ASUS – Od základních desek k notebookům a tabletům

ASUS – Od základních desek k notebookům a tabletům

ASUS se v současné době řadí mezi přední výrobce notebooků, tabletů, mobilů a další spotřební elektroniky. Od svého založení přinesl do segmentu elektroniky mnoho nových nápadů a zajímavý vizí. Vzpomínáte na průkopníka Asus EEE nebo Asus Transformer? Shrňme si tedy 26 let historie ASUSTek Computers Inc. v následujícím článku.

Logo ASUSTek Computer Inc.Logo ASUSTek Computer Inc.

Základ pod procesory Intel 486

Prvopočátky ASUSu sahají do roku 1989, tedy do roku, kdy už valná většina velkých hráčů na trhu hardwaru a spotřební elektroniky měla pevně vybojovanou pozici. Čtyři inženýři, původem z konkurenčního Aceru, založili novou společnost se sídlem ve městě Taipei na Taiwanu. Úspěch společnosti započal kooperací s Intelem výrobou základních desek pro procesory Intel 486. Výrobu základních desek doposud ASUS neukončil a od prvopočátku se vypracoval mezi nejlepší výrobce.

Postupem času ASUS rozšiřoval portfolio periferií a komponent a v roce 2005 přišla inovativní komponenta ASUS PhysX, která představoval zvláštní výpočetní jednotku pro fyziku v počítačových hrách a programech. Ve stejném roce ASUS rozšiřuje své portfolio produktů také o LCD televize. Díky své široké působnosti na světových trzích měly a mají jejich produkty snadno dostupné náhradní díly ASUS pro všechnu spotřební elektroniku a počítače.

Levné notebooky přístupné každému

ASUS delší dobu nabízel cenově dostupné notebooky, ovšem v roce 2007 přichází s opravdu levnými notebooky, které měly zpřístupnit internet opravdu všem. Průkopníkem byl malý sedmipalcový ASUS EEE, který odstartoval segment netbooků, či chcete-li mininotebooků. Posléze na trh přicházely 9“, 10“ a nakonec také 11,6“ netbooky. Cílem byly především rozvojové trhy, čemuž byla nastavena také velmi nízká koncová cena kompaktních netbooků. Svůj úspěch ovšem slavily i na západních trzích. ASUS ukončil produkci EEE PC až po šesti letech, tedy v roce 2013, kdy už malé a pomalé netbooky zákazníci nejevili zájem, neboť byl tento segment postupem času vytlačen podstatně levnějšími tablety. Dalším hřebíčkem do pomyslného hrobu starých netbooků byly také Chromebooky z produkce Google běžící na specifickém operačním systému ChromeOS, o kterém jsme na SWMag.cz již psali v článku zde. I mezi tablety byl ASUS průkopníkem, konkrétně mezi tablety s odjímatelnými klávesnicemi – ASUS Transfromer.

Celkově notebooky ASUS plní segment přenosných počítačů a přináší především stylové a multimediální notebooky především pro běžné spotřebitele a hráče. Servis ASUS je dostupný napříč celým světem, servis notebooků nevyjímaje.

Jerry Shen – současné generální ředitel ASUSuJerry Shen – současné generální ředitel ASUSu

Veliká obliba, široké servisní zázemí

ASUS za 26 let své produkce připravil zákazníkům mnoho zajímavých novinek jak na trhu počítačových komponent, periférií, tak i notebooků a chytrých zařízení. I přestože není historie ASUSu oproti konkurenčním firmám tak dlouhá, své pevné místo tato Taiwanská firma má.

Článek ASUS – Od základních desek k notebookům a tabletům byl publikován 3. srpna 2015 v 21.45 v rubrice PR články. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...