Ubuntu 12.04 Precise Pagolin – další verze s prodlouženou podporou

Tagy:  Ubuntu, Linux, Unix, open source, GNL, Precise Pagolin, 12.04, 12.10, Quantal Quetzal, tučňák, operační systém, Unity, distribuce, distro, Mint

Sponzorované odkazy

Ubuntu 12.04 Precise Pagolin – další verze s prodlouženou podporou

Oblíbená linuxová distribuce Ubuntu vydává verze vždy po půl roce – pravidelně v dubnu a listopadu. Jednou za dva roky však vyjde tzv. LTS verze s prodlouženou podporou a právě verze 12.04 je verzí s prodlouženou podporou. Pojďme se podívat, co nového přinesla Precise Pagolin a na závěr padne zmínka také o verzi 12.10.

Long Term Support a novinky

Jak jsem již říkal, poslední verze Ubuntu nesoucí název Precise Pagolin je verze s prodlouženou podporou, která vyšla letos v dubnu. Normálně je prodloužená podpora zaručena po dobu tří let a pro servery po dobu pěti let. Verze 12.04 je speciální v tom, že podpora je prodloužena na 5 let, a tak dlouhá léta nemusí uživatelé aktualizovat na nejnovější vydání této distribuce.

Standardní novinkou, která je součástí každé nové verze, je aktualizace softwaru. Došlo například k aktualizaci Firefoxu, Thuderbirdu či LibreOffice. Pokud si v současnosti stáhnete Precise Pagolin, software nebude nejaktuálnější, neboť od dubna uběhla poměrné dlouhá doba. V předchozích verzích se v Ubuntu usadil multimediální přehrávač Banshee trpící na vysoké nároky a pochybnou stabilitu. Proto byl Banshee nahrazen Rhythmboxem.

Rhythmbox – staronový hudební přehrávačRhythmbox – staronový hudební přehrávač

Dalším příjemným zlepšením je nová verze Centra softwaru přinášející viditelně rychlejší start a mnohem lepší odezvu. Nemusím opakovat, že Centrum softwaru je opravdu vyvedená funkce v Ubuntu. V repozitářích naleznete vedle neskutečného množství bezplatného softwaru a her také stále se rozšiřující portfolio placeného softwaru. Rozhraní v nové verzi doznalo několika kosmetických a praktických změn. Menším neduhem je automatické přidání ikony nově nainstalované aplikace do Launcheru. To lze naštěstí vypnout.

Požadavky instalace Ubuntu 12.04Požadavky instalace Ubuntu 12.04

Změny se nevyhnuly ani synchronizační službě Ubuntu One a její desktopové aplikaci.. Za svoji zatím krátkou působnost prodělala tato služba už relativně množství především vzhledových změn. Nicméně poslední změna měla smysl a aplikaci pomohla zpřehlednit. Navíc bylo rozhraní sjednoceno se sesterským programem na Windows.

Precise Pagolin samozřejmě přinesl celou řadu dalších menších a kosmetických změn. Například grafické téma Ambiance, které je mimochodem výchozím grafickým tématem Ubuntu, se dočkalo příjemných změn zlepšující sladění celého vzhledu dohromady. Nakonec nesmím zapomenout ani na souborový správce Nautilus, kterému se nástrojová nabídka rozrostla o funkci vrácení nechtěných změn.

Změna vzhleduZměna vzhledu

Konečně použitelné Unity

Kontroverzní rozhraní Unity vyvolalo před časem velkou vlnu nevole. Nyní se však dostává do použitelného stavu, kdy konečně téměř vše funguje tak, jak má. Například Launcher se již vůbec neskrývá, a tak jej máte stále na očích. Příjemnou novinkou je i nové HUD napomáhající při práci s aplikacemi. Umí totiž vyhledávat ve spuštěných aplikacích a jejich rozbalovacích nabídkách.

Dash a vyhledáváníDash a vyhledávání

Další relativně zásadní novinkou je možnost konfigurace Unity. Dříve jste totiž museli dodatečně stáhnout software, který vám umožnil podrobněji konfigurovat Unity.

Jemné změny se dočkaly i inteligentní posuvníky. Ty totiž nabraly na šířce, což značně usnadňuje jejich ovládání. Inteligentní posuvníky totiž v neaktivním stavu zobrazují jen pozici na stránce a při přejetí kurzorem se posuvníky zobrazí a můžete s nimi posouvat stránku.

Nautilus a inteligentní posuvníkyNautilus a inteligentní posuvníky

Nejste-li zastánci Unity, můžete sáhnout po alternativních uživatelských rozhraních Gnome Shell a Gnome Classic. Naleznete je v repozitářích v Centru softwaru. Navíc Gnome Classic je nyní již vyladěn a práce s ním je příjemná.

Chystané novinky v Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal

Na začátku jsem slíbil, že se podíváme také na změny očekávané verze 12.10 Quantal Quetzal, jejíž datum vydání je stanoveno na 18. října 2012. Jedna z novinek se opět bude věnovat Unity. Tentokrát dojde ke zrušení hardwarově nenáročného Unity 2D, a tak bude k dispozici pouze klasické Unity.

Vývojáři se opět vracejí ke starší verzi souborového správce Nautilus, neboť poslední verze příliš nenadchla mnoho uživatelů z důvodu chybějících nástrojů.

Velikou a očekávanou novinkou by měla být verze integrace webových služeb do Ubuntu prostřednictvím Unity WebApps. Při navštívení nějaké aplikace na internetu se vás Ubuntu zeptá, zda-li tuto aplikaci chcete integrovat do systému. Jakmile ji integrujete, aplikace se sice bude otevírat v okně prohlížeče, jinak ale její chování bude srovnatelné s klasickými desktopovými aplikacemi. Takže můžete očekávat oznamování různých událostí, jako je nový e-mail v Gmailu atp.

Unity a více plochUnity a více ploch

Nebojte se přechodu

Ubuntu 12.04 Precise Pagolin je důstojným nástupcem poslední LTS verze 10.04 z roku 2010, o které jsme také psali v této recenzi. Vývojářům se opět povedlo vměstnat systém na CD, tedy na 700 MB. I novinek bylo dostatek a prostředí Unity se konečně dostalo do použitelné podoby. Verze 12.10 bude na novinky podstatně chudší. Nemůžeme se divit, nejedná se o verzi s prodlouženou podporou. Verzi 12.10 můžete očekávat již brzy, konkrétně 18. října 2012.

Článek Ubuntu 12.04 Precise Pagolin – další verze s prodlouženou podporou byl publikován 1. října 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...