Robert Vlach: Rozhovor s úspěšným freelancerem a zakladatelem Navolnenoze.cz

Sponzorované odkazy

Robert Vlach: Rozhovor s úspěšným freelancerem a zakladatelem Navolnenoze.cz

Robert Vlach, známý podnikatelský poradce a provozovatel jedinečného portálu Na volné noze nám poskytl exkluzivní rozhovor. A jakými že to otázkami jsme propagátora neustále se rozšiřující komunity freelancerů zasypali?

Čím si vysvětlujete tak vlastní zářivý úspěch?

Myslím, že je to především úspěch celé freelance komunity, do které patřím. Ještě na přelomu století se většina lidí u nás dívala na podnikání na volné noze skrz prsty. Nebylo to zkrátka in a opravdu jen málokdo to tehdy považoval za správnou kariérní volbu. Ani když jsem v roce 2005 spustil portál Na volné noze, nikoho to moc nezajímalo. Přirozeně kromě freelancerů. Ti v tom viděli určitou pomoc, což mě motivovalo docela tvrdě pracovat na jejím rozšiřování. I dneska se zajímám hlavně o jejich úhel pohledu. Moc se nestarám o to, co si našem přístupu k životu a práci myslí někdo jiný. Být na volné noze znamená pořád ještě sdílet určité, možná ne zcela artikulované hodnoty. Nezávislost, volnost, svobodu tvořit a podnikat. To nás spojuje.

navolnenoze.cznavolnenoze.cz

Jak by jste krátce charakterizoval server Navolnenoze.cz?

Je to projekt s přímočarým posláním — podporovat a propagovat české nezávislé profesionály. Spravujeme velmi kvalitní katalog, pořádáme školení a srazy, dokonce jsme založili 1. freelance think-tank v Evropě, na kterém diskutujeme o různých podnikatelských tématech. Součástí portálu je také nejčtenější blog o podnikání v Česku. Snažím se oslovovat autory, jejichž práce si vážím.

Jak plánujete portál vylepšit v následujících letech?

Změny jdou postupně, logicky, jedna za druhou. Tou hlavní je nyní přesun našeho školení do Prahy, kde stále více mladých lidí začíná podnikat právě na volné noze. Většina toho, co děláme, se odvíjí od vývoje ve freelancingu obecně. A pokud byste se mě zeptal dnes, jaký vidím největší trend pro následujících 10 let, bude to jednoznačně orientace českých profesionálů na evropský trh, zejména těch nejmladších. Neříkám, že český klient přijde zkrátka, to ne, ale jsem přesvědčen, že stále více volnonožců se bude snažit získat zahraniční klienty, ne-li rovnou více pracovat v zahraničí. Už jste určitě slyšeli o digitálních nomádech, nebo ne?

Robert VlachRobert Vlach

Jaký je hlavní rozdíl mezi freelancerem a zakladatelem fir­my?

Hlavní rozdíl je pochopitelně v entitě. Zatímco v podnikání na volné noze podnikáte sami na sebe a celé vaše podnikání je soustředěno kolem toho, kdo jste a co umíte, firma je virtuální entita, respektive je to skupinový projekt. Vedle zakladatele ji spoluutváří zaměstnanci, spolumajitelé, investoři, věřitelé, manažeři a další lidé, a ti všichni se musí nějak domluvit. Majitel firmy neodvozuje podnikání od své osoby, firma je pro něj cosi vnějšího. Freelancer podnikání prožívá více vnitřně, a pokud podniká v jednom a tomtéž oboru deset, dvacet a více let, prakticky s ním sroste.

Co by jste na závěr poradil začínajícím freelancerům?

Mohu-li tu otázku chápat tak, že je to rada lidem, kteří už podnikají, pak to, aby co nejrychleji zvládli celou podnikatelskou abecedu, tedy všechny základní oblasti podnikání, od hospodaření s časem, přes marketing, po prevenci rizik. Je velmi smutné vidět špičkového odborníka nestíhat termíny, prezentovat se pasovou fotkou, nebo hasit problémy způsobené ztrátou nezálohovaných dat. Podnikání je komplexní činnost, i to na volné noze. A čím dříve tuto složitost uchopíte, tím lépe pro vás. Přeji vám dobrý start a nebojte se, to nejlepší vás teprve čeká!

To je z dnešního rozhovoru vše. Uctivě děkujeme za jeho poskytnutí a přejeme mnoho úspěchu a více českých freelancerů!

Článek Robert Vlach: Rozhovor s úspěšným freelancerem a zakladatelem Navolnenoze.cz byl publikován 5. května 2014 v 05.00 v rubrice Rozhovory. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...