Kingsoft Office - kancelářský balík z Dálného východu

Tagy:  kingsoft office, alternativa, kancelářský balík, kancelářské aplikace, word, excel, tabulka, psaní, dokument, dokumenty, prezentace, alternativa Office, Office zdarma

Sponzorované odkazy

Kingsoft Office - kancelářský balík z Dálného východu

Sada kancelářských aplikací Office již není jen dominantou společnosti Microsoft, případně dalších zemí západního světa. Na poli se totiž objevují i výtvory oblasti tzv. Dálného východu, které se rychle šíří. A právě v tomto článku se na jeden takový výtvor podíváme, částečně i porovnáme s konkurencí.

Úvodní seznámení s kancelářskými sestavami

Kancelářskou sestavou, jak ji naprostá většina lidí považuje, je tvořená nejméně třemi aplikacemi. Tou první a nejužívanější je textový editor, v případě MS Office je to Word. Slouží k vytváření a úpravám všech základní typů dokumentů, se kterými se na internetu, v práci i doma setkáváme běžně.

MS Office – WordMS Office – Word

Druhou takovou aplikací je tabulkový editor, v případě MS Office je to Excel, díky kterému můžeme vytvářet listy tabulek, které lze různými způsoby upravovat, vkládat do nich jednoduché i složitější funkce/vzorce, upravovat jejich velikosti a barvy atd. Listy pak můžeme jednoduše řadit do sešitů.

MS Office – ExcelMS Office – Excel

Třetí složkou kancelářského balíku je nástroj vytváření a správy prezentací, v MS Office jde o modul Powerpoint. Prezentace dělíme na jednotlivé “slajdy” (z ang. originálu slide), přičemž každý může mít jiný grafický vzhled, rozložení prvků, obrázky, styly písma apod. Samozřejmostí je také používání rozličných přechodů mezi jednotlivými stranami, vkládání zvuků a animací.

MS Office -PowerpointMS Office -Powerpoint

Další a doplňující aplikace představují například emailový klient (MS Outlook) správce relačních databází (MS Access), kreslící nástroj (LibreOffice Draw) či další.

Kingsoft Office přichází z dálky

My však zůstaneme, co se týká jednotlivých aplikací kancelářské sestavy, u výše uvedených tří základních aplikací, protože právě tyto tři aplikace jsou součástí balíku, o kterém dnes bude psáno. Jedná se totiž o balík Kingsoft Office přicházející až z dalekého Hong Kongu, za nímž stojí společnost Kingsoft, která existuje už od roku 1989.

KINGSOFT – logoKINGSOFT – logo

Jejím cílem je vývoj uživatelsky dostupných a vzhledově přístupných kancelářských aplikací jako konkurenční výtvory ke komerčnímu již několikrát uvedenému Microsoft Office. Daří se mu to?

Specifikace a představení v praxi

Instalační balíček je ke stažení zdarma a obsahuje až neuvěřitelně málo dat, *necelých 40 MB!** Po instalaci však tato velikost vzroste na více jak 150 MB. Těsně před koncem instalačního procesu budeme požádání o výběr dokumentů, které mají být asociování (přiřazeny) pro otevírání s právě instalovanou aplikací. Hned tedy vidíme, s jakými soubory a formáty umí pracovat.

Kingsoft Office – výběr asociace souborůKingsoft Office – výběr asociace souborů

Po samotném spuštění aplikace můžeme mít pocit, jako bychom se vrátili o několik let v čase. Nečekají nás totiž žádné barevné a úhledné prvky, známé například z MS Office od verze 2007, ale vše je v jakémsi “old-style”, který je nápadně podobný MS Office 2000, 2003, případně dalším alternativním počinům určeným především pro OS Linux.

Navíc je na první pohled patrné, že s českými popisky funkcí nemůžeme počítat. To považuji za největší škodu a pro mnohé i za problém. Dokonce i pro automatickou kontrolu pravopisu pro český jazyk musíme nahrát externí jazykový slovník (například z OpenOffice), aby funkce byla dostupná a správně kontrolovala naše překlepy.

Kingsoft Office – WriterKingsoft Office – Writer

Za velkou výhodu však považuji možnost otevírání nových dokumentů řady Microsoft Office (Office Open XML), které v příponě obsahují písmeno “X”. Například .docX, .pptX apod. Následně není problém takovýto soubor uložit na “starý” (binární) formát bez přidaného “X”. Ten je pak kompatibilní se všemi verzemi Office.

Kingsoft Office – přeuložení do formátu DOCKingsoft Office – přeuložení do formátu DOC

Navíc si můžeme všimnout, že Kingsoft Office zavádí vlastní formáty začínající písmenem “D” (třeba .dps, .dpt), které však při současné konkurenci a především při monopolu formátů společnosti Microsoft nemají naději na úspěch.

Poslední řádky …

Kingsoft Office tedy přichází s konkurenčním počinem, který zřejmě kvůli absenci českého jazykového slovníku a počeštěného vzhledu nebude mít velký počet fanoušků mezi obyčejnou vrstvou české populace. Pokud se ale dostane do rukou člověku, kterému anglická jazyková verze nevadí, možná v ní objeví velice silný nástroj kancelářské práce, který se v mnohém vyrovná komerčním počinům společnosti Microsoft.

Je-li navíc celý počin zdarma ke stažení a užívání, myslím si, že nebude mít nikdo problém stáhnout 40 MB dat a Kingsoft Office nainstalovat, byť jen na vyzkoušení. Jeho nenáročnost jak na diskový prostor, ale především na výpočetní hardware je už jen velice „chutnou třešničkou na dortu“.

Výhody:

  • rychlý
  • nenáročný
  • jednoduchý design
  • kompatibilita s formáty DOCX apod.

Nevýhody:

  • chybí český jazyk programu
  • jednoduchý design
  • horší podpora speciálních znaků a funkcí

Mé hodnocení:  70 %

Článek Kingsoft Office - kancelářský balík z Dálného východu byl publikován 22. února 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (4).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...