Windows Defender aneb Microsoft Security Essentials ve Windows 8

Sponzorované odkazy

Windows Defender aneb Microsoft Security Essentials ve Windows 8

V tomto článku se zaměřím na moha uživateli používaný MS Security Essentials. Je to antivirus, který zabezpečí počítač a nebude rušit od práce. Proč již není obsažen v novém operačním systému Windows 8? To a další tipy, jak nový systém ochránit, se dočtete dále.

Antivirus Microsoftu

Microsoft Security Essentials je program od vývojářů operačních systému Windows, který pomáhá chránit počítač uživatele před viry, spywarem a dalším škodlivým softwarem. Nechybí mu taktéž ochrana před malware, pracuje v reálném čase a je dostupný ve 33 jazycích. Díky automatickým aktualizacím se uživatel nemusí bát zastaralosti ochrany a není obtěžován správou tohoto programu.

Uživatelské prostředí MS Security EssentialsUživatelské prostředí MS Security Essentials

Vzhledem k původu programu je jasné, že podporuje pouze operační systémy Windows Vista a Windows 7.

Security Essentials v novém

V současné době je už k dispozici nový operační systém Windows 8. Security Essentials zde však nehledejte. Zároveň se nemusíte bát menšího zabezpečení. S novým systémem totiž přichází i nový program. Jmenuje se Windows Defender. Je také zdarma a přináší něco nového?

Uživatelské prostředí antiviru Windows DefenderUživatelské prostředí antiviru Windows Defender

Windows Defender zaručuje to samé, co předchozí program. Nyní ho však není třeba vlastnoručně instalovat, protože je v operačním systému integrován. To znamená, že je též zdarma a opět poskytuje komplexní a nerušenou ochranu před různými viry a škodlivým softwarem.

Spousta uživatelů stejně spíše využívá antivirové programy třetích stran, protože jsou přesvědčení, že Windows Defender nedosahuje potřebných kvalit. Je to pravda? Dle obrázku níže musím konstatovat, že to pravda je.

Tabulka testu antivirů ve Windows 8Tabulka testu antivirů ve Windows 8

Zde v porovnání s ostatními antivirovými programy dopadl Windows Defender nejhůře v kategorii protekce. Proto doporučuji při přechodu na Windows 8 přejít také na antivirový program od jiných vývojářů.

Jak jinak se bránit?

Samozřejmě, že je více antivirových programů na ochranu, než je uvedeno v tabulce. Doporučuji však dva antiviry, z nichž jeden je dostupný zdarma.

AVG Antivirus Free 2015

Jedná se o antivirus, který je od českých vývojářů a distribuován je s licencí zdarma. Jeho užívání již sice není tak jednoduché a program vyžaduje více pozornosti. Oproti tomu je úroveň ochrany o mnoho větší. Nechybí mu také další užitečné funkce.

Vzhled antiviru AVG Antivirus Free 2015Vzhled antiviru AVG Antivirus Free 2015

V současné době ho využívá přes 180 milionů uživatelů a od společnosti CNET si odnesl krásných 4.5 hvězdiček. Více o programu se dočtete v tomto článku.

Bitdefender Internet Security 2015

Tento antivirus nabízí komplexnější řešení ochrany proti virům, než AVG. Za to si také nechá zaplatit. Nechybí zde ochrana soukromí, rodičovská kontrola a jiné. Bitdefender taktéž vykazoval vysoké hodnoty ochrany při použití na systému Windows 8, a proto byl vybrán, jako placený antivirus.

Uživatelské rozhraní programu BitdefenderUživatelské rozhraní programu Bitdefender

Ochrana od Bitdefenderu pak vyjde na necelých 1300 korun na jeden rok. Více o programu se dočtete v tomto článku.

Závěrem

Vzhledem k výsledkům testu bezpečnosti s použitím operačního systému Windows 8 opravdu doporučuji přechod na jiný antivirový program, než je integrovaný Windows Defender. I když je test poněkud zastaralý, výsledky budou nejspíše podobné. Proto jsou zde uvedeny jiné recenzované programy.

Pro použití do domácnosti vystačí antivirus zdarma. Náročnější, nechť sáhnou po placeném Bitdefenderu.

Článek Windows Defender aneb Microsoft Security Essentials ve Windows 8 byl publikován 22. prosince 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Michal Havlík. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...