Začínáme s 3D tiskem – jak vybrat tiskový materiál?

Začínáme s 3D tiskem – jak vybrat tiskový materiál?

Popularita 3D tisku stále roste. I v našem okolí jsme se již setkali s řadou lidí, která se nám nezapomněla pochlubit, že si pomocí své čerstvě koupené 3D tiskárny vytiskla třeba novou součástku do počítače či zásnubní prsten pro svoji milovanou osobu. Čas od času k nám zase z médií doputuje zpráva, kterou bychom ještě před pár lety považovali za špatný žert či uniklý segment scénáře pro nějaký sci-fi film, třeba že se lékařům podařilo zachránit nohu pacienta prostě tím, že mu vytiskli zbrusu nový kolenní kloub.

Ano, jak se zdá, 3D tisk tu s námi je a v nejbližších letech stále také bude. Již se rozhodně nejedná jen o něco, co by si kvůli náročnosti na finance mohli dovolit jen ti nejbohatší z nás. Jak ale vlastně celý proces 3D tisku funguje a jaké materiály se při něm používají? Na to se právě teď zaměříme.

3D tisk našel uplatnění v celé řadě oborů, mimo jiného také ve zdravotnictví.3D tisk našel uplatnění v celé řadě oborů, mimo jiného také ve zdravotnictví.

Princip tištění 3D objektu v podobě, v níž jej známe dnes, vychází z technologie zvané stereolitografie, která se hojně využívala v průběhu devadesátých let. Zjednodušeně řečeno: celý proces funguje tak, že dojde k navrstvení a vytvarování užitého materiálu (v minulosti se jednalo především o fotopolymer), který je následně uveden do pevného skupenství pomocí UV laseru. Na této logice pracuje i většina moderních 3D tiskáren, rozdíl je však v užitých náplních, které se od sebe liší složením a každá je tudíž vhodná pro tisk jiného objektu.

Co zvolit?

Tiskové struny 3Dfil do 3D tiskáren je možné zakoupit v několika specifikacích a jak jsme napsali výše, každá z nich najde uplatnění někde jinde.

Pokud máte v plánu vytisknout si například novou součástku do počítače, případně jiný objekt, u nějž víte, že bude vystaven vysokým teplotám, zcela jistě bude rozumné sáhnout po vláknu 3D filament z vysoce trvanlivého materiálu ABS . Jeho hlavním pozitivem je, že je tzv. samozhášivý, což znamená, že po odstranění zdroje žáru sám přestává hořet.

Snad každému se již alespoň jednou stalo, že nějakým způsobem poškodil své milované auto. Ti, kteří již mají doma 3D tiskárnu, však v případě této nemilé situace nemusejí šílet. I náhradní součástky pro automobily je s jejich pomocí možné si jednoduše vytisknout. Ne, není to fantasmagorie. 3D tisk se v automobilovém průmyslu používá i na profesionální úrovni. Pro vytvoření například takového blatníku poslouží dobře kvalitní 3D tisková náplň z ASA materiálu , který se vyznačuje vysokou odolností vůči UV záření a vzhledem ke své pevnosti není problém s jeho pomocí vymodelovat i opravdu titěrné detaily.

Jaké jsou vaše zkušenosti s 3D tiskem? O své zážitky se s námi můžete podělit v komentářích.

Článek Začínáme s 3D tiskem – jak vybrat tiskový materiál? byl publikován 6. února 2018 v 21.30 v rubrice Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...