Microsoft Edge pro Android a iOS - Nová verze bojuje proti reklamám

Sponzorované odkazy

Microsoft Edge pro Android a iOS - Nová verze bojuje proti reklamám

Microsoft v posledních měsících usilovně pracuje na dokončení nové verze svého prohlížeče Edge pro platformy iOS a Android. Když se podíváme na výsledky průzkumů, zabývajících se vývinem počtů uživatelů u jednotlivých webových prohlížečů, zjistíme, že v případě desktopové verze Edge neplatí stejný trend jako například u Google Chrome, jemuž se stále daří nabírat nové uživatele. Za dobu jeho krátké existence se Edge nepříliš vysoké číslo lidí, kteří jej aktivně používají, nepodařilo nikterak navýšit a stále je výrazně nižší, než v případě jeho duchovního předchůdce, Internet Exploreru.

Možná i tato smutná skutečnost vedla Microsoft k poměrně překvapivému rozhodnutí, jež má z našeho pohledu pouze jeden jediný cíl: nabídnout lidem to, co je jinde možné pouze po stažení dodatečného softwaru. Mobilní verze Edge bude mít ve svém základu nově implementovanou funkcionalitu, blokující reklamy a ostatní potenciálně nechtěný a rušivý obsah. Pokud vám to přijde jako černota, můžeme vás ujistit, že v aktuální verzi, kterou jsme si měli možnost vyzkoušet, je možné tuto novinku v nastavení zcela vypnout. Ale na druhou stranu – proč to dělat?

Microsoft Edge je aktuálně dostupný ve verzích pro Android a iOS. Používat jej můžete na jakémkoli zařízení, disponující jedním z těchto systémů.Microsoft Edge je aktuálně dostupný ve verzích pro Android a iOS. Používat jej můžete na jakémkoli zařízení, disponující jedním z těchto systémů.

Pokud alespoň lehce sledujete dění, odehrávající se kolem vývoje Edge pro mobily, tak vás tato novinka pravděpodobně příliš nepřekvapila. Není tomu tak dávno, co Microsoft potvrdil, že uzavřel partnerství se skupinou Adblock Plus, která se nyní přímo podílí na vývoji této novinky pro jeho nejnovější prohlížeč. V tomto směru Microsoft o několik kroků předběhl Google, jenž na tuto událost zareagoval po svém a nedávno vydal svůj vlastní ad block pro mobilní verzi Chrome. Uživatelé si jej však musí sami stáhnout a následně nainstalovat. Navíc je na něm velice poznat, že byl vyvíjen ve značném časovém presu, jelikož spoustu reklam blokovat nedokáže.

Podobný scénář jako v případě mobilní verze Chrome platí také u Firefoxu, konkrétně jeho modifikace pro Android. Ani v jeho případě není blokování reklam tak agresivní, jako tomu má být v případě Edge a navíc je použitelné pouze v momentě, kdy si uživatel prohlíží webové stránky, otevřené v soukromém okně.

Prohlížeč Microsoft Edge zaznamenal ke konci června na Google Play celkem pět milionů stažení, což na první pohled není vůbec nízké číslo, ale na překonání „velkých hochů“ Firefoxu a Chrome to zdaleka nestačí. Je však potřeba si uvědomit, že vyšel teprve v listopadu loňského roku. Navíc byl zpočátku kompatibilní pouze s iPady a Android tablety, což se na výsledném čísle pochopitelně také znatelně projevilo.

Zdroj: TheVerge

Článek Microsoft Edge pro Android a iOS - Nová verze bojuje proti reklamám byl publikován 2. července 2018 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Mobilní aplikace. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...