Gmail se dočkal nového updatu a vzdaluje se konkurenci

Sponzorované odkazy

Gmail se dočkal nového updatu a vzdaluje se konkurenci

Ve středu 25. dubna 2018 se jeden z nejpopulárnějších emailových serverů, Gmail, dočkal největšího updatu za posledních několik let. Nová aktualizace nabízí kromě lehce upraveného grafického rozhraní také celou řadu novinek, díky nimž mohou uživatelé lépe pracovat s přijatými i odeslanými zprávami. Na všechny nově přidané funkce se dnes podíváme, je však potřeba říct, že vývoj některých z nich ještě není stoprocentně dokončen a v aktuální verzi Gmailu, která je dostupná v době psaní tohoto článku, se nenacházejí, takže existuje jistá pravděpodobnost, že ve finální podobě budou fungovat zcela jinak, než zde popisujeme.

Úvodem je potřeba podotknout, že nový update nebyl hned ze začátku dán k dispozici všem uživatelům. To, zda mezi ně patříte, zjistíte jednoduše tak, že ve vaší schránce kliknete na tlačítko nastavení (settings). Hned zvolením první možnosti, pojmenované příznačně „Try the new Gmail“ se stránka přepne do nového zobrazení a zaktivní se nově přidané funkcionality. Tedy, alespoň ty, které již byly publikovány. Pokud usoudíte, že vám více vyhovuje klasické a již několik let staré rozhraní, není problém se stejným způsobem přepnout zpět do něj. Jak praxe ukázala, podobné inovace populárních stránek i mailových serverů jsou zpravidla prováděny postupně a uživatelé mají většinou i několik měsíců po spuštění aktualizované verze možnost zůstat věrni tomu, na co jsou zvyklí. Stačí si vzpomenout zhruba na pět let starou kauzu, kdy YouTube přecházelo na responzivní zobrazení, jež zpočátku pro jeho osekanost a celkovou nepřehlednost kritizovali snad úplně všichni.

Nyní se již konečně dostáváme k novinkám, které nový Gmail přináší. Jak jsme napsali v první odstavci, některé z nich nemusí být v době, kdy tento článek čtete, ještě oficiálně dostupné, takže povídání o nich berte prosím s mírnou rezervou.

Confidental Mode

Nová funkcionalita, jejíž název lze do češtiny volně přeložit jako „důvěrný režim“ má jednoznačně nakročeno k tomu, aby se stala tou největší inovací v oblasti mailových klientů za posledních pár let. Těžko uvěřit, že konkurence nepřišla s něčím podobným již dříve.

Možností, jak můžete upravit chování vámi zasílaného mailu, je skutečně požehnaně.Možností, jak můžete upravit chování vámi zasílaného mailu, je skutečně požehnaně.

Důvěrný režim vám umožní nastavit parametry, podle nichž se vámi napsaná zpráva bude chovat poté, co jí obdrží příjemci. Mimo jiného můžete definovat časový interval, po jehož uplynutí se sama smaže. Kromě toho nově také máte možnost zabránit tomu, aby byla dále přeposílána třetím stranám, případně upřesnit, kdo všechno si může stáhnout v ní přiložené soubory. Samozřejmostí pak je možnost přidání autentifikace v podobě SMS kódu.

Uspání

V momentě, kdy si zapnete nové uživatelské rozhraní Gmailu, se vám po najetí na název jakéhokoli přijatého e-mailu zobrazí jednoduché kontextové menu, obsahující základní funkce pro práci s nim. Kromě obligátních možností, umožňující mazání či archivaci, nově máte možnost jakoukoli přijatou zprávu „uspat“. Co to znamená?

Nové menu, umožňující uspání libovolné zprávy, je přehledné a obsahuje dostatek možností.Nové menu, umožňující uspání libovolné zprávy, je přehledné a obsahuje dostatek možností.

Celá myšlenka „uspání“ zprávy představuje další způsob, jak si můžete protřídit vaši přeplněnou schránku. Využití této nové funkce vám umožní přijatou zprávu skrýt s tím, že si sami určíte časový úsek, po němž se opět objeví, abyste s ní mohli pracovat. Jedná se o velice šikovnou věc, zejména pokud jsou vám elektronickou formou měsíčně zasílány faktury či další e-maily podobného typu, které potřebujete vyřešit většinou v jeden den.

Upozornění na staré zprávy

Tato novinka je spíše kosmetického rázu a menší, ovšem právě takovéto maličkosti dávají člověku vědět, že vývojáři v Googlu svůj vlastní mailový klient také využívají a přemýšlejí nad jeho komplexností.

Již od nepaměti jsme zvyklí na to, že nově přijaté zprávy se ve schránce nějakým způsobem zvýrazňují – ať už tučným písmem, případně barevně. Gmail samozřejmě není v tomto směru výjimkou. Nově přidaná funkce má za úkol upozornit vás na zprávy, které jste si sice již přečetli, ale nechali jste je bez odpovědi. Pokud se ve vaší schránce takový případ nachází, objeví se vedle něj malý štítek, informující vás o tom, jak dlouho jej již necháváte bez reakce. Šikovná věcička, zejména pokud vám již, stejně jako nám, docházejí barevné štítky pro označování e-mailů, které musíte zpracovat.

Boj proti spamům

Přijímání nevyžádané elektronické pošty se zkrátka vyhnout nejde. Stačí, abyste se zaregistrovali na libovolném internetovém portálu, a hned následující den vám pravděpodobně začnou chodit e-maily, nabízející vám sortiment všeho druhu, jelikož při potvrzování všeobecných podmínek jste odsouhlasili, že vaše e-mailová adresa může být poskytována také třetím stranám. Gmail v aktuální verzi přichází s alespoň částečným řešením, které vám pomůže se se spamy vypořádat, i když pochopitelně ne definitivně. Nově navržený algoritmus, který byl do jeho zdrojového kódu vložen, umí identifikovat nejčastější adresy, z nichž vám nevyžádaná pošta chodí a pokud usoudí, že jí nečtete, bude vám doporučeno odhlásit od odběru novinek či reklamních sdělení, pokud je to technicky proveditelné.

Staré ustupuje novému

Gmail je aktuálně nejvyužívanějším e-mailovým serverem. S tímto tvrzením můžeme nesouhlasit, můžeme se také hádat, ale to je asi tak jediné, co s tím můžeme dělat. Co se musí nechat, je, že na rozdíl od konkurence se jeho vývojáři nebojí přicházet postupně s novými, dříve neviděnými prvky, které budou v průběhu nadcházejících měsíců či let zcela jistě okopírovány, protože když se nad jejich využitím v praktickém životě zamyslíte, tak poznáte, že mají něco do sebe. Aktuální update Gmailu byl tím největším za posledních několik let a i když se jeho nasazení nepodařilo zcela na jedničku, jelikož některé nové funkcionality stále nejsou dostupné, případně nefungují zcela na sto procent, tak vám garantujeme, že po pár dnech jejich používání si bez nich budete připadat jako bez ruky.

Článek Gmail se dočkal nového updatu a vzdaluje se konkurenci byl publikován 30. dubna 2018 v 05.00 v rubrice Internet, Technologie a Návody. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...