Vivaldi 1.1 – Plně vybavený prohlížeč webu navazuje na své kořeny

Sponzorované odkazy

Vivaldi 1.1 – Plně vybavený prohlížeč webu navazuje na své kořeny

Přestože je Google Chrome jednoznačně nejpoužívanějším internetovým prohlížečem a až daleko v závěsu je konkurenční Mozilla Firefox, existují mimo zmíněné populární zástupce další zajímavé a plně funkční alternativy. Dříve relativně silná Opera přišla o svou pozici i o část vývojářů, kteří se přesunuli do týmu stojícího za prohlížečem Vivaldi. Nabízí vůbec něco, co by stálo za řeč? To bezesporu ano!

Chromium jako základ

Základní specifika a historické milníky točící se okolo prohlížeče Vivaldi byly zmíněny již v recenzi úplně první ostré verze před dvěma lety. Ve zkratce lze říci, že původní jádro Presto z Opery je licencované Adobe, tudíž vývojáři využívají populárního Blinku, který je dobře znám z Google Chrome, respektive otevřeného projektu Chromium.

Oproti verzi 1.0 se rozhraní nijak zásadně nezměnilo vyjma vybraných detailů.Oproti verzi 1.0 se rozhraní nijak zásadně nezměnilo vyjma vybraných detailů.

Leckteré prohlížeče vycházející ze zmíněného Chromia svou podobnost prozradí hned při prvním kontaktu. Nezřídka kdy si můžeme položit otázku, proč vlastně používat derivát Google Chrome, když můžeme sáhnout po originále. To ale není problém Vivaldi.

Překombinované rozhraní? Ale kdeže…

Při prvním kontaktu s uživatelským rozhraním Vivaldi může uživatele překvapit celá řada lišt a různých ovládacích prvků. Chrome je z tohoto hlediska ztělesněním čistoty, Firefox pak o něco méně. Silnou stránkou Vivaldi však je snadná konfigurace a individualizace uživatelského rozhraní. Zajímavostí je například přebarvení adresní lišty podle dominantní barvy na právě prohlíženém webu.

Boční lištu snadno schováme přepínačem v levém dolním rohu.Boční lištu snadno schováme přepínačem v levém dolním rohu.

Všechny funkce a prvky jsou samozřejmě dostupné prostřednictvím rolovací nabídky schovávající se pod logem prohlížeče, tedy bíle V v červeném čtverci v levém horním rohu. Pokud například ke správci záložek přistoupíme tímto způsobem, správce se otevře jako nový panel a překryje právě prohlížený web. Naopak pokud využijeme levé boční lišty otevře se pouze rychlý přehled se základními prvky pro správu záložek.

Konec prokrastinace? Kolik strávíme času na sociálních sítích? Vivaldi pomůže.Konec prokrastinace? Kolik strávíme času na sociálních sítích? Vivaldi pomůže.

Přesuneme-li se do karty Historie prohlížení, Vivaldi nabízí vedle času a adresy dříve navštívených stránek také celkový počet zobrazení stránek včetně grafů. Uživatel má k dispozici informace o svém chování při používání prohlížeče včetně přehledu nejčastěji navštěvovaných stránek a způsobu, jak na stránky přistupuje.

Správa oken je dobrý pomocník, pokud má uživatel ve zvyku držet desítky neustále otevřených panelů.Správa oken je dobrý pomocník, pokud má uživatel ve zvyku držet desítky neustále otevřených panelů.

Chybět nesmí ani zmínka o šikovném Správci oken, který je přístupný z boční lišty. Přílišné množství panelů způsobí, že v horní liště vidíme pouze ikonku webu. Nemá-li web ikonku, takzvaný favicon, vidíme pouze univerzální ikonu a přehled v otevřených webech je ta tam. Díky Správci oken můžeme v množství otevřených panelů snadno přeskakovat a především vyhledávat. Vedle toho lze jednotlivé položky uzavírat či uspávat pro úsporu systémových prostředků. Výbornou funkcí Správce oken je položka Uzavřené listy přístupná mimo jiné přímo z lišty panelů. Zavřeme-li mnoho panelů včetně těch, které měly zůstat otevřené, stačí v Uzavřených listech najít kýžené panely a obnovit je.

