Kolaborativní roboti: Jaké jsou hlavní důvody pro jejich pořízení?

Kolaborativní roboti: Jaké jsou hlavní důvody pro jejich pořízení?

Dnes už se prakticky žádná firma ve strojírenském průmyslu i mnoha dalších odvětvích neobejde bez pomoci automatizovaných linek a robotů. Jedině s nimi jsou totiž schopny dostát svým závazkům a plně uspokojit požadavky klientů, obchodních partnerů a zákazníků. Inovativním řešením jsou kolaborativní roboti. Pro jejich pořízení hovoří hned několik zásadních aspektů.

Pojem kolaborativní robot

Coboti, jak se zkráceně kolaborativní roboti také nazývají, jsou přístroje, jež nacházejí velmi široké uplatnění. Používají se například v automobilovém průmyslu, kde s jejich pomocí dochází k úpravě a kompletaci jednotlivých dílů. Dále se s nimi setkáte ve strojírnách, v nichž dochází k obrábění kovů. V neposlední řadě se pak hodí i firmám, které se orientují na výrobu obalových materiálů, případně je jejich činností distribuční průmysl. V poslední době si je ale pořizují třeba i společnosti, jež se zabývají nábytkářským průmyslem. Využití kolaborativních robotů je zkrátka rozmanité. Záleží jen na tom, jaký model zvolíte, případně jaké je jeho procesní nastavení.

Proč se jim říká kolaborativní? Jde totiž o stroje, jež do jisté míry spolupracují s lidmi. Pokud si je pořídíte do firmy, jejich zaměstnanci je budou programovat na konkrétní úkoly. O samotnou výrobu a práci se pak roboti dokážou postarat sami, bez výraznějšího fyzického úsilí lidí.

Schopnost pracovat automaticky bez razantní součinnosti člověka je jednou z hlavních předností, kterou se coboti mohou pochlubit. Jsou navíc daleko efektivnější, než kdyby stejnou činnost prováděli zaměstnanci. Jako majitelé firmy je tudíž náramně oceníte, protože vám ušetří náklady na chod společnosti. Je pak nutné platit méně zaměstnanců i při stejné, ba dokonce objemnější výrobě. Investice do kolaborativních robotů sice není zrovna levnou záležitostí, během několika málo let, možná i dříve se vám ale navrátí.

Spolehlivé a bezpečné stroje, které šetří náklady na výrobu

Kolaborativní roboti jsou v tuzemském průmyslu stále populárnější i díky své spolehlivosti. Dokážou pracovat takřka bez přestání, což je ideální v momentě, kdy vaši firmu provozujete 24 hodin denně a potřebujete, aby výroba produktů ani na okamžik neustávala. Jejich servis je zapotřebí provádět jen několikrát do roka, o což se postarají vyškolení specialisté. Dlouhá životnost je další předností těchto strojů.

V průmyslovém odvětví je vždy nutné mít na mysli maximální bezpečnost provozu. A jsou to právě i kolaborativní roboti, kteří k bezpečnosti práce přispívají. Tím, že dochází k menšímu zapojení lidského faktoru, nehrozí tak velké množství chyb, jež by mohly mít za následek nějaké materiální a finanční škody. Coboti navíc pracují efektivně a s naprostou přesností, tudíž nedochází k výrobě zmetků, které by následně byly na vyhození.

Starší roboti byli v průmyslu často určené jen na jedinou činnost. To přinášelo různé nevýhody. Jednak jste museli zakoupit více strojů, z nichž každý dělal vždy jen jeden druh práce, dále jste kvůli tomu museli počítat s větší kapacitou výrobních hal. Moderní kolaborativní roboti se dají přenastavovat, takže dokážou vykonávat různé činnosti. Díky tomu se výroba v továrnách zlevňuje, urychluje a celkově zefektivňuje.

Prodejce cobotů v ČR

Není moc společností, jež by nejmodernější kolaborativní roboty v tuzemsku prodávaly. Jednou z mála je firma Universal Robots. Na jejích webových stránkách najdete detaily strojů. Jsou k dostání hned v několika modelech. V případě zájmu vám odborníci ze společnosti najdou vhodné řešení pro vaši firmu tak, abyste se na něj mohli v budoucnu plně spolehnout a dále tak rozvíjeli svoji činnost.

Článek Kolaborativní roboti: Jaké jsou hlavní důvody pro jejich pořízení? byl publikován 13. června 2018 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...