Windows 95 se vrací jako samostatná aplikace. Užijte si výlet do minulosti.

Sponzorované odkazy

Windows 95 se vrací jako samostatná aplikace. Užijte si výlet do minulosti.

Systém Windows 95, vyvinutý společností Microsoft, od jehož vydání minulý týden uplynulo již neuvěřitelných třiadvacet let, do značné míry určil trendy a směr, jimiž jsou ostatní moderní operační systémy ovlivňovány i dnes. Ačkoli jeho podpora byla ukončena již v roce 2001, není výjimkou, že se s ním občas setkáme i dnes. Na svá zařízení si jej mohou nainstalovat například uživatelé Apple Watch či andoidí variace na tuto platformu, Android Wear. Na těchto platformách se i dnes tento OS dá bez problémů používat a s trochou sebezapření ani nepocítíte, že již má na krku téměř tři křížky. Co se týče jeho instalace na „velkých“ zařízeních, mezi něž můžeme zařadit stolní počítače či notebooky, tak zde již pochopitelně nemá žádné praktické využití, pokud tedy pomineme vytvoření virtuálního PC za účelem spuštění některého ze starších programů, jemuž chybí funkční kompatibilita s moderními operačními systémy.

Aplikace vám představí Windows 95 tak, jak vypadal i před lety.Aplikace vám představí Windows 95 tak, jak vypadal i před lety.

Procesu virtualizace jsme se v minulosti již několikrát věnovali a pokud s ní máte vlastní zkušenosti, jistě nám dáte za pravdu, že se nejedná o nikterak pohodlnou činnost. Toho si byl vědom i vývojář Felix Rieseberg, zaměstnaný aktuálně ve společnosti Slack. Zdrojem inspirace mu při jeho práci byl starší webový projekt, podporující práci s Windows 95, Windows 98 a dalšími staršími systémy. Výsledkem jeho snažení je aplikace, která uživatelům umožní vyzkoušet si práci s prvním jmenovaným pouze tak, že si jí jednoduše stáhnou. Žádná dodatečná nastavení či instalace již nejsou zapotřebí. Rieseberg publikoval zdrojový kód a instalátory aplikace pro tento projekt na Githubu a aplikace jako Wordpad, Malování či Lovení min fungují stejně jako před lety. Bohužel, co se týče internetového prohlížeče Explorer, v jeho případě se o nějaké reálné využitelnosti hovořit nedá, jelikož nedokáže načíst ani základní webové stránky.

Aplikace má velikost pouze 129 MB a můžete si ji stáhnout z Githubu ve verzích pro MacOS i Windows. Po spuštění zabere překvapivě pouze 200 MB RAM a to i v případě, že běží všechny systémové nástroje či instalované hry. Tento projekt byste si rozhodně neměli nechat ujít. Lepší výlet do minulosti jen tak nenajdete.

Článek Windows 95 se vrací jako samostatná aplikace. Užijte si výlet do minulosti. byl publikován 27. srpna 2018 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...