Vlastní nebo pronajaté servery? Cena jako klíčový parametr

Vlastní nebo pronajaté servery? Cena jako klíčový parametr

Ať už se jedná o spuštění nové webové stránky, nebo třeba herní serveru pro Minecraft, vzniká otázka, zdali server koupit, nebo si pronajmout u poskytovatelů. Tím nejdůležitějším aspektem je samozřejmě cena. Nové řešení bude jednorázově dražší, což se nemusí týkat repasovaných serverů, měsíční paušál vyšší. Existuje řešení, které zpřístupní i plně vybavené servery Dell.

Když PC dochází dech

První myšlenkou při potřebě tvorby vlastního serveru například pro domácí síť může být třeba využití staršího nevyužívaného osobního počítače. Starší hardware v domácím prostředí obslouží všechny uživatelské požadavky a nejužším místem nebude konektivita. Samotná spotřeba už je jiná otázka, kterou do značné míry řeší specializovaná zařízení například v podobě NASů, které mají optimalizovanou spotřebu. Dostaneme-li se do firemní sféry, začínají nároky růst – a to podstatně.

Klasické uspořádání serveru provozovaného v racku.Klasické uspořádání serveru provozovaného v racku.

Zde už je přítomnost osobního počítače nežádoucí a přesouváme se do oblasti serverů. Navíc zde visí otázka bezpečnosti, zálohování a například VPN. Do víru dění se dostává i konektivita, jež může být značně úzká vzhledem k požadavkům přístupů uživatelů zvenčí. Ale server nedisponuje jen vysokým výkonem a nálepkou „server“, jde i o hardwarová řešení a pokrytí jistých provozních stavů a chyb. Příkladem budiž přítomnost ECC pamětí, jejichž specifika jsou dobře popsána například na české Wikipiedii.

Pronájem, nebo koupě?

V době, kdy je populární operativní leasing automobilů i mezi koncovými spotřebiteli a většina služeb se přesouvá do formátu měsíčních paušálů, se jeví jako zcela jasná cesta pronájem serveru. Výhod je celá řada, neboť správa systému či případná obměna je v režii vlastníka serveru. Z paušální částky je tak potřeba zaplatit více služeb a lidí, a proto bude zpravidla vyšší, než koupě vlastního serveru. Pod kontrolou tak máte všechna data a služby, ale hardware ne.

Jeden z mnoha specifických prvků serverů – možnost výměny disků za chodu.Jeden z mnoha specifických prvků serverů – možnost výměny disků za chodu.

Koupě zcela nového serveru s ohledem na vstupní požadavky se může vyšplhat do vysokých částek. Výkon a různé specifické prvky prostě něco stojí. V této chvíli je tak dobré konfrontovat požadavky s dostupnými výkonovými řešeními a zároveň do výběru zařadit i repasované servery. I při vysokých nárocích můžeme nalézt vyhovující kus v server bazaru. Navíc vlastní server je možné také umístit k vysokorychlostní lince u poskytovatele míst ve velké serverovně. Poplatky se pak značně sníží, neboť hardware server je čistě v naší režii. Přestane-li po letech server stačit, lze dokoupit další a výkonnější a starší ponechat jen na obsluhu méně náročných služeb.

Dostupnost lepší výbavy

Repasované servery samozřejmě již nějaký provoz zažily, tudíž jsou zahořené a zpravidla odladěné. Navíc se nám otevírá segment, který by při koupi nového hardware mohl být mimo uvažovaný rozpočet. Při výběru se vyplatí nezapomenout ani na segment repasovaných serverů.

Článek Vlastní nebo pronajaté servery? Cena jako klíčový parametr byl publikován 8. února 2018 v 22.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...