Ubuntu 13.10 Saucy Salamander – Jen do počtu

Sponzorované odkazy

Ubuntu 13.10 Saucy Salamander – Jen do počtu

Vývojáři velmi rozšířené linuxové distribuce Ubuntu nám dvakrát do roka servírují novou verzi. Někdy dojde na revoluční novinky, jindy je nová verze vydána jen do počtu a přináší pramálo novinek. Drzý mlok (v originále Saucy Salamander) je spíše zástupce té druhé skupiny, i přesto však přináší několik zajímavostí.

Přiskřípnutý drzý mlok

Operační systém Ubuntu Linux, vycházející z distribuce Debian, si vydobyl mezi uživateli velkou popularitu. Jeho přívětivé a snadné ovládání může oslovit pokročilé uživatele i úplné začátečníky. Ihned po instalaci je k dispozici vše potřebné, popřípadě lze další software dohledat v rozsáhlých depozitářích a nainstalovat software několika kliknutími. Verze 13.10 není výjimkou, oproti novinkám v ostatních verzí je ale drzý mlok jaksi „přiskřípnutý“.

Ubuntu 13.10 Saucy SalamanderUbuntu 13.10 Saucy Salamander

Začnu nejprve u suchých čísel, která reprezentují verzi 13.10. Jádro nového Ubuntu vychází z linuxového kernelu 3.11, což z praktického hlediska přináší řadu příjemných změn. Můžeme se těšit na delší výdrž notebooků, díky optimalizaci ovladačů grafických karet AMD. Do hledáčku vývojáři se dostala i vylepšená akcelerace videa na grafikách nVidia a v neposlední řadě také pokročilejší podpora nejnovějších procesorů z řady Intel Haswell. V rozsáhlých aktualizacích samozřejmě nechybí ani nejaktuálnější verze aplikací třetích stran, tedy Firefox 24, Thunderbird 24, LibreOffice 4.1.2 a nakonec také nedílné součásti vizáže Ubuntu – Ubuntu Software Center 13.10 a rozhraní Unity 7.1.2. Skype pro Ubuntu běží i v této verzi bez problému.

Ubuntu a LibreOffice v akci – Pro běžnou práce zcela dostačující kombinaceUbuntu a LibreOffice v akci – Pro běžnou práce zcela dostačující kombinace

Ubuntu nabízí zajímavou multiplatformní alternativu známých cloudových služeb, která nese název Ubuntu One. Možnost přihlášení či registrace je možná již při instalaci a zavádění systému a ve výchozí verzi je k dispozici 5 GB prostor zdarma.

Většina novinek se samozřejmě týká nejenom klasické verze Ubuntu s rozhraním Unity, ale také sesterských distribucí Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Lubuntu či třeba Ubuntu se starším rozhraním GNOME.

Správce souborů v Ubuntu – jednoduchý a přehlednýSprávce souborů v Ubuntu – jednoduchý a přehledný

Moderní a lehké Unity

Grafická nástavba Unity je již delší dobu výchozím rozhraním Ubuntu, nicméně dle názorů uživatelů jde o kontroverzní rozhraní. Někomu sedne a líbí se, někdo kvůli Unity opustil Ubuntu. Po zkušenostech s novým i starým Ubuntu lze říci, že Unity není vůbec špatné rozhraní a v přehledné hlavní liště s rolováním nabízí vše ihned na očích. Jde jednoduše o zvyk.

Jednou z praktických, leč pouze kosmetických novinek je snazší výběr jazyka klávesnice. Snáze si tak vyberete, zda-li budete psát českou či anglickou klávesnicí.

Centrum software – Komptabilní a dostupný software na jednom místě.Centrum software – Komptabilní a dostupný software na jednom místě.

Unity však není novinkou poslední verze Ubuntu, nicméně ve 13.10 došlo k několika změnám. Jde například o centrum všeho dění, takzvaný Dash. Dash obsahuje vedle posledně spuštěných souborů především vyhledávač, který však nepodává nejlepší výsledky. Aktuální verze by se však podle Canonicalu měla učit návykům uživatele a vyhledané informace postupem času lépe filtrovat.

