Vivaldi – Prohlížeč Opera má následovníka

Sponzorované odkazy

Vivaldi – Prohlížeč Opera má následovníka

Norský webový prohlížeč Opera byl mezi svými konkurenty vždy jistým unikem. Funkce nabitý prohlížeč ovšem před několika lety podstatně změnil tvář a zaznamenal obrovský odliv uživatelů. Vivaldi se snaží navázat na původní úspěch Opery a jak se mu tu daří? Na to se podíváme v recenzi.

A přece je tam Chrome

Již dříve recenzovaná Opera běžící na jádře Blink prodělala omlazovací kůru, která sice provzdušnila uživatelské rozhraní, na druhou stranu připravila prohlížeč o řadou uživatelů vychvalované funkce. Původní spoluzakladatel Opera Software Jon von Tetzchner ovšem od svého záměru plně vybaveného prohlížeče neustoupil a na konci roku 2013 založil společnost Vivaldi Technologies, která o více než rok představila první betu prohlížeče Vivaldi, aby začátkem roku 2016 vydala první plnohodnotnou verzi 1.0.

Moderní klasika – sousloví krásně vystihující aktuální podobu VivaldiModerní klasika – sousloví krásně vystihující aktuální podobu Vivaldi

Jádro Presto, původní hnací motor staré Opery, aktuálně licencuje Adobe, a tak Vivaldi využívá dnešního evergreenu v podobě kódu Chromium, jenž je open source derivátem Google Chrome a sdílí již zmíněné jádro Blink. A přestože beta verze v průběhu vývoje sporadicky vykazovala jistou nekompatibilitu, aktuální ostrá verze již podobnými problémy netrpí. Použité jádro přináší i své ovoce, neboť Vivaldi sdílí obsáhlou paletu rozšíření. V rámci široké dostupnosti je Vivaldi k dispozici jak na Windows, tak na linuxových distribucích a Macu.

Prvotní uvítání ve Vivaldi. Čeština nechybí.Prvotní uvítání ve Vivaldi. Čeština nechybí.

Maličkosti, které potěší

Decentně, ale nadstandardně funkčně – takto by se dalo shrnout uživatelské rozhraní prohlížeče Vivaldi, které ze tří stran obklopuje samotný obsah webové stránky. Levý panel lze jediným kliknutím zasunout mimo obzor, ale pokud je viditelný, skrývá správce záložek, centrum stahování a jednoduchý editor poznámek. K tomu navíc možné přidávat další webové panely, v nichž lze zobrazit libovolné stránky. Útlý pruh pro tyto panely lze libovolně roztáhnout a jediné okno prohlížeče rozdělit na polovinu, čehož lze v široké míře využívat především na pracovních plochách s větším rozlišením. Pro tento účel ale znám snazší způsoby, jak rozdělit obrazovku.

Postranní panel je velice praktický.Postranní panel je velice praktický.

Dolní lišta pro změnu nabízí, vedle stavového řádku, také ovládací prvky pro zoom a omezení zobrazovaných obrázků v obsahu webu, což oceníte především při prohlubujícím se FUPu mobilního připojení, nebo obecně při tristně pomalém připojení k internetu. Nejde ovšem o prvek zastupující AdBlock.

S Chromem sdílí nejenom Blink, ale také nabídku rozšíření.S Chromem sdílí nejenom Blink, ale také nabídku rozšíření.

Nahoře umístěná lišta obsahuje celou plejádu funkcí. Oddělení vyhledávacího a adresního řádku se mi zdá zbytečné, neboť i adresní řádek má integrovaný vyhledávač. Naopak oceňuji náhledy jednotlivých panelů, pokud přes ně přejedete kurzorem. Dalším zajímavým prvkem je Koš, který skrývá nedávno uzavřené panely. Oproti Chromu se tak dostanete i k panelům uzavřeným před nějakou dobou.

Konfigurace je radost?

Neustále Vivaldi srovnávám s Google Chrome, pro což ovšem mám jisté důvody. Chrome byl totiž prvním velkým průkopníkem jistého všeobecné přístupnosti a minimalismu. To samé bylo vidět i na velmi strohém nastavení prohlížeče. Zde je Vivaldi určitým protikladem, neboť nabízí konfigurace mnoha a mnoha funkcí a prvků. Naštěstí je v okně nastavení přístupný vyhledávač usnadňující přístup k jednotlivým konfiguračním možnostem.

Malý náhled pomůže snazší orientaci v otevřených panelech.Malý náhled pomůže snazší orientaci v otevřených panelech.

Pro někoho může být rozsáhlé nastavení překážkou. Díky české lokalizaci a stále udržované vzdušnosti celého rozhraní nelze Nastavení Vivaldi označit za přespříliš složité a běžným uživatelům jaksi nepřístupné. Jediným chybějícím prvkem tak mohou být možnosti synchronizace napříč více prohlížeči, respektive počítači.

Nastavení je rozsáhlé, ale přehledné a nabízí i vyhledávač.Nastavení je rozsáhlé, ale přehledné a nabízí i vyhledávač.

Zpět v čase, ale ne za každou cenu

Opera se snaží dostat zpět ke své funkčnosti, zatímco Vivaldi je o kus dále. Ani jeden ze zmíněných prohlížečů ovšem nedosahuje mocnosti té původní Opery běžící na Prestu. Naopak Vivaldi se zdá jako velice vzdušný prohlížeč nabitý funkcemi, kterými je například Google Chrome nutné zdlouhavě vybavit dodatečně. Vivaldi je tak příjemným průnikem staré Opery a moderního webového prohlížeče. Od každého trochu s dobrým ohlédnutím zpět. Vivaldi má co říci a věřím, že tento projekt zdaleka nevyložil všechny své karty. Prostě staronový svěží vítr do plachet webových prohlížečů.

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Vzdušné rozhraní
  • Mnoho integrovaných funkcí
  • Blink
  • Možnost nezobrazovat obrázky
  • Česká lokalizace

Nevýhody:

  • Chybí synchronizace
  • Omezené možnosti webových panelů

Oficiální web Vivaldi v češtině: Vivaldi.com

Článek Vivaldi – Prohlížeč Opera má následovníka byl publikován 1. července 2016 v 05.00 v rubrice Programy a Internet. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...