Preview: Microsoft Office 2013 - 2. část

Tagy:  Microsoft office 2013, dokument, outlook, powerpoint, onenote

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Preview: Microsoft Office 2013 - 1. část
  2. Preview: Microsoft Office 2013 - 2. část
Preview: Microsoft Office 2013 - 2. část

V první části jsme si projeli všechny větší novinky celého Officu a změny ve Wordu. V této části se pokusím popsat novinky v ostatních utilitách. Opět doporučuji si všechno vyzkoušet na vlastní kůži, protože projet celý Office chvíli trvá.

Excel

Zde jsem byl velmi příjemně překvapen. Kromě značně příjemnějšího vytváření grafů a jejich vylepšené vizualizace je Excel „chytřejší“. Dalo by se říct, že zde přibyla jakási dedukce. Údaje, grafy, doplňky, to vše se teď dopisuje a vytváří prakticky samo. Nejlepší příklad mi dal samotný Excel. V tabulce jsou na levé straně vypsané e-mailové adresy a doprava potřebujete zapsat křestní jména. První dvě kolonky vyplníte sami, Excel pozná vzorec podle kterého vyplňujete buňky a zbytek tabulky doplní sám. Může se stát, že vám to nevyplní dobře, nicméně automatické doplnění je vám nabídnuto, ne vnuceno.

ExcelExcel

Grafy dostaly dávku stylů a šablon. Přibylo dokonce i pár nových typů grafů. Pokud nyní označíte tabulku, objeví se vám tlačítko pro rychlé vložení grafů, doplňků, formátování atd. Stačí si vybrat a graf je hotový, cokoliv si potřebuje doopravit (zobrazované údaje, bravy, …) zvládnete během dalších pár kliknutí. Žádné zbytečné nahánění nastavení grafu hluboko zahrabané ve vlastnostech. Normálně nezastávám přístup „všechno vám strčíme pod nos jako pro blbečky“, ale zde se to určitě povedlo. Pokud používáte Excel častěji, tak to oceníte, pokud jste sváteční uživatel, tak to vlastně také oceníte, protože už nepotřebujete tolik znalostíprofesionálnímu zpracování vašich údajů.

PowerPoint

Jednoduchý nástroj se dočkal většinou pouze kosmetických úprav. Ono zde vlastně o nic jiného nejde. Šablony opět vypadají krásně a moderně, akorát jsem zvědav, jestli tak budou působit i po častém používání. Přibyla funkce zoom pro lepší znázornění nějaké části v prezentaci. Zajímavá je funkce „Navigation Grid“. Prakticky jde o to, že vy vidíte něco jiného než lidé, kterým promítáte. Můžete se tak lépe v prezentaci orientovat a nedělat tolik chyb. K tomu samozřejmě potřebujete další promítací vybavení.

PowerPoint vypadá pěkněPowerPoint vypadá pěkně

OneNote

Ani nechci začínat s výčtem všeho, co OneNote umí. Pro ty, co ho neznají: OneNote je prakticky poznámkový blok, který dokáže využívat vlastností celého Officu. Na co si vzpomenete, si zde můžete nějakým způsobem vytvořit (napsat, nakreslit, vyfotit, natočit, …). Rychlé vytváření tabulek a grafů a online hledání v mapách, no podle výrobců došlo k vylepšení skoro všeho. Dovedu si živě představit, že jednou se nebudou používat sešity, ale pouze tablety a na nich poběží právě OneNote. Samozřejmě i zde je možnost online sdílení.

Outlook

Na první pohled se nezměnilo nic velkého. Opět si vývojáři hráli hlavně s grafikou a sdílením. Kalendář dostal pár „kravinek“, jako je počasí či přehlednější přehled nadcházejících událostí. Všechno se vám samozřejmě synchronizuje atd. atd. Outlook tedy opět poslouží jak na manipulaci s e-maily, tak jako diář. Ovšem na OneNote rozhodně nemá.

Kalendář dostal teploměr…Kalendář dostal teploměr…

Na závěr

Nový Office se mi celkově líbí, nemá v sobě tolik změn, kolik bych čekal, na druhou stranu kolikrát není co vylepšovat. Funkčnost mu určitě odepřít nemůžu a co se vzhledu týče, tak to je opravdu individuální věc každého z vás. Nepopisoval jsem Access, protože, popravdě, jsem ho nikdy nepoužíval a změny v něm (podle Microsoftu) jsou podobné jako v ostatních utilitách. Osobně si ještě počkám na plnou verzi, ale nikdo zatím neudělal krok špatným směrem.

Hodnocení:  80 %

Článek Preview: Microsoft Office 2013 - 2. část byl publikován 11. října 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Patrik Šoma. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...