Operační systém Firefox pro mobilní telefony se připravuje

Tagy:  firefox os, mozilla, telefony

Internetový prohlížeč Mozilla Firefox je velice známou a oblíbenou alternativou k jiným internetovým prohlížečům, převážně však k IE. Jeho hlavní výhodou je ten fakt, že je dostupný zcela zdarma a patří mezi nekomerční sféru.

Dne 24. 2. 2013 však byl na Světovém kongresu mobilních telefonů (Mobile World Congress) představen Firefox OS, což už není jen webový prohlížeč, nýbrž celý operační systém určený právě pro užití na mobilních zařízeních. Jeho hlavní „silou“ přitom bude otevřenost takovéhoto systému. Bude tedy stavět na webových aplikacích založených na HTML5, takže díky tomu odpadne potřeba programování aplikací pro každý systém zvlášť (Android, iOS atd.), což znamená velkou úsporu financí.

Firefox

Firefox

O tom, že myšlenka tohoto systému nezůstane jen v „testovacím provozu“ svědčí ten fakt, že už nyní existuje dohoda mezi předními tvůrci telefonních zařízení. Mezi prvními, u kterých se Firefox OS objeví, budou například Alcatel One Touch, LG Electronics či ZTE. Kdy se objeví na českém trhu si však nedovoluji odhadovat.

Novinka Operační systém Firefox pro mobilní telefony se připravuje byla publikován 26. února 2013 v 05.00. Autorem novinky je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...