Zoner Photo Studio 18 – Správa a úprava fotek v novém kabátě

Sponzorované odkazy

Zoner Photo Studio 18 – Správa a úprava fotek v novém kabátě

Zcela nové uživatelské rozhraní, jednodušší prohlížeč fotografií, tvorba videa z fotek a v neposlední řadě snazší sdílení fotek prostřednictvím e-mailu i sociálních sítí. Plnoletá verze oblíbeného správce a editoru digitálních fotografií Zoner Photo Studio přináší mnohem více viditelných a praktických změn než verze předešlá.

Uživatelské rozhraní vévodí novinkám

Každým rokem vítáme přicházející podzim novou verzí českého správce a editoru Zoner Photo Studio od brněnských vývojářů ze ZONER Software a jinak tomu není ani letos. Již 18. verze přináší na rozdíl od svého předchůdce hezkou řádku viditelných změn a novinek. Tou nejvýraznější je jednoznačně kompletně přepracované a zjednodušené uživatelské rozhraní.

Průvodce představující nejzásadnější novinkyPrůvodce představující nejzásadnější novinky

Prvnímu spuštění nadchází krátký průvodce novinkami v uživatelském rozhraní, jehož změny budou pro uživatele předchozích verzí relativně razantní. Pochválit musím především úbytek horizontálních panelů, které na širokoúhlých monitorech zbytečně ubíraly již tak omezený vertikální prostor. Došlo k mnoha sjednocením a celý panel s rolovacími nabídkami se schoval do tlačítka Menu.

Sjednocení není jen ve Správci, ale ve všech moduchel. Lze naštěstí vypnout.Sjednocení není jen ve Správci, ale ve všech moduchel. Lze naštěstí vypnout.

Dříve mnoho uživatelů kritizoval přílišné množství různých modulů, které se v současné verzi sjednotili pouze do tří modulů, konkrétně do Správce, Vyvolat a Editor. Vlastní funkci se budeme věnovat později, nicméně uživatelské rozhraní a jeho rozložení je u všech zmíněných modulů totožné. Je rozděleno do tří sloupců, přičemž levý sloupec je věnovaný navigaci, ve které je k dispozici vedle klasického stromu složek, také přístup do katalogu a na Zoneramu. Nechybí ani nástroj pro snadný import fotografií. Prostřední sloupec nabízí náhledy fotografií a nakonec pravý sloupec obsahuje informace o fotografii, ale všechny možnosti jednotlivých grafických nástrojů.

Import fotograafií funguje stále stejně dobře. Jen změnil pozici v uživatelském rozhraní.Import fotograafií funguje stále stejně dobře. Jen změnil pozici v uživatelském rozhraní.

Katalog nyní umožňuje třídění vedle standardního třídění dle složek, či na základě časové osy, také třídění dle klíčových slov. Při vyhledávání fotografií pak pomáhá našeptávač. Další novinkou je možnost automatického přiřazení geografických názvů k poloze GPS, kterou do metadat zapisuje fotoaparát. Uživatelské rozhraní i nadále umožňuje mnoho možností v oblasti individuálního přizpůsobení. Leccos lze vrátit, některé novinky ZPS 18 jsou ovšem nevratné.

Správce jako průzkumník.Správce jako průzkumník.

Správce

Modul Správce, jak už název napovídá, slouží ke správě a třídění fotografií. Ve výchozím stavu je zobrazení náhledů fotografií nastaveno jako Průzkumník, který zobrazuje složkovou hierarchii známou například z Průzkumníku Windows. Přepneme-li zobrazení do náhledů, zastává Správce funkci původního Prohlížeče. V obou případech je v pravém sloupci zobrazen histogram společně s kompletními metadaty, respektive EXIF. Oceňuji jednoduše přístupné tlačítko pro zobrazení přepalů a také možnost otáčení fotografií a aplikace hromadných filtrů.

Správce jako prohlížeč ve starších verzích. Malá ikonka sluníčka nad histogramem zobrazí přepaly.Správce jako prohlížeč ve starších verzích. Malá ikonka sluníčka nad histogramem zobrazí přepaly.

Vyvolat

Novinkou je modul Vyvolat, který je z dřívějších verzí znám jako RAW. Aktuálně ovšem tento modul umí pracovat nejenom s formáty RAW, ale také i s dalšími formáty včetně JPEG. Jeho jednoznačnou devízou je aplikace nedestruktivních úprav. Modul Vyvolat nepracuje s originálem fotografie, ale ukládá si použité úpravy do souboru s příponou DATA-ZPS.

Nedestruktivní úpravy. Jen pozor na úpravu fotografie jiným programem.Nedestruktivní úpravy. Jen pozor na úpravu fotografie jiným programem.