Hledáme a instalujeme softwareHledáme a instalujeme software

Přechod z Oken je hračka

Windows vs Linux, častá rozepře mezi uživateli fór a diskusí. Pokud koketujete s myšlenkou zkoušky či rovnou přechodu na nový operační systém, Ubuntu je dobrou volbou. Minimálně za zkoušku stojí a přesně to si uvědomují i vývojáři. Naskýtají se tak široké možnosti zkušebních režimů systému. Vedle klasické instalace je k dispozici tzv. Live CD (není problém nastartovat Ubuntu Linux na USB flash disku), které nastartuje Ubuntu pouze z optického média, aniž by došlo ke změnám v systému na pevném disku. Další možností je využití nástroje Wubi, který nainstaluje Ubuntu vedle Windows a při startu počítače vytvoří nabídku pro možnost volby operačního systému. Ubuntu si sice ukousne několik gigabajtů z disku, ale lze odinstalovat úplně stejně jako jakákoli jiná aplikace. Wubi podle uživatelů a vývojářů není ideální pro ostrý provoz. Je pomalejší a mnoho věci při této instalaci nefunguje zcela korektně.

Ovladácí panely v Ubuntu. Pokročilejší konfiguraci nečekejte.Ovladácí panely v Ubuntu. Pokročilejší konfiguraci nečekejte.

Poslední možností je kompletní instalace na vlastní diskový oddíl vedle Windows. Lze snadno bez porušení dat „uříznout“ z disku část paměti a vytvořit nový oddíl. Umí to jak samotný Windows, tak i Ubuntu při instalaci. Záloha je však nepsané pravidlo, které vám ulehčí život a v nejhorších momentech zachová klid na duši. Nějakou dobu dva systémy na počítači provozuji a jsem zcela spokojen. V případě odstranění Ubuntu nastává menší problém. Protože byla přepsána startovací sekvence Grubem (zavaděč pro volbu startu systému), je nutné opravit startovací sekvenci Windows například pomocí instalačního média a příkazové řádky.

Ubuntu lze vyzkoušet i bez zásahu do původního systému.Ubuntu lze vyzkoušet i bez zásahu do původního systému.

LTS a konec Windows XP

Na jaře vyjde nová verze Ubuntu s prodlouženou podporou (tzv. LTS – Long Therm Service), která nahradí poslední LTS verzi Ubuntu 12.04. Nabídne víceletou podporu a jistou stabilitu. Zajímavé jistě bude pozorovat reakce uživatelů na ukončení podpory stařičkých Windows XP a antivirohého řešení Microsoft Security Essentials. Antiviry pro Linux nejsou tak důležité díky nižší rozšířenosti a lepší bezpečnosti.

Hry na Linuxu všeobecně nebyly nikdy příliš podporované, nepočítám-li různé nadšenecké projekty a herní hříčky. Nastává však čas plný nadějí a očekávání, neboť Valve ohlásilo vlastní herní systém SteamOS založený právě na Linuxu. Můžeme tedy očekávat částečnou migraci počítačových hráčů právě na nově vzniklou platformu.

Hudební přehrávačHudební přehrávač

Verdikt

Již na začátku jsem naznačoval, že Ubuntu 13.10 nenabízí příliš novinek a je jen do počtu. Pokud by vám nevyhovovalo prostředí Ubuntu, můžete sáhnout po dobré alternativě Linux Mint. Při testování se vše potvrdilo a navíc jsem na testovací sestavě narazil na několik nepříjemných chyb. Jednak nefunguje automatické ani ruční přepnutí zadního výstupu zvuku na přední výstup, jednak nelze počítač uspat. A z toho přesně plyne důležitá vlastnost Ubuntu a všeobecně Linuxu. Podpora hardware je horší, a tak platí jisté pravidlo. Pro bezstarostné používání Ubuntu je třeba mít štěstí. Nemáte-li jej a nějaký hardware nekomunikuje, nastává velká bariéra, které odradí řadu méně zkušených uživatelů. Řešením problému totiž uživatel ztratí mnoho času a příkazové řádce (terminálu) se prostě nevyhne. Za zkoušku však Ubuntu jistě stojí!

Hodnocení redakce:  80 %

Výhody:

  • Je zdarma a použitelné
  • Přívětivé prostředí
  • V češtině
  • Objemné repozitáře
  • Obliba u českých uživatelů

Nevýhody:

  • Kompatibilita s HW
  • Nízká interakce hlavní lišty
  • Občas chybějící překlady
  • Omezené možnosti ve Wubi

Článek Ubuntu 13.10 Saucy Salamander – Jen do počtu byl publikován 21. listopadu 2013 v 05.00 v rubrice Programy a Technologie. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...