PeaZip 5.5: Tvorba archivů za pár minut

Sponzorované odkazy

PeaZip 5.5: Tvorba archivů za pár minut

Znáte program pro archivaci WinRAR? Určitě jste se s tímto programem již setkali a proto Vám v dnešní článku chci představit alternativu, která nabízí podobné vlastnosti a funkce jako zmíněný WinRAR. Jedná se o program PeaZip, který je sice méně známý, ale funkcionalitou jsou si velice podobné. Ukážeme si pár novinek, které se v této verzi nachází a co vlastně od takového programu můžete očekávat a s čím se můžete při práci setkat. K čemu vlastně slouží? Na tyto všechny otázky se budeme snažit co nejdříve odpovědět.

Co je PeaZip?

Jedná se o klasický program pro tvorbu archivů, které jsou vytvořeny jako open source, tedy můžete každý jednoduše editovat dle vlastního uvážení. A proč se vlastně soubory archivují? Hlavní důvod je snížení kapacity souborů. Archivací dochází ke snížení kapacity, tudíž máte poté na disku mnohem více místa a nemusíte mít strach, že se Vám na disk nevejde vše potřebné. A jaké jsou další důvody? Při archivaci si můžete zvolit, jaký formát vlastně zvolíte a taktéž si můžete nastavit heslo, bez kterého není možné se do souboru dostat. Aplikace umožňuje jednoduché procházení podporovaných archivů a prohlížení jejich obsahu. Zobrazené soubory lze filtrovat dle různých kritérií a program taktéž disponuje celou řadou dalších užitečných vlastností. Nabízí plnou podporu formátů jako například 7Z, RAR, TAR a nebo klasický ZIP. Podporuje také formáty ISO, ACE, ARJ, nebo linuxové formáty DEB, LZH a dalších několik formátů. Seznam podporujících formátů naleznete na oficiálních stránkách!

PeaZip 5.5PeaZip 5.5

Proč je potřeba soubory archivovat?

Nejedná se o běžný proces, který se děje v počítači každý den. Archivace slouží k uchování dat, které jsou zabaleny do jednoho souboru, který má sníženou kapacitu, je možnost doplnit soubor o heslo a díky tomu jsou Vaše data zcela v bezpeční a bez možnosti poškození cizí osobou. Vývojáři doporučuji veškeré důležité data archivovat, aby nedošlo k napadení buďto hrozbou z internetu a nebo i manuálním poškozením.

Na závěr

Pokud se Vám z nějakého důvodu nelíbí zmíněný program WinRAR, tak bych Vám doporučoval kouknout po programu PeaZip, který nabízí dá se říci stejné vlastnosti a je kompatibilní s většinou formátů, které jsou plně spjaty s archivací souborů na pevném disku. Osobně program pro archivaci používám a musím říci, že když potřebuji nějaké důležité data uchovat v bezpeční, tak použití hesla a archívu je pro mě volba číslo jedna!

Moje hodnocení:  80 %

Dobrý freeware

Článek PeaZip 5.5: Tvorba archivů za pár minut byl publikován 7. listopadu 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...