Aplikace pro čtení knih v mobilních zařízeních - Jaké máme možnosti?

Sponzorované odkazy

Aplikace pro čtení knih v mobilních zařízeních - Jaké máme možnosti?

Pokud se rádi vzděláváte, kdykoliv je k tomu příležitost, nebo jen máte četbu jako oddech jistě jste již přemýšleli jakou cestu zvolit. Možností je hned několik. První běžná léty prověřená možnost je využití klasické papírové knihy, další alternativa je v nějakém elektronickém zařízení (např. počítač, tablet, mobil nebo přímo čtečka knih). Klasická kniha má jistě svoji tradici a lze si jen těžko představit, že by měla přestat existovat. Je to jistota při poruše elektroniky, či vyčerpání kapacity baterie ( i když to již lze dalšími přídavnými prostředky dnes řešit – existují zařízení jako power banka apod.). Nicméně pokud převáží negativa ve formě případné váhy a velikosti knihy a nebo již primárně cena pořizovacích nákladů, otevírají se dveře do sféry elektronické knihy. Čtečka knih je další sólo zařízení čistě specializované pro tyto účely. Takže je příjemné, že nevyřazuje žádné nadbytečné světlo, můžete si zvětšit písmo, ale na druhou stranu je to další zařízení, které musíme nosit s sebou.

Knižní obsah při ruce

V následujících řádcích se pokusíme více rozebrat poslení zmíněnou variantu a tím je použití přímo mobilu ke čtení. Správný postoj, ať jste již odpůrcem nebo příznivcem, je mít pozitivní přístup, takže nejprve to kladné na tomto způsobu řešení. Prvně je to jistě téměř ( ve většině případů) neustálá přítomnost mobilního telefonu v naší blízkosti. Potřebujeme ho na volání a psaní a pokud zbude čas, můžeme po něm sáhnout a něco si přečíst. Tím pádem nemusíme nosit další věc (čtečku, knihu…). Upřímně další výrazné plusy, které by stály za pozornost a zároveň je neměla třeba čtečka nebo jiné elektronické zařízení mě nenapadají. Nicméně tomuto samotnému plusu může každý individuálně přisuzovat rozličnou velikost a prioritu.

Co preferujete?Co preferujete?

Nepraktické či negativní mi na způsobu čtení přes mobil připadá ve většině případů poměrně malý displej na čtení delšího souvislého textu a intenzivní podsvícení displeje, ale pokud vás toto neodradí nechte se inspirovat třeba těmito aplikacemi. Pro představu a vyhledání klíčových slov jsou to: Cool reader, Play books, Ebook reader, Wooky ale i plno dalších. Stačí si ujasnit priority ohledně čtení, které požadujete a vybrat si vyhovující program, abyste již dalším výběrem nemarnili čas místo samotného čtení vašeho oblíbeného nebo nového titulu.

Zástup zástupců elektronické knihy

Třeba Wooky již dnes nabízí poměrně širokou knihovou základnu. Pokud se rozhodnete číst knihy na více elektronických zařízeních, dostanete nabídku v pokračování na skončeném místě. Jako negativní nebo spíše nepraktické se jeví nezbytnost při každé aktualizaci znovu vyplňovat přihlašovací údaje a stáhnout svoji původní knihovnu, ale tento problém se snad brzy odstraní.

Cool reader má očividný problém při spouštění na Androidu verze 6, jelikož se stává, že zařízení nemůže rozeznat externí paměťovou SD kartu. Což může působit značné obtíže. Respektive jsou viděny pouze ty soubory, které jsou ve stejném úložišti, jako je aplikace čtečky, takže pokud si s tímto poradíte a problém osvětlíte, můžete být spokojeni a volit i třeba funkci předčítání.

Na druhé straně je potřeba vyzdvihnout nespočet formátů, které jsou podporovány. Zajímavostí je nastavení nočního režimu.

Ebook Reader je dalším z mnoha zástupců při výběru ke čtení knih, ale neporadí si se soubory pdf.

U PlayBooks, které jsou již předinstalovány v zařízeních Android, můžete rovněž využít audioknihy a překlad knihy rovnou na stránce. Avšak uživatele trápí v případě možnosti přejít na jinou čtečku problémy s odinstalováním právě této aplikace. Bohužel moc dobře nekomunikuje v offline režimu.

Pokud budete úzce vyhrazeni pro PDF soubory, jistě oceníte ezPDF Reader. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv aplikaci nebo zůstanete u klasické knihy, vězte, že děláte v každém případě dobrý krok ke zlepšení slovní zásobě.

Článek Aplikace pro čtení knih v mobilních zařízeních - Jaké máme možnosti? byl publikován 21. května 2018 v 05.00 v rubrice Návody a Technologie. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...