Google Chrome OS – jaký byl a jaký je?

Tagy:  Google Chrome OS, Chrome, ChromeOS, Google Drive, operační systém, OS, cloud computing, Chromium OS, Chromebook, Android, Google, open source, online systém

Google Chrome OS – jaký byl a jaký je?

Budou to téměř přesně tři roky, co jsme psali třídílný seriál o novém operačním systému Chrome OS, který měl přinést do světa operačních systémů revoluci. Nyní jej trochu oprášíme a porovnáme tehdejší očekávání a fakta se současnou situací. Uvidíme, kam Chrome OS postoupil a jak dostupný v současnosti je.

Google Chrome OS v betě

Před třemi lety byl Google Chrome OS žhavou novinkou, a tak jsme přemýšleli nad různými spekulacemi a možnými inovacemi, které by mohl do segmentu operačních systémů přinést. V současnosti nejrozšířenější mobilní operační systém Google Android byl ještě v plenkách a „atomové“ netbooky a nettopy byly na výsluní. Tablety zatím měli jen velmi nadšení lidé a jejich funkcionalita nebyla zdaleka tak dobrá, jako je nyní. Až v polovině roku 2010 nastala revoluce v podobě prvního iPadu.

Google Chrome OS měl být a je systém, který ve značné míře využívá cloudových aplikací. V praxi se však neobejdeme bez některých off-line řešení a na to existovala technologie zvaná Google Gears. Dnes je Google Gears dávno zapomenutá technologie a mnohem více se vsází na HTML 5.

Negativní očekávání byla směřována také na nutnou přítomnost vysokorychlostního internetu, který je potřeba při práci s většími objemy dat. Ceny mobilního připojení spadly a díky tomu se mobilní internet dostal k většímu počtu lidí. Jeho rychlost také není úplně špatná a pokrytí je relativně velké. Google Chrome OS naštěstí uměl a umí pracovat i s off-line úložištěm a s externími paměťovými médii.

V první betě bylo uživatelské rozhraní založeno na jediném okně integrovaného prohlížeče Google Chrome OS. Z obrázku je vidět, že rozhraní bylo opravdu velmi jednoduché. Mělo to svá pro i proti, ale nyní už jsme se posunuli dál.

Rozhraní v betaverzi v roce 2010Rozhraní v betaverzi v roce 2010

Mluvilo se také například o velkém propojení s Google Picasou, což dnes nelze úplně stoprocentně tvrdit, neboť došlo ke značnému propojení sociální sítě Google+ právě se zmiňovanou Picasou.

V době naše třídílného seriálu o betě Google Chrome OS byl mobilní systém Android ještě v plenkách a i sám Google uznal, že se v lecčem budou oba systémy křížit. Zvláštní situace pro Google, vezmeme-li v potaz konkurenci dvou systémů od jednoho výrobce. O tom však až v další části článku.

ARM promlouvá, netbooky jsou za zenitem

Původní záměr Chrome OS zůstává stále stejný. Má být jako jednoduchý terminál pro přístup k internetu a nástroj pro základní kancelářské úkony. Za tři roky postoupily on-line služby o mílové kroky, a tak je v současné verzi Google Chrome OS značně propojen s Google Drive. Dokonce funguje i drag & drop, a tak i ovládání je příjemné. Navíc lze hezky pracovat jak s Drive, tak i s místním úložištěm a externími zařízeními.

Souborový správce a Google DriveSouborový správce a Google Drive

Došlo také ke značnému posunu v oblasti uživatelského rozhraní. Nyní systém dostal novou spodní lištu, prostřednictvím které lze snadno otevírat nová záložky a také seznam nainstalovaných aplikací, kde je také vyhledávání v počítači. V pravém rohu spodní lišty naleznete ovládací prvky počítače, mezi nimiž nechybí vypnutí, uspání a uzamčení počítače a také ovládání hlasitosti, jasu a sítě.

Nastavení počítačeNastavení počítače

Navíc máte stále na očích hodiny. Vývojáři také umožňují otevřená okna minimalizovat do spodní lišty a nastavit si pozadí na jakési ploše. Systém se tak přiblížil zažitým standardům. Myslím, že v tomto ohledu ušel Google Chrome OS mílové kroky a možná také usnadnil přestup z klasického systému.

Seznam nainstalovaných aplikacíSeznam nainstalovaných aplikací

Základem Google Chrome OS je stále linuxové jádro, které běží rychle, bez problému a stabilně. Chrome OS lze vytknout například absence základních aplikací, které většina uživatelů očekává od kteréhokoli počítače. Je sice hezké, že tzv. Chromebook zvládne přehrát HD video na YouTube.com, ale už je problém pustit něco z externího disku. Zde Chrome OS naráží, stejně jako naráží v mnoha dalších podobných případech.

Chromebook – zdroj Amazon.comChromebook – zdroj Amazon.com

Chromium OS pro každého

Google dlouho před uvedením systému Chrome OS uvolnil jeho zdrojové kódy pod licencí open source, díky čemuž ho může každý vyzkoušet, případně používat. Systém založený na zdrojových kódech Chrome OS nese název Chromium OS. Takový systém můžete stáhnout například na adrese „chromeos.hex­xeh.net“: http://chromeos.hexxeh.net/, kde máte několik možností. Můžete stáhnout virtuální disk pro VirtualBox či VMWare a nebo můžete sáhnout po instalačním obrazu, který můžete vypálit a nebo přenést na flash disk.

Po úspěšném spuštění stačí provést základní konfiguraci za pomocí průvodce a přihlásit se prostřednictvím účtu Google. Při testování systému ve VirtualBoxu jsem narazil na problém se zachytáváním myši, který jsem vyřešil vypnutím integrace myši v rozbalovací nabídce Počítač v okně virtuálního počítače.

Chromium OS ve VirtualBoxuChromium OS ve VirtualBoxu

Slabá uživatelská základna

Jistě se ptáte, proč vyvíjet podobný systém, když stačí upravit a modifikovat zaběhnutý Android. To je záludná otázka, na kterou se těžko hledá odpověď. Google jistě má své záměry s Chrome OS a můžeme jen čekat, co se z těchto záměrů vyklube.

Popravdě v současné době používá Chrome OS a zařízení s ním spojená opravdu zlomek uživatelů. Navíc se Chromebooky nedají koupit ani v České republice a ani jejich cena v zahraničí není nijak zvlášť přívětivá. V článku jsem zmiňoval podstatné nedostatky, na které narazí každý uživatel po chvilce používání. Chrome OS jednoduše postrádá některé základní aplikace.

Google Chrome OS se za tři roky posunul opravdu o mílové kroky dále, ale jeho cesta zdaleka nedošla do konce. Čeká ho ještě velmi dlouhá doba, než jej budeme vídat na každém třetím počítači. Nelze dělat nic jiného než čekat, co nám přinese budoucnost. Myslíte, že jednou Google Chrome OS udělá revoluci v operačních systémech? Můžete se vyjádřit v diskusi pod článkem či v anketě.

Článek Google Chrome OS – jaký byl a jaký je? byl publikován 9. ledna 2013 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Technologie. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...