Recenze antiviru G Data Total Security - Jak si stojí v porovnání s konkurencí?

Recenze antiviru G Data Total Security - Jak si stojí v porovnání s konkurencí?

Antivirové programy představují zvláštní skupinu počítačového softwaru a podrobné povídání o nich by bez problémů vydalo na celý rozsáhlý seriál článků. Stalo se nepsaným pravidlem, že každá z větších společností, zabývajících se jejich vývojem, musí každoročně vydat minimálně jednu obsáhlou aktualizaci, případně rovnou novou verzi svého programu, protože stejně jako v jiných odvětvích oboru informačních technologií i u virů platí, že se neustále vyvíjejí. To, co na spolehlivou ochranu počítače stačilo včera, nemusí být zítra a možná už ani dnes aktuální.

Největším problémem spousty freewarových antivirových programů je, že se vývojáři nejsou schopni dostatečně rychle přizpůsobovat aktuální situaci, což má za následek jednoduše to, že jejich produkty zpravidla v řádu několika málo let upadnou v zapomnění. Pokud sháníme schopný software, který dokáže spolehlivě chránit náš počítač a data uložená v něm, je rozhodně rozumnější zvážit investici do některého z placených antivirů. Po zakoupení licence nezískáme pouze samotný program, ale také jistotu v podobě pravidelných aktualizací, uživatelské podpory a v některých případech také možnost podílet se přímo na dalším vývoji.

Do skupiny placených antivirových programů, kde z pohledu mnoha lidí existuje pouze jeden skutečně plnohodnotný zástupce, a sice ESET spadá také dnes recenzovaný G Data Antivirus, vyvinutý společností Total Security. Jeho předchozí verze z minulých let nás přesvědčily, že se rozhodně jedná o velice spolehlivý program německé kvality.

Uplynulo pouze několik málo dní od doby, co v České republice začal platit zákon o ochraně osobních údajů, takzvané GDPR a to v jeho nejpřísnější možné podobě. Z tohoto důvodu se sluší zmínit, že G Data se dokáže obejít bez zbytečných „backdoor“ procesů, které shromažďují informace o systému s cílem zabránit jeho zneužití. Německá legislativa každopádně tento typ procesů zakazuje.

I pro slabé počítače

Samotná struktura tohoto programu je tvořená dvojící na sobě nezávislých jader. Díky tomu existuje pouze velice malá pravděpodobnost, že v průběhu skenování dojde k nedohledání případného škodlivého softwaru ve vašem počítači. Je však potřeba hned obratem dodat, že druhé jádro se spustí teprve v momentě, kdy sken, využívající prvního jádra, skutečně detekuje potenciální hrozbu. Tento systém je z našeho pohledu doveden v aktuálních verzích programu takřka k dokonalosti, jelikož nejen že nezatěžuje zbytečně procesor, ale zároveň dokáže dohledat prakticky veškeré viry a další nechtěný obsah podobného ražení.

Detekce malware a zálohování

G Data nabízí velice kvalitní antimalwarovou ochranu, stejně spolehlivě se dokáže vypořádat také s ransomware. Co se týče brány firewall, tak při základním nastavení s ní nebudete mít žádné potíže a stejně jako zbytek programu je plně funkční. Problém pro někoho může nastat v momentě, kdy dojde k zapnutí interaktivního módu. V ten moment začne firewall velice citlivě reagovat na prakticky veškeré programy a pravidelně se budete potýkat s informativními hláškami, dotazujícími se na jejich původ, a zda skutečně chcete, aby ve vašem počítači prováděly změny. Toto však nemůžeme vnímat zcela jako zápor. S podobnými obtížemi se setkáte u většiny kvalitních antivirových programů. Když zůstanete věrni doporučenému nastavení, s žádnými zbytečnými hláškami se setkávat nebudete.

Nastavení brány firewall skýtá několik možností. Zapnutí interaktivního módu však nedoporučujeme.Nastavení brány firewall skýtá několik možností. Zapnutí interaktivního módu však nedoporučujeme.

