Media Wiki - Pravda, mýty, skutečnost

Tagy:  wiki, media wiki, mediawiki, portal, cms, wikipedia

Sponzorované odkazy

Media Wiki - Pravda, mýty, skutečnost

Wiki je další ze série systému, které mají za úkol vytvářet web. S tímto systémem jste se nejspíše už setkali všichni a to na stránce wikipedie . Slovo wiki pochází z havajštiny, ve které je to výraz pro „rychlý“.

Historie

První systém wiki byl Portland Pattern Repository, který vytvořil Wardem Cunninghamem v roce 1995. Cunningham vymyslel název i koncepci wiki a vytvořil i první implementaci wiki systému. Od té doby se stal Wardův Wiki systém jedním z nejpopulárnějších na celém světě.

Instalace

Instalační balíček vám zabere 8,5 Mb a po rozbalení přes 30 Mb. S takovou velikosti jsem se až doposud nikdy nesetkal. Je to hlavně díky tomu, že jen jazykové balíčky zaberou kolem 25 Mb. Hned na první stránce instalace musíte vypsat všechno ke správnému chodu wiki. Je to hlavně jméno stránky, email, jazyk, jméno, heslo k připojení databáze. Další věci už jsou pro normálního uživatelé zbytečné, abych se u nich vůbec zastavil je to třeba vybraní licence nebo autentifikace uživatelů. Pokuď jste vše potřebné vyplnili správně, wiki vám oznámí, že jste byli úspěšní (Install sucesfull). Poslední co musíte udělat před prvním spuštěním wiki je přesunout soubor LocalSettings.php ze složky config do hlavní složky kde wiki. A instalace je hotová.

Web

Problém teď nastane pro uživatelé ie. A to ten, že v mém prvním případě házelo chybu apache a po nahrání na ic.cz byla chyba Warning: putenv() [function.putenv]: Setup.php on line 121. Firefox zvládal situaci bez problému no jo, ale co uživatelé exploreru ? Aby vám stránka jela musíte řádek, který házel chybu prostě vymazat. Nevím jestli to má nějaký vliv na celkovou funkčnost, ale wiki mi jela i bez toho bez problému.

Stránka vypadá na první pohled pěkně. Celý skin webu sic není nějak extra, ale díky jednoduchosti a přehlednosti se vám zalíbí. Někomu možná budou vadit ostřejší hrany nebo ona zmíněná jednoduchost, ale to už je věc názoru.

WikipedieWikipedie

Jako admin máte možnosti jako všude jinde. Vytváření, upravováni a mazání článku je samozřejmé. Jako velkou výhodu bych asi uvedl možnost úpravy článku přímo na stránce. Tudíž nemusíte složitě najet do administrace a pak vyhledat článek podle kategorie nebo id jako je to například u joomly.

Styly samozřejmě měnit jdou. Dělá se to v souboru LocalSettings.php v proměné $wgDefaultSkin. Logo má $wgLogo. Kdo má alespoň trochu zkušeností s css nebude pro něho problém si upravit soubor main.css podle svých představ. Podrobnější návod ohledně skinu na wiki je pro vás připravený článek

Upload je jedna z nejpoužívanějších části. Aby to bylo možné je třeba opět za brouzdat do souboru LocalSettings.php a upravit hodnotu $wgEnableUploads na true. Dále ještě v souboru DefaultSettings.php nastavit $wgHashedUplo­adDirectory opět na true.

Seo neboli optimalizace pro vyhledávače je v dnešní době nedílnou součástí každého lepšího webu. Media wiki nezůstává pozadu. Právě naopak posunuje seo ještě dál. Dejme příklad, že máme web cms.cz a chceme optimalizovat záložku aktuality. Bez seo může takový odkaz vypadat následovně: http://www.cms.cz/index.php?…. S klasickým seo bude adresa http://www.cms.cz/…hp/aktuality. U wiki http://ww.cms.cz/…ag:Aktuality kde swmag je název vaší stránky.

Panely jsou jedním z charakteris­tických rysů wiki. Jsou to ty bloky nalevo na webu. Jsou využívány jako navigace, nastavení jazyku a mnoho dalšího, co si jen uživatel přeje.

Závěr: Moje celkové hodnocení mediawiki je 80 %. Nevím jaké máte s ním zkušenosti vy, ale mě nějak nenadchl. Sice pro uživatele je stránka jednoduše řešena, ale pro adminy už to tak jednoduché není. Pokuď máte jiný názor, můžete se o něj podělit v diskuzi pod článkem.

Nejnovější verzi Media wiki si můžete stáhnout o oficiálního webu:
Media wiki

Článek Media Wiki - Pravda, mýty, skutečnost byl publikován 21. září 2008 v 06.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Ondřej Moravčík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...