Skype proniká na burzu, zatím prodá akcie za 100 miliónů dolarů

Tagy:  skype, telefon, telefonování, voip, telefon zdarma, ebay, prodej, nákup, burza, nasdaq, akcie

Na burzách lze obchodovat s čímkoliv, ale pravděpodobně nejdůležitějším předmětem k prodeji a nákupu jsou akcie, hlavně těch společností, kterým se na trhu nejvíce daří. Mezi takové společnosti určitě patří Skype, vlastník a provozovatel stejnojmenné VoIP sítě, která je rozšířena na obrovském množství světových počítačů.

Skype nyní oznámil, že se začne obchodovat s jeho akciemi na NASDAQ. Prozatím je očekávaná výše vkladu 100 miliónů dolarů v akciích, očekává se ovšem, že nakonec bude vloženo akcií více, což by mohlo přinést značnou šanci zisku pro makléře. Loni bylo 70% firmy prodáno skupině investorů, 14% patří dceřinné společnosti Skypu, Joltid, které šéfují původní zakladatelé Skypu, tedy Niklas Zennstrom a Janus Friis. Investoři tehdy za takřka tři čtvrtiny podílu zaplatili dvě miliardy dolarů, odhadovaná cena celku je přibližně 2,8 miliard dolarů, když eBay kupoval Skype, zaplatil 2,6 miliard dolarů, což bylo ovšem v roce 2005.

Síti se i přes vstup na burzu daří více než skvěle, Skype je používán 124 miliony lidí, 8,1 miliónů si kupují Skype kredit, jsou tedy platící zákazníci. Navíc Skype dokáže celkem slušně vydělávat, za uplynulý půlrok byl čistý zisk určen na 13,1 miliónů dolarů.

Zdroj: independent.co.uk

Novinka Skype proniká na burzu, zatím prodá akcie za 100 miliónů dolarů byla publikován 10. srpna 2010 v 03.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...