Funkce backup se v posledních letech stala samozřejmou a plně funkční součástí antivirů a G Data nezůstává v tomto směru pozadu. Způsob vytvoření zálohy si můžete nastavit dle vlastních potřeb, případně zapnout její automatické spouštění. Samozřejmostí je možnost zálohování celých disků, případně pouze vybraných souborů. Sympatickým bonusem je možnost práce s disky v síti či periferiemi.

Rodičovská kontrola

Přítomnost funkcionality, která si klade za cíl umožnit rodičům ochranu jejich ratolestí před nevhodnými zákoutími internetu, je samozřejmostí. Jedná se však o značně rozporuplnou část programu.

Samotné uživatelské rozhraní je dostatečně přehledné.Samotné uživatelské rozhraní je dostatečně přehledné.

Dostupný filtr nabízí možnost blokování webových stránek, spadajících do celkem pěti kategorií: drogy, hackeři, extremisté, násilí a pornografie. Alternativou pak je zapnutí blokace pro všechny stránky, jež využívají zabezpečeného protokolu HTTPS. Tato varianta je však v současné podobě z našeho pohledu zcela nepoužitelná, jelikož reaguje i na většinu prohlížečů či Wikipedii.

Závěrem

Novinkou, která byla do G Data v posledních verzích přidána, je možnost správy hesel, pojmenovaná příznačně Password Manager. Fungujete to jednoduše. Do programu zadáte vámi zvolené heslo a následně se vám zobrazí jednoduché hlášení, které vás bude informovat o tom, jak moc je bezpečné. Nevíme, zda jsme málo kreativní, ale program jako dostatečně silné heslo vyhodnotil pouze případ, když jsme zcela náhodně přejeli prsty po klávesnici. V jiných případech jej vnímal jako nedostačující, i když jsme splnili klasickou povinnost kombinace různě velkých písmen, speciálních znaků a číslic. K dispozici je nicméně možnost vygenerování zcela bezpečného hesla.

Password Manager je v rámci programu novinkou.Password Manager je v rámci programu novinkou.

Abyste této utility mohli naplno využít, je potřeba, abyste měli nainstalován jeden ze tří aktuálně nejrozšířenějších webových prohlížečů – Mozzilu, Chrome nebo Internet Explorer. Právě pro ně jsou k dispozici ke stažení z oficiálních stránek zásuvné moduly, jež s programem spolupracují. Celý systém následně funguje tak, že v prohlížeči následně plugin aktivujete zadáním „hlavního hesla“ (zadaného před tím přímo v programu). V momentě, kdy je aktivní, budete po každém zadání vašich přihlašovacích údajů dotázáni, zda je chcete uchovat pro pozdější použití. Tento prvek je překvapivou novinkou, kterou G Data disponuje, ale v současné době nám nepřijde ještě stoprocentně doladěná a navíc některé její části jsou dostupné pouze v němčině. Zkrátka jde poznat, že se nejedná o primární část programu.

Pokud hledáte solidní antivirový program, který nezatěžuje hardware a nabízí vlastnosti, jimiž disponují konkurenční známější značky, G Data splní vaše očekávání. Je škoda, že při jeho používání jsme narazili na klasické obtíže, jimiž již delší čas trpí valná většina antivirů, zejména při práci s branou firewall. Je však potřeba uznat že to, pro co byl vyvinut, program splňuje na sto procent. Největším problémem tak pravděpodobně pro většinu potenciálních zájemců o něj bude vyšší pořizovací cena a ne zcela stoprocentní lokalizace.

Více informací naleznete na stránce https://soft4security.sk/.

Hodnocení redakce:  85 %

Výhody:

  • Snadné ovládání
  • Nízké nároky na HW
  • Spolehlivost skenování
  • Ochrana proti malware a ransomware
  • Zálohování

Nevýhody:

  • Možné problémy s branou firewall
  • Cena
  • Některé části programu jsou pouze v němčině
  • Nepoužitelná rodičovská kontrola

Výborný program

Článek Recenze antiviru G Data Total Security - Jak si stojí v porovnání s konkurencí? byl publikován 5. června 2018 v 21.15 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...