Jak vypadá nejoblíbenější prohlížeč ve verzi 54?

Sponzorované odkazy

Jak vypadá nejoblíbenější prohlížeč ve verzi 54?

Od našeho posledního článku o populárním prohlížeči Google Chrome už uplynulo hodně času a aktuální verze prohlížeče hlásí číslo 54, která vyšla 9. listopadu. I když se to zdá jako velké číslo, je třeba si uvědomit, že nová verze prohlížeče vychází měsíčně či ob dva měsíce, tudíž se lze snadno dostat na tak vysoké číslo. Chrome jako takový kraluje nejen platformě počítačů, ale také mobilních zařízení. Oblíbenost lze doložit podle statistiky ze server Netmarketshare.

Statistika využívaných prohlížečů za poslední rok podle server Netmarketshare.Statistika využívaných prohlížečů za poslední rok podle server Netmarketshare.

Blink nahradil WebKit

Měla-li bych porovnat verzi 17, o které byl náš poslední článek, a současnou verzi 54, byli bychom tu dlouho, přece jenom od roku 2012 šel vývoj dost kupředu. Mezi jednu z největších změn jistě patří přechod renderovacího jádra prohlížeče z WebKitu na Blink, který se udál ve verzi 28. Část kódu jádra WebKitu se stará o interpretaci HTML a JavaScriptu a je vyvíjená už od roku 1998 původně pro Mac OS X, avšak rozšířila se jako základ moderních webových prohlížečů. Google v roce 2013 oznámil, že na WebKitu s Applem již spolupracovat nebude a vytvořil si vlastní alternativní větev jádra s názvem Blink. Došlo k tomu především kvůli větší volnosti ve vývoji, například se vývojáři mohli zbavit části kódu, které v samotném Chromu použity nebyly. K vývoji Blinku se přidaly další společnosti, například Opera Software. Asi nikoho nepřekvapí, že je Blink využit také v Androidu od verze 4.4.

Další změny

Od verze 29 je součástí Chromu otevřený formát komprese a kodek videa V9, který snížil přenosovou rychlost o 50 % oproti předchůdci. V současnosti je tento formát podporován prohlížeči Chromium, Chrome, Firefox a Opera. Videoserver YouTube ukládá videa v rozlišení 4K právě v tomto formátu.

V průběhu verzí docházelo k drobným kosmetickým změnám na vzhledu, větší změny se prohlížeč dostal v předchozí verzi, tedy verzi 53. Na první pohled jsme si po aktualizaci mohli všimnout nových ikonek navigace včetně ikonky nové záložky.

Profily a synchronizace

Již téměř od svého začátku nabízí Chrome možnost synchronizace. Mezi prvními (verze 4 a 5) byla synchronizace záložek a nastavení prohlížeče. Synchronizace vyhledávaných dat je k dispozici od verze 17. Chrome také nabízí možnost přihlášení do samotného prohlížeče.

Google Chrome – režim hosta.Google Chrome – režim hosta.

Pokud používá více uživatelů jeden účet do Windows, lze mít v prohlížeči Chrome více účtů a mezi nimi přepínat (případně to lze využít v zaměstnání při přepínání mezi soukromým a pracovním účtem). Navíc existují ještě dvě možnosti použití Chromu bez přihlášení a zaznamenávání historie. Jednou je klasický anonymní režim (CTRL+SHIFT+N) a druhou je režim hosta. Ani jeden z těchto režimů nezaznamenává historii, avšak je mezi nimi rozdíl. V režimu hosta uživatel nezanechává žádnou historii prohlížení ani soubory cookie. V anonymním režimu platí to stejné, avšak uživatel má přístup k existující historii, záložkám, heslům, datům automatického vyplňování a dalším nastavení Chromu. Nutné je pamatovat si, že ani jeden z režimů nezajistí na webu neviditelnost.

Google Chrome – anonymní režim.Google Chrome – anonymní režim.

Aplikace

Kromě množství doplňků, které lze nalést v Obchodu Chrome, jsou k dispozici i takzvané aplikace. Jedná se o další možnost rozšíření prohlížeče o další aplikace. Na principu aplikace funguje třeba služba Feedly na odběr RSS aplikace pro Google Hangouts, Messenger, Line, Google Keep či webovou verzi Spotify.

Google Chrome – Obchod Google.Google Chrome – Obchod Google.

Budoucnost?

Ač je tento prohlížeč mezi uživateli nejrozšířenější, čelí dlouhodobé kritice ohledně velké spotřeby systémových prostředků a především RAM. Vývojáři se rozhodli s tím něco udělat a připravovaná verze 55 by měla být výrazně úspornější. Posoudit budeme moci v prosinci, kdy má nová verze vyjít.

Článek Jak vypadá nejoblíbenější prohlížeč ve verzi 54? byl publikován 1. prosince 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Programy. Autorem článku je Markéta Masopustová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...