Samsung 860 QVO - Kapacita až 4 TB a nezvykle nízká cena

Sponzorované odkazy

Samsung 860 QVO - Kapacita až 4 TB a nezvykle nízká cena

V nabídce většiny evropských e-shopů se pomalu začíná objevovat nový SSD disk, vyvinutý společností Samsung, disponující technologií QLC 860 QVO. Pokud má potenciální zájemce něco přinutit k jeho okamžité koupi, je to především cena. Ta je nižší, než tomu je u jiných disků, vyvinutých touto společností a vůbec celý model má nakročeno k tomu, aby se stal tím nejlevnějším vysokokapacitním SSD na trhu za posledních několik let.

QLC NAND je uzpůsoben tak, aby umožnil aplikaci čtyř bitů na buňku, což by z čistě matematického hlediska mělo v praxi znamenat nárůst kapacity o 33% oproti standardu NLC, který využívá většina běžně dostupných SSD. U něj se pracuje s třemi bity. Navýšení kapacity jde ruku v ruce s nízkou cenou křemíku, což výrobci umožňuje v případě použití konstrukce typu NAND sestavit výsledný disk za nižší náklady, což se pochopitelně projeví i na ceně prodávané verze.

Rychlost zápisu a čtení je největší slabinou tohoto disku.Rychlost zápisu a čtení je největší slabinou tohoto disku.

Samsung 860 QVO se na trhu objeví v několika verzích, přičemž každá z nich nabídne dostatečně velkou kapacitu. K dispozici jsou varianty 1 TB, 2 TB a 4 TB. Poslední uvedený a také největší model by měl zvládnout zapsat až 1 440 TB dat.

Největší slabinou novinky bude z pohledu většinu zájemců bezpochyby rychlost zápisu a čtení. Jelikož cílem tohoto modelu je nabídnout zákazníkům vysokokapacitní SSD za nízkou cenu, museli se v Samsungu v některých oblastech uchýlit ke kompromisům. Co se čtení týče, 860 QVO zvládne tuto akci provádět rychlostí 550 MB/s, v případě zápisu poté 520 MB/s.

V Česku by se všechny varianty tohoto disku měly začít prodávat v průběhu prosince. Cena zatím nebyla oficiálně zveřejněna, předpokládá se, že 1 TB model by mělo být možné pořídit za 3 600 korun, 2 TB poté zhruba za 7 000 korun a 4 TB za necelých 14 000. Ve srovnání s konkurencí, která nabízí 4 TB disky za ceny přesahující třicet tisíc, je tedy cena 860 QVO velice sympatická, i když je potřeba počítat s určitými omezeními.

Článek Samsung 860 QVO - Kapacita až 4 TB a nezvykle nízká cena byl publikován 22. listopadu 2018 v 00.00 v rubrice Technologie. Autorem článku je Jaroslav Choun. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...