Maličkosti dělají celek

Při prohlížení si čas od čas potřebujeme nějakou informaci zaznamenat – ať už obrázek, nebo pár vlastních slov. Vivaldi pro tyto potřeby nabízí nástroj Poznámky dostupný z levé boční lišty. Z ní je přímo možné nejenom poznámky tvořit, ale také řadit do složek a samozřejmě mezi nimi i vyhledávat. Smazané poznámky se poté ukládají do Koše. Ten se ovšem sám po určitě době nevymaže. Uživatel jej musí vyprázdnit sám.

Tvorba poznámek je snadná a rychlá. Chybí však upomínky a sychnronizace mezi počítači.Tvorba poznámek je snadná a rychlá. Chybí však upomínky a sychnronizace mezi počítači.

K poznámkám lze navíc přidávat další obsah, jako obrázky, či textové soubory. Přiložit lze jakékoli soubory, ale například se soubory Microsoft Office si Vivaldi při prohlížení neporadí. Obrázky jde také přímo vytvářet při psaní poznámky a to buď jako výstřižek oblasti, nebo celého okna prohlížeče.

S textovým souborem si Vivaldi poradí, MS Office je ale problém.S textovým souborem si Vivaldi poradí, MS Office je ale problém.

Další maličkostí, která stojí za zmínku je možnost okamžitého zamezení zobrazování obrázků prostřednictvím nástroje Zobrazování obrázků a animací v dolní liště. Nástroj je vhodný například pokud je k dispozici pomalé připojení k internetu, případně připojení s malým FUPem.

Řada nástrojů rychle po ruce. Zajímavé je především rozmazávání obrazu v době nepřítomnosti uživatele.Řada nástrojů rychle po ruce. Zajímavé je především rozmazávání obrazu v době nepřítomnosti uživatele.

Nesmíme opomenout ani Nástroje pro stránku, které umožňují ovlivnit grafické prvky stránky. Vedle zákazu určitých prvků je možné změnit zobrazení webu na Čtečku, tedy zobrazení kdy vidíme pouze text a základní obrázky příslušející ke čtenému obsahu. Pokud chceme obsah webu v rámci prohlížení citlivých dat skrýt při nepřítomnosti a zároveň nechceme zamykat počítač, lze použít praktický nástroj Rozmazat při nepřítomnosti.

Zdatný příspěvek do koloritu prohlížečů

Oproti staré opeře chybí klient pro stahování BitTorrent souborů, chybí také e-mailový klient a našla by se další řada nástrojů, které dříve byly součástí plnotučné Opery. Ale Vivaldi není kopie Opery. A navíc – kdo dnes všechny zmíněné nástroje potřebuje? Současný trend jasně promlouvá vstříc jednoduchosti a lehkosti a Vivaldi stojí na dobrém pomezí mezi řadou praktických nástrojů a čistotou uživatelského rozhraní. Největší vadou na kráse je absence synchronizace mezi několika počítači. Za vyzkoušení Vivaldi každopádně stojí.

Hodnocení redakce:  75 %

Výhody:

  • Rozsáhlá konfigurovatelnost
  • Řada praktických funkcí
  • Blink základem
  • Vzdušné uživatelské rozhraní
  • Podpora Chrome doplňků

Nevýhody:

  • Běžní uživatele neocení některé funkce
  • Na první pohled složité rozhraní
  • Nemožnost synchronizace dat mezi počítači
  • Nejde vytvářet poznámky s upomínkami

Článek Vivaldi 1.1 – Plně vybavený prohlížeč webu navazuje na své kořeny byl publikován 19. února 2018 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...