Profesionální Postprodukce V2 – Konečně profesionálem! - část 1.

Tagy:  Stanislav Petera návod, výuka, jak fotit, vše o postprodukci, úprava fotografií photoshop, capture one, lightroom a photoshop

Sponzorované odkazy

Články v sérii

  1. Profesionální Postprodukce V2 – Konečně profesionálem! - část 1.
  2. Profesionální Postprodukce V2 – Konečně profesionálem! - část 2.
Profesionální Postprodukce V2 – Konečně profesionálem! - část 1.

Několik slov úvodem

Exkluzivně přinášíme recenzi série výukových DVD s názvem Profesionální Postprodukce V2. To vše již v druhé verzi, která je vylepšená o tisíce názorů a roky zkušeností. Pokud se chcete stát opravdovými profesionály, jste na správném místě. Celá recenze je rozdělena do dvou částí. V té první si představíme první tři DVD série a zhodnotíme celkové zpracování. V druhé části, která vyjde co nevidět, si řekneme něco o zbývajících třech DVD, ceně a vše završíme závěrečným hodnocením.

Fotografie při teoretickém výkladuFotografie při teoretickém výkladu

Stanislav Petera

Za celou sérií šesti výukových DVD stojí Stanislav Petera, jeden z nejslavnějších českých reklamních a módních fotografů. Díky svému originálnímu stylu se z něho stal skutečný profesionál, kterého si žádají ty nejznámější módní časopisy. Prakticky jediná věc, která brání každému fotografovi následovat jeho osud, jsou postupy neboli know-how. A právě tyto revoluční techniky sám Stanislav Petera prozrazuje a názorně vysvětluje na svých seminářích a výukových DVD. Naše redakce se zmocnila neprodávanější série s názvem Profesionální Postprodukce V2 a tak si ji nyní můžeme zhodnotit.

DVD #1 – Převod z RAWu

Každý fotograf, který dbá na kvalitu svých výsledných fotografií, samozřejmě používá formát RAW. Ten totiž nabízí možnost upravit si vyvážení bílé, kontrast, světlost, ostrost a spoustu dalšího. To vše až v klidu domova na našem PC. To a mnohem více nás naučí právě první DVD, díky kterému se dozvíme, jak pracovat v nejpoužívanějších programech pro převod z RAWu. Jak jistě sami tušíte, jedná se o Adobe Lightroom a Capture One. Ať už jste zastánci kteréhokoliv z představených programů, naučíte se, jak vybírat ty nejlepší fotografie, co a proč upravovat a co si případně nechat až na editaci v Photoshopu. Pokud si s RAWem nevíte rady, tohle DVD vás naučí pokročilé práci s tímto úžasným formátem.

Adobe LightroomAdobe Lightroom

DVD #2 – Nástroje Photoshopu

Ačkoliv je Photoshop pravděpodobně nejlepším grafickým programem na světě, řada uživatelů z něj stále má vrásky na čele. Photoshop totiž nabízí tak ohromné možnosti, že v nich má většina uživatelů pořádný chaos. Druhé DVD nás v poměrně krátké době naučí to nejdůležitější, co ve Photoshopu potřebujeme znát. Jednotlivé postupy jsou vysvětleny hned na několika snímcích. Díky tomu můžeme vidět konkrétní nástroj přesně tam, kde je nejvíc potřeba. Nově nabyté praktiky se učíme na těch nejlepších snímcích, jaké Stanislav Petera kdy vytvořil.

DVD #3 – Retuše pleti

Jak zakrýt všechny nedokonalosti pleti, upravit oblečení, zeštíhlit model nebo dodat přitažlivý vzhled, nám napoví DVD s názvem Retuše pleti. Nejenom že se uživatel naučí mnoho dalšího, ale dozví se také v jakém pořadí a proč úpravy provádět nebo jak na diváka různé úpravy podvědomě působí. Po absolvování DVD není žádný problém udělat z obyčejného člověka nádherně vypadající model. Kromě zmíněných postupů získá retušér řadu užitečných tipů, například jak pracovat co možná nejrychleji a nejkvalitněji.

Zpracování

Na každém výukovém DVD najdeme tutoriál hned ve dvou rozlišeních a to sice 720 a 1080. V takto vysokém rozlišení je přesně vidět, jaký nástroj je na které vrstvě či masce používán. Právě to bývá problém u volně dostupných videí na internetu. Takové rozlišení je samozřejmě o něco náročnější na výkon počítače a pokud si při videu vše zkoušíme ihned v Photoshopu, může být mírně narušena plynulost videa. Při mé dlouholeté práci retušéra musím říci, že přestože jsem prošel stovky free tutoriálů na zahraničních portálech, za roky jsem se toho nenaučil tolik, jako v dnes recenzované sérii. Je tedy očividné, že tutoriály, které jsou k dispozici zdarma, se s těmi komerčními nemohou vůbec srovnávat. Zvuk je na mnohých fórech, co se týče kvality velmi diskutovanou záležitostí. Dle našeho názoru ale tyto diskuze nejsou v žádném případě pravdivé a jedná se spíše o fámy než o objektivní názory. Hlas, způsob výkladu a vysvětlování lze naopak označit za výborný a naprosto dostačující.

Nástroje PhotoshopuNástroje Photoshopu

Série výukových DVD obsahuje také přehrávač, který tak zaručuje naprostou bezproblémovost s přehráváním. Uživatel se tak nemusí bát formátu, který by neměl jak přehrát. Dále zde najdeme všechny zdrojové snímky, se kterými se na videích setkáme a tak si můžeme naučené postupy přímo na těchto snímcích ověřit.

To je pro dnešek vše, určitě si ale počkejte na pokračování recenze, kde se dozvíte mnoho zajímavého a především závěrečné hodnocení. Druhá část se objeví co nevidět!

Článek Profesionální Postprodukce V2 – Konečně profesionálem! - část 1. byl publikován 26. září 2012 v 05.00 v rubrice Návody. Autorem článku je Daniel Hlas. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...