Ubuntu - Stojí za vyzkoušení?

Sponzorované odkazy

Ubuntu - Stojí za vyzkoušení?

Ubuntu je operační systém, za kterým stojí společnost z britských ostrovů nesoucí jméno Canonical. Setkat se s ním můžeme hlavně na osobním počítači nebo notebooku. Prvním velmi silným argumentem, pro používání nebo alespoň vyzkoušení, je dostupná distribuce, jež je zdarma k dispozici. Není se třeba obávat o jazykovou bariéru, jelikož se jedná o velmi mezinárodní systém, který byl přeložen již do více než dvaceti jazyků. Mezi nimi nechybí ani čeština. Primární zaměření vývojářů se týká oblasti zabezpečení. Při každém vylepšení zmiňovaného softwaru se dbá na bezpečnostní pole. Vnitřek tvoří linuxové zázemí. Pokud si ještě někdo není jistý tím, jestli má Ubuntu alespoň vyzkoušet, tak dalším pádným slovem je alternativa spuštění přímo z CD bez nutnosti instalace.

Původ titulu

Teď jen krátce a na okraj k jazykové vsuvce o vzniku a původu vlastního označení. Původ se skrývá na třetím největším kontinentu světa, kterým je Afrika. V překladu lze užít českého ekvivalentu slova lidskost. Hlavní myšlenka je široká síť propojených uživatelů, kteří si navzájem sdělují rady a postřehy z tohoto softwarového prostředí. Při fungování tohoto předpokladu vzniká zároveň kvalitní zpětná vazba přímo směrem k producentům nové aplikační distribuce. Vše se započalo již v roce 2004 pod vedením Marka Shuttlewortha.

Vybavení

Ohledně programového vybavení je na co se dívat a rovněž co vyzkoušet. V první řadě je zapotřebí prověřit kancelářské balíky, tak hojně využívané. Tímto zástupcem je Libre Office, v němž lze bez problému tvořit tabulky, prezentace a všemožné vzorce. Otcem a původním výchozím bodem je patrně známější Open Office. Pokud váháte, můžete si nechat rozšířit dilemata a sáhnout po dalších možnostech, které jsou taktéž dostupná k volnému využití. Prostředí a zázemí je velmi intuitivní a lze se s ním v krátkém čase dobře naučit pracovat bez větších komplikací. Pokud si budete chtít rádi zorganizovat i svůj čas v elektronické podobě, stáhněte aplikaci „Sluneční ptáček“ (Sunbird), ta vám umožní sepsat důležité poznámky.

Základní prostředíZákladní prostředí

Nejširší spektrum se nachází v oblasti textových editorů. Záleží na vaší náročnosti a konkrétních požadavcích, abyste si vybrali textový program, který bude pro vás ideální. Pokud potřebujete hlavně jakýsi psací stroj a nic moc navíc vás nezajímá, zaměřte se na Leafpad, který rychle nabíhá, protože ho nezatěžují nadbytečné funkce a doplňky. Kromě mechanického psaní si můžete nastavit úplný základ jako je číslování a odsazení. Pokud nechcete jen soubor uložit v elektronické podobě a chcete ho mít na papíře, tak si pro tisk vyberte program Mousepad.

Co navíc?

Nějaký bonus, se kterým byste se rádi něčemu přiučili, můžete využít s programem Všemi10ti, jenž je dosti výmluvný a nepotřebuje dalšího vysvětlování. Situace s dostupností programů pro operační systémy na bázi Linuxu se dozajista očividně zlepšila. Je to patrné i na ekonomickém poli, jelikož je možno sáhnout po účetních programech podporovaným třeba právě na rozhraní Ubuntu. Avšak tato škála programů není již žádoucí obecně pro valnou většinu běžných uživatelů, tak jen krátce pro představení titulů. Pro potřeby pracovníků pracujících pro malé a střední podniky se v první řadě bere do úvahy program FlexiBee.

V historii první dostupný software Ubuntu na bázi Linuxu byl uveden pod systémovým označením 4.1 Warty Warthog. Nejnovější verze bude na pořadu již brzy 26. dubna pod názvem 18.04 Bionic Beaver. Jistotou je pravidelná frekvence nových verzí a to každých šest měsíců. Takže pro odvážné a pro ty, kteří chtějí vyzkoušet něco nového, směle do toho!

Článek Ubuntu - Stojí za vyzkoušení? byl publikován 16. dubna 2018 v 00.00 v rubrice Internet. Autorem článku je Jiří Hájek. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...