Notebooky v současnosti – Co nabízí trh?

Notebooky v současnosti – Co nabízí trh?

Současný trh nabízí nepřeberné množství notebooků v různých cenových hladinách. Vyznat se v takovém množství a vybrat ten správný kousek, to je jako hledat jehlu v kupce sena. Pojďme se podívat na výběr nejprodávanějších kategorií notebooků, jejich výhody a nevýhody a specifické vlastnosti.

Desktopy za zenitem

Klasické stolní počítače, či chcete-li desktopy, již dávno nevládnou trhu. Stále nabízejí mnohem lepší poměr ceny a výkonu, jejich téměř nulová mobilita však u mnoha pohřbívá myšlenku na koupi. Řada uživatelů v současnosti automaticky při výběru nového počítače sahá po noteboocích. Jsou mobilní, v jednom těle je k dispozici vše a výkon je zcela dostačující pro běžnou práci. I proto se desktopy přesunuly na druhou kolej a oslovují spíše specifické spektrum uživatelů a profesionální sféru. Nejčastější závady notebooků jsou způsobené neopatrným zacházením (např.: pád, velké otřesy či mechanické poškození šasi). Podobné závady se u desktopů neobjevují.

Rozměry a kategorie

Při koupi nového notebooku je nutné udělat si určitou představu o uživatelských požadavcích. Od toho se poté vyvíjí jak úhlopříčka displeje, tak i hmotnost, výdrž a výkon notebooků. V současné době trh velmi dobře pokrývá všechny kategorie a nabízí v nich řadu zajímavých voleb. Pokud chcete opravit či vylepšit váš notebook, nejlepší hledat v kategorii "originální díly pro notebooky"http://nah­radni-dily.abax.cz/ . Ušetříte se mnoha problémů. Výběr notebooku může ovlivnit také požadavek na operační systém. Pokud chcete maximálně ušetřit za operační systém, k dispozici jsou zdarma dostupné distribuce Linuxu. O nejznámější distribuci jsme psali nedávno, a tak se můžete podívat na článek o Ubuntu Linux 13.10.

Nejmenší netbooky jsou již dávno za svým zenitem, respektive se jejich význam mění. Netbooky s procesory Atom vytlačily především tablety, které nabízejí nízkou cenu, dostatečný výkon pro serfování na internetu a také velmi dlouho výdrž. Jistou záplatou mohou být subnotebooky, které disponují úhlopříčkami 11“-12“. Jejich výkon záleží čistě na ceně, a tak pokud sáhnete po levnějších kouscích nenabídnou výkon pro hraní her ani složitější výpočty a grafiku. Proto ale tato kategorie nevznikla.

Elementární části notebookuElementární části notebooku

Další kategorií jsou klasické velké notebooky s úhlopříčkami 14“, 15,6“ a také 17“. Existují i větší úhlopříčky, to už však jdeme do extrému. Tyto notebooky nabízejí dostatečnou mobilitu s vyšší hmotností, průměrnou výdrž a vysoký výkon. Nezklamou vás jak na cestách, tak i v kanceláři či doma. Díky velkému monitoru netrpí ani ergonomie. Nejčastější závady notebooků HP, které tvoří značnou část prodejů v této kategorii, se točí okolo mechanických poškození vlivem špatného zacházení. Může jít o poškození mechaniky, pantů či displeje. Nejčastější závady notebooků Acer a dalších značek se orientují také na polití klávesnice. V současné době již řada notebooků je schopna vydržet lehké polití kapalinou, pokud však protékající kapalina přesáhne určitou míru, i sebe odolnější notebook podlehne.

Vlastní skupinou jsou často skloňované ultrabooky. Jde o velmi mobilní počítače v menších úhlopříčkách (12“, 13“, 14“) s obrovskou výdrží a dostatečným výkonem. Tuto kategorii charakterizoval Intel a zadal výrobcům určitá kritéria, která musí být dodržena pro získání certifikace. Patří mezi ně nutnost využití úsporných procesorů, přítomnost SSD disků a také určité rozměry především v tloušťce základny. Pojem ultrabook se však dostal uživatelům pod kůži tak, že v mnohých případech kvůli snížení ceny výrobci onu certifikaci neřeší.

Mobilita a výdrž hrají prim

Ať už uvažujete o koupi jakéhokoli notebooku, zvažte dobře vaše požadavky. U přenosných notebooků však hraje prim mobilita, výkon, výdrž baterie a také zpracování. Pokud notebook nejčastěji používáte doma, je možné ušetřit na baterii a zvolit větší displej či třeba vyšší výkon. Nejčastější závady notebooků Asus se neodvíjejí ani tak od velikosti či kvality zpracování, ale především o péči, která vám může zajistit letitý bezproblémový chod počítače.

Článek Notebooky v současnosti – Co nabízí trh? byl publikován 8. prosince 2013 v 00.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...