Základ úspěchu každé prezentace: příprava a kvalitní technika

Základ úspěchu každé prezentace: příprava a kvalitní technika

Čím úspěšnější společnost budujete, tím pravděpodobnější je, že se nevyhnete prezentacím. A prezentace jde tak trochu ruku v ruce s reprezentací. Nebojte se naučit umění kvalitního vystoupení a oslňte ty, kterým máte co říci!

Ani z velkých prezentací a vystoupení nemusíte mít strach. S tou správnou přípravou a audiovizuální AV technikou to totiž bude hračka. Zaměřte se na obsah, na kvalitní technickou přípravu a instalaci – a zbytek nechte na publiku.

Příprava je důležitá

Kdo je připraven, není překvapen – u prezentací to platí obzvláště. Ať už chystáte menší prezentaci pro pár zaměstnanců nebo konferenci pro stovky diváků, je potřeba dopředu vědět, co chcete předat posluchačům. I malé publikum je totiž publikum. Na co se tedy připravit? Zohledněte co, komu a proč budete prezentovat. Buďte flexibilní, protože se neposloucháte jen vy sami. Nebojte se přizpůsobit.

Nastartujte sebe i publikum

Co je rozhodující? Je to překvapivě začátek a konec prezentace. Jestliže během první minuty zaujmete diváky, budou vám věnovat větší pozornost i během celé akce. Buďte překvapiví, protože to je přesně ten bod, který vtáhne publikum do děje. A že si nejste jistí sami sebou? Zkuste si roli herce – sepište si skutečný scénář vašeho vystoupení, který se naučíte do poslední tečky. Budete si jistější, protože budete mít přehled – a navíc si svou roli můžete vyzkoušet třeba před zrcadlem a příbuznými.

Není design jako design

I kdyby byl váš přednes dokonale přesvědčivý, výsledky nebudou perfektní, pokud bude chybět dobrý vizuál. Design prezentace a její vyznění na pohled jsou stejně tak důležité, jako to, co se chystáte sdělit světu. Prezentace by měla být jednoduchá, stylová a přehledná, klidně s kapkou vtipu. Minimalismus zabrání zmatku a vy neztratíte pozornost sledujících.

A co technika

Jestliže chcete obohatit své publikum skutečně dobrou prezentací, je potřeba mít i náležité vybavení. Prezentační technika slouží k tomu, aby spolu s vámi upoutala pozornost a zvedla efektivitu celého projevu. Navíc jejím prostřednictvím snadno zobrazíte prezentované informace, jako jsou grafy, tabulky, obrázky, zvuky a videa. Základní výbavou je především velkoplošné zobrazování.

Projektor a promítací plocha

Projektor je základním prvkem audiovizuální výbavy – může být mobilní, stolní nebo dokonce konfereční. Výhodou je jednoduché zpracování vašich dat z PC či z notebooku. Důležitá je kvalita projektoru, aby výsledný obraz zůstal příjemný, ostrý a sledovatelný. K němu pak vyberte i dobrou promítací plochu. Na výběr jsou hned tři možnosti. Projekční tabule slouží nejen k projekci, ale lze ji využít také jako prezentační tabuli při popisech smazatelnými fixy, tudíž ji budete používat i dalším způsobem. Nabízí se i projekční plátno, které můžete umístit kamkoli – navíc můžete sáhnout po rolovatelném, přenosném nebo pevném plátně, podle vašich preferencí. Promítat lze ale také na stěnu. Zde však může být strašákem nižší kontrast a jas obrazu.

Zdroj zobrazovaného signálu a zvuk

Kromě plátna a projektoru nesmíme zapomínat ani na kvalitní zdroj zobrazovaného signálu a dostatečné ozvučení. Nejčastějším zdrojem bývá již zmíněný PC, notebook, DVD přehrávač či vizualizér. Ozvučení je pak možné volit podle prezentační místnosti. Za zmínku stojí nezbytná kontrola pozorovacího úhlu, možnost regulace denního i umělého světla a rozměry prostoru.

Nevíte si rady? Nechte to na odbornících

Pokud se v přípravě po těchto technických bodech ztrácíte, nevadí. Aby vaše akce byla úspěšná, můžete naštěstí vše nechat na odbornících. Protože je prezentační technika větší investicí do vašeho podnikání, je dobré se mít na koho spolehnout. A že nejste připraveni investovat? Techniku si od profesionálů můžete jednoduše pronajmout. Tak sami zjistíte, zda se vám investice do budoucna vyplatí, v případě, že vybavení využijete vícekrát. Kromě prodeje a pronájmu AV techniky nabízí společnost C-servis rovněž nezanedbatelné služby, jako jsou instalace, revize a servis audiovizuální techniky. Tak spěte klidně – na vás bude už jen vaše dokonalé vystoupení.

Článek Základ úspěchu každé prezentace: příprava a kvalitní technika byl publikován 4. června 2018 v 22.15 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...