Kdykoli je tedy můžete vzít zpět. Jistou nevýhodou může být nutnost finálního vyvolání fotografie, při kterém dojde ke spojení originální fotografie s aplikovanými změnami, přičemž výsledkem je zcela nový soubor. Funkčně cílí jednotlivé nástroje na základní úpravy expozice či vyvážení bílé.

Modul Vyvolat s aplikovanými úpravami. Původní fotce se nic nestane.Modul Vyvolat s aplikovanými úpravami. Původní fotce se nic nestane.

Editor

Starý známý bitmapový Editor stále postrádá práci s vrstvami. Jeho rozložení je téměř beze změn oproti Zoner Photo Studio 17, avšak výrazné změny se dočkaly ikony jednotlivých nástrojů pro editaci – již nejsou barevné.

Barvy zmizely a nelze je vrátit.Barvy zmizely a nelze je vrátit.

Sice v celém rozhraní více vynikne fotografie, ale možnost návratů k původní sadě ikonek v nastavení by nebyla od věci. Další novinkou je úprava expozice v podobě projasnění stínů.

Editor stále neumí vrstvy.Editor stále neumí vrstvy.

Prohlížeč jako samostatná aplikace

Původní byl Prohlížeč standardním modulem. Nyní ovšem konečně zastává funkci jednoduchého prohlížeče fotografií, který ke svému chodu nepotřebuje spouštět celé běhové prostřední Zoner Photo Studio. Jde tedy o samostatný program. Nahradí tedy třeba prohlížeč fotografií Windows či IrfanView. Pro snadný přístup do Photo Studia obsahuje tlačítko.

Prohlížeč jako samostatný program.Prohlížeč jako samostatný program.

Přihlaste se, prosím!

Nově bez přihlášení k Zoner účtu nelze pracovat s žádným modulem Zoner Photo Studio 18. Licence je totiž vázána na Zoner účet a nově je možné používat jedinou licenci na více počítačích, přičemž podmínkou funkce je přihlášení k jedinému účtu. Další výhodou plynoucí z přihlášení k Zoner účtu je snazší sdílení fotografií prostřednictvím e-mailu. Sdílené fotografie se nahrají do dočasného alba na Zoneramě a odešlou se pouze jako odkaz. Po 30 dnech album mizí.

Při práce s modulem Vyvolat je nutné fotky veexportovat, či chcete-li vyvolat.Při práce s modulem Vyvolat je nutné fotky veexportovat, či chcete-li vyvolat.

Tvorba videa z fotek a snadné sdílení

Zoner Photo Studio 18 nově umožňuje tvorbu snadných video prezentací složených z vybraných fotografií. Tato prezentace je exportována do videa formátu MP4 s Full HD rozlišením. Možné je přidávat zvukové podkreslení a přechodové efekty.

Zajímavou funkcí je poté možnost odeslat klasickou papírovou pohlednici. Nejprve si vytvoříte pohlednici s libovolnou fotografií a následně, za jistý poplatek, si objednáte vytisknutí pohlednice a následné odeslání na zadanou adresu.

Windows XP už nechme odpočívat…

Zoner Photo Studio 18 opravdu přineslo celou řadu více i méně očekávaných novinek. Výhodou stále je plnohodnotná česká lokalizace včetně technické podpory. Uživatelé Windows XP a Vista již ZPS 18 nespustí. Díky tomu měli vývojáři volnější ruku při využívání funkcí novějších systémů. Stále chybí verze pro operační systémy Mac OS. Nepotěšila mě také absence automatických aktualizací. Od vydání vyšly již dvě opravná sestavení, které bylo bohužel nutné stahovat ručně.

TIP: Pro srovnání se starší verzí si můžete přečíst naší recenzi Zoner Photo Studio 17

Váháte-li nad přestupem na novou verzi, můžete vyzkoušet klasickou třiceti denní zkušební verzi. Plná elektronická verze poté stojí 1499 Kč, přičemž při přestupu z verze starší zaplatíte 799 Kč, což je také cena pro studenty kupující zcela novou licenci. Nechybí ani možnosti rodinných licencí za zvýhodněnou cenu.

Ve výsledku musím uznat, že slova vývojářů a velkém množství novinek se jednoznačně vyplnila a po evoluci v podobě Zoner Photo Studio 17 přichází menší revoluce. Stále je sice co zlepšovat, ale Zoner Photo Studio kráčí dobrou cestou.

Hodnocení SWMag.cz:  90 %

Výborný program

Výhody:

  • Nové uživatelské rozhraní
  • Více instalací u jedné licence
  • Samostatný prohlížeč
  • Modul vyvolat i pro JPEG

Nevýhody:

  • Chybí Mac OS verze
  • Jednobarevná tlačítka v Editoru
  • Ruční stahování aktualizací
  • Editor stále neumí vrstvy.

Článek Zoner Photo Studio 18 – Správa a úprava fotek v novém kabátě byl publikován 10. listopadu 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...