Google nakupuje tvůrce kodeků, jeden uvolnil do volného šíření

Tagy:  google, voip, kodeky, skype, telefonování, komunikace, nákup, společnosti, vývojáři

Google připravil pro IT svět menší dárek. Na konferenci v USA, konkrétně v San Fransiscu přednesli vývojáři Googlu zprávu o uvolnění kodeku VP8 k volnému stažení. Kromě toho, že si kodek může kdokoliv stáhnout může ho i kdokoliv upravovat a opravovat, protože je šířen jako open-source software.

VP8 je důležitý hlavně proto, že může pomoci s technologií HTML5, respektive s jejím zaváděním do běžného provozu. Rozvoji HTML5 nyní brání především kodek H.264, který se někteří vývojáři bojí využívat, protože mohou mít problémy s jeho licencí, k takovému kroku sáhla například Mozilla, když H.264 ve Firefoxu odmítla podporovat.

Navíc má Google zájem zakoupit dalšího vývojáře, který se v „kodekové“ branži vyskytuje, jde o společnost Global IP Solutions, ta vyvíjí hlavně pro online komunikaci, tedy například pro VOIP telefonování.

Za Global IP Solutions zaplatil Google 68,2 miliónů dolarů, již dříve provedl podobný obchod, když se pod jeho správou ocitla firma Gizmo5.

Zdroj: VOIP.about.com

Novinka Google nakupuje tvůrce kodeků, jeden uvolnil do volného šíření byla publikován 19. května 2010 v 00.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...