Linux - Výběr nejlepších distribucí pro běžné uživatele zdarma

Sponzorované odkazy

Linux - Výběr nejlepších distribucí pro běžné uživatele zdarma

Linux je velice rychle rostoucím OS. Ve vyspělých zemích je hromadně nasazován na úřady do veřejné správy a rozšiřuje se i do domácností. Přináší řadu výhod oproti obvyklému systému Windows od Microsoftu. Mezi ně patří stabilita, rychlost, jednoduchost a přehlednost. Jakou distribuci však zvolit? Třeba napoví tento článek.

Výhody i nevýhody? Záleží na používání

Operační systém Linux těží ze své nulové ceny, je ZDARMA pro každého. Pro práci s internetem, kancelářské práce a další nenáročné činnosti je naprosto dostačující a dokonce výrazně rychlejší než Windows.

LinuxLinux

Co se týká specializovaného software a na míru vytvořeného software, Linux není vhodný. Navíc na něm spustíte méně her, takže bych pro notorické hráče raději volil produkt Microsoftu. Pro naprostou většinu úkonů multimediálního PC však stačí, s HW si většinou rozumí bez jakýchkoliv problémů a instalace ovladačů (například grafické nebo síťové karty) mnohdy zcela odpadá! Linux se o vše postará.

Každý si může vybrat

Co se týká Linuxu, neexistuje jen několik málo verzí, ze kterých by si člověk vybíral. Díky otevřenosti kódu vzniklo (a stále vzniká) mnoho týmů, kteří si OS Linux upravují a vytváří dle svého. Jedná se většinou o designové a funkční vybavení.

Nyní se podíváme na 3 nejpoužívanější verze/distribuce Linuxu, se kterými se nejčastěji můžete setkat a které jsou funkčně nejlépe vybavené; stojí za nimi široká základna vývojářů.

Linux Mint

Zřejmě nejzajímavější bude pro běžné uživatele PC právě Linux Mint. Ten je totiž velice podobný systému Windows (obdobné rozložení ikon a funkcí).

Linux MintLinux Mint

Je v současnosti nejstahovanějším operačním systémem série Linux a jeho vývoj jde neustále kupředu. Funkčně je bohatě vybavený a ihned připravený k plnému používání. Velice se doporučuje.

Odkaz na stránku Linux Mint CZ najdete ZDE

Ubuntu

Ubuntu je nejznámější linuxová distribuce, protože to byla právě ona, která způsobila masivní rozšíření na domácí PC.

UbuntuUbuntu

Funkčně je vybavená přibližně stejně, jako předchozí Linux Mint. Designově je však dosti odlišná, uživatelům zvyklém na Windows nemusí vyhovovat. Za vyzkoušení však stojí.

Odkaz na stránku Ubuntu CZ najdete ZDE

openSUSE

Distribuce openSUSE je další z oblíbených a uživatelsky přívětivých verzí. Designově vzhledné provedení je hlavní předností.

openSUSEopenSUSE

Co se týká funkčnosti, openSUSE je distribuce postavená na trochu jiném principu, než předchozí uvedené, je potřeba si zvyknout. Odměnou však bude velice kvalitní a funkční softwarový produkt.

Odkaz na stránku openSUSE CZ najdete ZDE

Linux je hudbou budoucnosti

Linux trpí jedním neduhem, malý zájem ze strany vývojářů. Důvod je prostý, Microsoft platí vývojáře, aby vytvářeli aplikace pro svůj systém, ne pro Linux. Je to tedy o penězích.

Operační systém Linux je v mnoha ohledech lepší: stabilnější, rychlejší, odolný vůči virům a další. Jeho masivní zavádění na úřady zvětší povědomí o něm a lidé ho začnou čím dál více používat i v domácnostech. Nějaký rok to určitě ještě potrvá, ale proč nezačít už nyní?

Článek Linux - Výběr nejlepších distribucí pro běžné uživatele zdarma byl publikován 13. března 2015 v 05.00 v rubrice Programy a Návody. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...