university

Litoval jsi někdy svého původního rozhodnutí a že jsi nezkusil jinou školu?

Ne, litovat jsem vyloženě nikdy nelitoval, ale občas ve zkouškovém období si společně zanadáváme, jak bychom už na jiné škole měli hotovo.

Co tě naopak drží u informatiky a čím tě baví?

Na informatice je sympatické, že nabízí mnoho možností uplatnění. Můžete si vybrat, zda se chcete věnovat zpracování dat a strojovému učení, tvorbě webů, tvorbě informačních systémů nebo třeba něčenu nízkoúrovňovému. Každé řešení problému je výzva. Člověk řeší spoustu hádanek. Hlavně se tento obor velice rychle vyvíjí a člověk musí být ve střehu, musí sledovat nejnovější trendy. Nicméně pokud někoho nebaví nejnovější technologie, je i mnoho firem, které zůstávají u starších technologií, většinou z důvodů finančních, protože přepsání softwaru do jiné technologie může být velice nákladné.

Jakou máš motivaci pokračovat a jaké si kladeš krátkodobé a dlouhodobé cíle?

Vzhledem k tomu, že jsem v posledním ročníku, mou největší motivací a nejbližším cílem je získání titulu, nicméně člověk nesmí usnout na vavřínech a v oblasti IT obvzláště. Studium ukazuje pouze cestu, kterou se má člověk vydat a i po studiu se musí každý v oboru dále vzdělávat. Jako dlouhodobý cíl jsem si zvolil studium strojového učení.

Jak by sis představoval svoji ideální práci v tomto oboru?

Jak jsem odpověděl v předchozí otázce, rád bych se věnoval strojovému učení, protože se nejedná o monotónní práci, každý problém vyžaduje individuální přístup. Navíc je to poměrně aktuální téma, téměř každý má dnes data, která chce analyzovat a vytěžit z nich co nejvíce informací.

Popsal bys svoji představu o vývoji informatiky v následujících letech?

V současné době se stále více mluví o Iot (Internet of things), dále je na vzestupu používání umělé inteligence.

Děkuji Ti za rozhovor a přeji ti hodně úspěchů ve tvém snažení a doufám, že tento náš rozhovor bude inspirací pro budoucí studenty IT.

Článek Rozhovor o vysokoškolském studiu Informatiky - Co obnáší a proč si jej zvolit? byl publikován 22. ledna 2018 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...