Auta fotící pro Google Street View mají v Německu stop, kvůli mapování WiFi sítí

Tagy:  google, wifi, internet, street view, osobní údaje, mapování, focení

Velký problém má Google v Německu. Auta, která fotí ulice pro Google Street View totiž mapovaly i WiFi sítě, nejen ty veřejné, ale i ty soukromé. Do případu se ihned vložily úřady, jmenovitě své velké znepokojení vyslovil federální komisař Peter Schaar.

Google se dokonce k mapování WiFi sítí přiznal, není však pořádně jasné kolik měst vlastně tak bylo zmapováno a jaké konkrétní údaje se snažil Google sehnat. Jak řekl Schaar, zřejmě šlo o SSID indentifikaci, MAC adresu, konkrétní umístění přípojného bodu a šifrování.

Googlu moc nepomohlo ani to, že se svými záměry nikoho neinformoval. Jak se vlastně na skenování přišlo není jasné, ale Německé úřady požadují dočasné zrušení práce Google aut a smazání všech nasbíraných informací. Není ani pořádně jasné k čemu vůbec Google informace o WiFi sítích potřeboval, i když je pravdou, že některé jeho služby občas práci s údaji o WiFi využívají.

Už před zahájením samotného focení byly občas záměry Googlu hodnoceny s velkou nevolí a zkoumalo se, jestli se tím nějak nenaruší práva lidí.

Zdroj: Hamburg.de

Novinka Auta fotící pro Google Street View mají v Německu stop, kvůli mapování WiFi sítí byla publikován 28. dubna 2010 v 06.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...