Fotografie dnes a včera

Sponzorované odkazy

Fotografie dnes a včera

Není problémem zhotovit fotografii podle vašich představ. Nemusíte zoufat, pokud nejste profesionálním fotografem, či máte chuť vylepšit postavu nebo dokreslit pohled do krajiny. Na takové úpravy existují velmi dostupně editory pro práci s fotkami. Regulérně využívanou korekcí je ještě stále odstranění tzv. Červených očí. K tomu dochází nejčastěji při stavu, kdy je nedostatek světla, jelikož tehdy je zornice oka nejvíce otevřena, aby získala, co možná největší množství světla z okolí. Pokud vás právě někdo fotograficky zvěční, vaše zornice se při použití blesku nedokáží dostatečně rychle přizpůsobit a na výsledné fotce se pak promítne odražené světlo. Pikantní je, že třeba u koček dochází k efektu zelených očí. Kromě prevence a zlepšení podmínek při samotném focení, lze provést korekci až po zhotovení fotky. Pro tento účel je na výběr značné množství webových editorů (příklady: https://cs.pixiz.com/; http://www.perfectphoto.cz/; https://www.pizap.com a mnohé další) nebo si jej můžete stáhnout a nainstalovat. Pokud se s obrazovými úpravami setkáváte jen příležitostně, patrně se nemusíte zaobírat instalací a je snazší jednorázově využít některý z bezplatně dostupných serverů.

Úpravy a opravy

Velkým tématem jsou fotografické podvrhy, které mnohdy mohou upravovat skutečnost a natropit dalekosáhlé negativní důsledky. S rozvojem a širším využitím dostupných technologií stále větším množstvím uživatelů se tento trend objevuje stále s větší frekvencí. Záměry mohou být rozdílné, někdy chce pouze autor vyrobit obrazový vtip a je na první pohled jasné, že je to fotomontáž a účelem je krátkodobé pobavení, avšak mnohdy se rafinované fotografické podvrhy mohou stát klíčovou složkou pro zrod hádky a nenávistných prohlášení. K tomu mohou přispívat i aktuální situace ve společnosti jako je udílení cen, volební kampaně a podobně.

Někdy nám na zaznamenání zážitku musí vystačit naše fotografická paměťNěkdy nám na zaznamenání zážitku musí vystačit naše fotografická paměť

Velmi populární jsou korekce a deformace obličeje či celé postavy, které posléze vypadají komicky. V realitě existují zrcadlová bludiště, či jen vedle sebe umístěná zrcadla, která vaše tělo legračně přetvoří, tím že neúměrně zdeformují určitou jeho část. Podobné obměny se dají uskutečnit i virtuálně a rovnou sdílet na sociálních sítích, kde sbírají hodnocení a komentáře. Avšak největší šanci na úspěch patrně mají ty fotky, které zachytí nečekanou životní situaci a nepotřebují žádnou korekci a prezentují se čistě a originálně dál.

Soukromí především

I přes odklon od tématu bych rád v této sekci upozornil, že je v první řadě zapotřebí myslet na ochranu soukromí a chránit si svoje osobní fotografie, jelikož v digitální podobě se šíří mnohem rychleji a snadněji než dříve při dnes již prehistorickém vyvolávání negativu. Zveřejňování snímků osob, které nevyslovily souhlas s vystavením fotografií ať na internetu nebo někde na nástěnce může být nepříjemné popotahování, avšak kontroverzní jsou situace, kdy nemůže být uplatněn fotografický dokument jako zásadní předmět při dopadení pachatele při spáchání trestního činu. Proto prosím nespěchejte s tím, abyste inzerovali jako první nějakou originalitu, ale snažte se nejdříve přemýšlet o tom, co toto zveřejnění přinese a zda přinese radost, nebo někomu přitížíte.

Šachy – můj koníček, plno zážitků se mi vybavuje..Šachy – můj koníček, plno zážitků se mi vybavuje..

Fotka vyjadřuje často velmi mnoho. Ukazuje postavy, zvířata často jejich nálady a aktuální psychický a fyzický stav a má velkou výpovědní hodnotu. Při pohledu na pořízené fotografie ve vašem albu se vám jistě vybaví plno vzpomínek na zážitky spojené na věci či místa na nich zachycených a na kvalitě snímku jistě v první řadě nezáleží.

Článek Fotografie dnes a včera byl publikován 26. února 2018 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...