Tři alternativy za končící Google Reader a ještě jedna navíc

Tagy:  rss, čtečka, reader, xml, Google Reader, Google, alternativa, náhrada, Netvibes, Feedly, Old Reader, NewsBlur

Tři alternativy za končící Google Reader a ještě jedna navíc

Webová čtečka Google Reader umožňuje pomocí shromažďování informací z RSS kanálů zobrazování novinek z různých internetových stránek na jednom místě. V současné době je tato služba velmi oblíbená díky své přehlednosti, čistému vzhledu a hlavně má mezi uživateli dlouhou tradici. Proto když Google nedávno na svém blogu oznámil, že ho od počátku července ukončuje, jeho uživatelé se museli začít poohlížet po jiných alternativách. Pokud i vy patříte mezi ně, čtěte dál. V tomto článku vám totiž přiblížím několik možností, jak se ani nadále neztratit v každodenní záplavě informací.

Současná podoba Google ReaderuSoučasná podoba Google Readeru

Nejdříve záloha

Základem pro úspěšný přechod z Google Readeru k jiné službě je export vašich RSS kanálů. Toho lze docílit pomocí nástroje Google Takeout, která vám umožní stáhnout si do počítače zip archiv s nastavením. V archivu se nachází mimo jiné i soubor subscriptions­.xml – s ním je možné importovat vaše současné kanály i do jiných webových čteček. A jaké že to jsou?

Netvibes

Jako první se podíváme na službu Netvibes.com. Nejedná se o službu pro konzervativní uživatele Google Readeru, protože už na první pohled nemá s jeho jednoduchostí nic moc společného. Základní plocha, nazývaná dashboard, nabízí prostředí podobné spíše iGoogle (mimochodem další ze služeb, které má Google v plánu zrušit). První kanály se přidají automaticky podle vašeho umístění a další si můžete přidat buď z nabídky, nebo vybrat vlastní. Všechny zdroje jsou umístěny na plochu v podobě pohyblivých widgetů, které si můžete vyladit do nejmenších detailů – například nastavit jejich pozici, barvu nebo počet zobrazených zpráv. K dispozici jsou nejen RSS kanály, ale například i aktuální počasí nebo seznam úkolů.

Kdo je příznivec standardního vzhledu a tento popis ho spíše odradil, ještě nemusí věšet hlavu. Zobrazení jde totiž jednoduše přepnout v horní části obrazovky na mód „reader“, který se už mnohem více podobá klasickým čtečkám.

Netvibes – zobrazení s widgetyNetvibes – zobrazení s widgety

Vytknul bych podporu češtiny, která je hodně odbytá, popisků je více v angličtině a těch několik českých výrazů působí spíše rušivě. Ovšem na základní orientaci to stačí a pokud chcete, můžete si prostředí přepnout kompletně do angličtiny. Zbývá ještě dodat, jak importovat svůj soubor s kanály RSS. Toho dosáhnete kliknutím na Přidat modul, poté na Přidat zdroj a nakonec na Importovat, kde vyberete svůj uložený soubor a nahrajete ho na server.

The Old Reader

Pokud vás služba Netvibes ani tak nepřesvědčila, můžete zkusit čtečku s kompletně odlišnou filozofií. Nazývá se The Old Reader a snaží se co nejvíce přiblížit původní podobě Google Readeru. Není tomu náhodou, vznikla totiž záměrně v roce 2011 jako jeho klon poté, co Google ve své čtečce zrušil několik funkcí, a nyní nabízí uživatelské prostředí, které je stejně přehledné a dobře uspořádané, jako u jeho vzoru. Nemá sice vlastní aplikaci do mobilních zařízení a podle zkušeností uživatelů aktualizace kanálů probíhá pomaleji, ale základ je kvalitní a určitě můžeme při současném přílivu nových uživatelů očekávat další vývoj. Dialog pro nahrání souboru s kanály najdete v pravém horním rohu pod položkou Import.

The Old ReaderThe Old Reader

Feedly

Uživatelé Firefoxu, Chromu, případně jakéhokoliv zařízení s iOS nebo Androidem mohou využít i další službu – Feedly. Po nainstalování doplňku (resp. aplikace) se dostanete do prostředí, které je přehledné a nijak komplikované, zároveň ale nabízí i široké možnosti nastavení a tvoří tím tak zlatou střední cestu mezi prvními dvěma čtečkami. Import záložek proběhne automaticky, pokud při prvním spuštění povolíte přístup ke svému účtu Google.

FeedlyFeedly

A přídavek?

Ještě jednou službou, která určitě stojí za zmínku, je webová čtečka NewsBlur. Ta ovšem po oznámeném ukončení Google Readeru zaznamenala tak velký příliv uživatelů, že dočasně pozastavila zakládání nových uživatelských účtů. Zaregistrovat se můžete pouze v případě, že za službu zaplatíte, a to je v tuto chvíli celkem zbytečné. Pokud ovšem jde opravdu pouze o dočasný výpadek, za nějakou dobu se NewsBlur může stát další alternativou.

Úvodní stránka NewsBlurÚvodní stránka NewsBlur

Shrnutí

Použitelných náhrad za Google Reader je více než dost. Pokud se dovedete se přizpůsobit i poněkud odlišnému prostředí, určitě si mezi nimi dokážete vybrat a třeba i zjistíte, že jsou lepší, než mainstreamová volba v podobě Google Readeru. A jestli ne, na pátrání po dalších možnostech máte do července stále ještě dost času.

Článek Tři alternativy za končící Google Reader a ještě jedna navíc byl publikován 22. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Zdeněk Kasner. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...