Cliprex DVD Player Professional

Tagy:  Cliprex DVD Player Professional, DVD player, DVD, video

Sponzorované odkazy

Cliprex DVD Player Professional

Freeware DVD přehrávačů, které jsou kvalitní, je poskrovnu. Zařadí se Cliprex DVD Player Professional mezi ty vyjímečné, funkční a kvalitní? Nebo zapadne do šedého průměru?

Nepříjemná překvapení…

Po stažení instalačního souboru o velikosti 2,7 MB jsem spustil instalaci. Prvních pár kroků probíhalo vše v pořádku, avšak při samotném instalování se objevila zpráva, kde mi residenční štít programu AVG hlásil, že nalezl potencionálně nebezpečný soubor. Toto zjištění bylo o to překvapivější z toho důvodu, že jsem program stahoval přímo z webu výrobce. Opakoval jsem tedy instalaci, abych zjistil zda nešlo pouze o náhodu, ale tento soubor byl nalezen opět. Umístil jsem ho tedy do virového trezoru a pokračoval jsem dál s obavami, co mi jěště tento program přichystá. Po instalaci jsem zjistil, že se mi nainstaloval nejen program a příslušenství jako kodeky, které není nutné instalovat a dají se vynechat, ale také se mi na systémové liště objevila nová ikonka programu AdVantage. Tento program slouží k zobrazování reklam během surfování po internetu. To mě samozřejmě nepotěšilo a tak jsem se pokusil program odinstalovat. Během odinstalace jsem byl varován o možné nefunkčnosti přehrávače, avšak i po odstranění AdVantage bylo možné Cliprex DVD Player spustit. Sice by se dalo toto nepříjemné překvapení chápat jako daň za software, který je k dispozici zdarma, ale vzhledem k tomu, že existují i jiné freeware přehrávače, které AdVantage neobsahují, to považuji za poměrně velké minus a to i přes možnost odstranění tohoto programu.

V jednoduchosti je síla a ztracené dekodéry…

Vzhled programu nijak neoslní, avšak ani neurazí, protože je přehledný a tím i vzhledově přívětivý pro méně zkušené uživatele. Sice je možné defaultní vzhled změnit pomocí skinů, ale po hledání Googlem jsem nenašel žádnou stránku se skiny ke stažení. Dokonce ani na webu výrobce jsem v souvislosti s tímto programem nenašel jedinou zmínku o skinech ani žádném programu na jejich tvorbu. Ovládání je intuitivní a všechny základní funkce se dají lehce najít. Když jsem zahlédl tlačítko Grab a Still sloužící k ukládání screenshotu, zaradoval jsem se, ale ne nadlouho. Přesvědčen o tom, že přehrávání bude snadné jsem založil DVD do mechaniky, otevřel jsem ho v Cliprexu a… Dostal jsem chybové hlášení. Když se to opakovalo i u druhého DVD začal jsem pátrat po původu problému. Nejprve jsem se domníval, že za to může již zmíněné AdVantage, ale problém byl v absenci dekodérů DVD v základní instalaci programu. Již poněkuď rozhořčeně jsem stáhl dekodéry z webu výrobce a film konečně spustil. Přehrávání už konečně probíhalo bez problémů a tak jsem mohl vyzkoušet funkci Grab a Still. Pustil jsem film, stiskl tlačítko a nic. Myslel jsem si, že už se snímek uložil, ale nevědel jsem kam. Zkouším Help, ale okno s pomocí se neotevře. Procházel jsem i adresář programu, ale screenshoty jsem nenalezl. Teď už jsem byl otrávený trochu víc a přistoupil k prozkoumání menu, které se objeví po kliknutí pravým tlačítkem myši do prostoru obrazovky.

Menu a funkce…

Nastavení poměru stran – jedna z mála kladů programu…Nastavení poměru stran – jedna z mála kladů programu…

Vedle klasických voleb velikosti zobrazení jako je Normal, Fullscreen a Desktop obsahuje toto menu také jiné funkce a nastavení. Jedno z těch zajímavějších se nazývá Aspect Ratio a díky němu si můžete nastavit poměr stran obrazovky (TV, širokoúhlý film – Wide atd…). Následují opět známé funkce na nastavení titulků, kodeků apod… Nabídka Settings umožňuje nastavení samotného programu. V první záložce Main můžeme nastavit způsob zobrazení programu, jazyky a nastavení nefunkční funkce Grab a Still. Následují záložky Skins (nastavení vzhledu), Integration (nastavení souborů, pro které se stane Cliprex defaultním přehrávačem) a DVD settings (nastavení dvd, např.: možnost spouštění dvd od posledního místa před posledním vypnutím). Naprosto dechvyrážející je však nesmyslné chybové hlášení, které se objeví, pokud se pokusíte provedené změny nastavení uložit. Změny se sice uloží, ale pokaždé vás otravuje chyba.

Verdikt…

Tento program mě velice zklamal. Nalezení potencionálně nebezpečného souboru a instalace AdVantage je sice velké mínus, ale oproti zabugovanosti a nedodělanosti programu to nic není. Z počátku jsem si myslel, že mám tu čest s programem, který nejen bez problému přehraje DVD, ale také nabídně něco víc a hlavně všechny jeho funkce budou plně funkční. V úvodu jsem pokládal otázku zda Cliprex DVD Player Professional nezapadne do šedého davu průměrných přehrávačů, ale teď musím konstatovat, že se propadl ještě dál mezi průměrné až poprůměrné programy.

Pro

jednoduchý vzhled

Proti

nalezení potencionálně nebezpečného souboru při instalaci
instalace reklamního software AdVantage
DVD dekodéry chybějící v základní instalaci
nefunkční funkce Grab a Still
nesmyslná chybová hlášení v nastavení
chybějící nápověda

Hodnocení programu: 25 %


Cliprex DVD Player Professional ke stažení zde:
Cliprex DVD Player Professional download

Článek Cliprex DVD Player Professional byl publikován 3. října 2008 v 06.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Jindřich Pevný. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...