Vodafone přebírá pobočky UPC ve střední Evropě

Sponzorované odkazy

Vodafone přebírá pobočky UPC ve střední Evropě

Ve světě velkých značek dochází k jedné z dalších transformací. Věc se má následovně…firma Vodafone, původem z Britských ostrovů. odkupuje v zemích střední Evropy (konkrétně u nás v České republice, dále pak u našich západních sousedů v Německu a posléze i v Rumunsku a Maďarsku) aktiva firmy UPC, která proslula především v oblasti digitálních kabelových televizí. Vodafone je tím pádem nejen úspěšným provozovatelem operátorského pokrytí mobilní sítě, ale významně se chystá v následující době promluvit i do poskytování služeb ohledně elektronických zařízení, které poskytují možnost sledovat televizi. Tento krok souvisí s vytvořením větší konkurenceschop­nosti s dalšími vlivnými hráči na trhu. Do nedávna se na českém trhu potýkal Vodafone se značným handicapem v podobě chudé nabídky ohledně pevného internetového připojení, takže lze očekávat konkurenční boj mezi třemi hlavními operátory u nás – O2, T-Mobile a Vodafone. Tímto faktem by se měla stát atraktivnější situace především pro kýžené zákazníky, kteří by měli dostat lákavé nabídky od operátorů, již o ně budou bojovat. Zejména T-Mobile bude tímto finančním a majetkovým transferem ohrožen.

Nerovnováha na trhu

Avšak to by mělo podle papírových předpokladů nahrávat do karet právě samotným klientům a potenciálním zákazníkům, kteří by tyto služby rádi využili. S ohledem na srovnatelné nabídky se zvýší rivalita a v ekonomické sféře propukne ve větší míře boj o zákazníky, pro které by měli být připraveny atraktivní nabídky, aby si vybrali právě daného poskytovatele. Expanze se týká souběžně i s připojením a využíváním internetových služeb. Za tímto účelem jsou připojovány další a další domácnosti vysokorychlostním internetem nejen v Česku. Samotné převedení ještě není zcela administrativně hotové, jelikož při takto rozsáhlém objemu majetku a financí je nezbytné uskutečnit patřičné bezpečnostní kroky. Tím nejvýznamnějším je prozkoumání celého transferu Evropskou komisí. Pro bližší představu se jedná o obchod v celkové hodně převyšující 18 mld eur, což se vyšplhá až na sumu 471 mld Kč. České zákazníky může na prvním pohled nechat poměrně v klidu další střet konkurentů, který se začne odehrávat v Německu mezi Vodafone a Deutsche Telekom. Na druhé straně je však nezbytné podotknout, že se situace může dotknout přilehlých středoevropských nebo dokonce východoevropských poboček.

Loga obou zúčastněnýchLoga obou zúčastněných

Deutsche Telekom sice byl v minulosti ve výsostné postavení, jež v průběhu času umocňoval častým odkupováním menších konkurenčních telekomunikačních skupin, ale v nadcházející době bude zajímavé sledovat rozvoj vlivu Vodafonu. Rivalita značně sálá, jelikož samotný obchodní transfer bude pravděpodobně napadnut ze strany Deutsche Telekom, který je právoplatným vlastníkem T-Mobile a chce upozornit, že dojde k nadměrné kontrole Vodafonu na trhu. To bude mít k posouzení na stole antimonopolní úřad, který je na tyto situace zaměřen.

Pokud bude obchod definitivně uzavřen, dojde k zajímavé situaci ve srovnání s našimi východními sousedy na Slovensku, jelikož tam zůstane situace nezměněná a zákazníci zůstanou u UPC. Tudíž budou k dispozici rozdílné nabídky pro české a slovenské uživatele.

Článek Vodafone přebírá pobočky UPC ve střední Evropě byl publikován 28. května 2018 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...