Zoner Photo Studio 17 – Nejenom nová ikonka

Sponzorované odkazy

Zoner Photo Studio 17 – Nejenom nová ikonka

Letošní přelom léta a podzimu již tradičně přinesl novou verzi českého správce a editoru Zoner Photo Studio z dílny brněnského Zoneru. Řada menších a kosmetických novinek, doladěné uživatelské rozhraní či třeba vydatné změny v oblasti zpracování RAW. Sedmnácté Photo Studio není revoluční, ale příjemně dolaďuje a zlepšuje řadu prvků.

Uceleno a doladěno

Zatímco 15. a 16. verze Zoner Photo Studia přinesla řadu významných novinek včetně znatelně přepracovaného uživatelského rozhraní, „Sedmnáctka“ se drží více při zemí. O to příjemnější jsou však její novinky.

Uživatelské rozhraní je stále laděné do tmavých barev a hlavní ovládací prvky, situované do panelu umístěného vpravo, stále vycházejí vstříc trendu širokoúhlých monitorů. Nyní je však barevně ucelenější a příjemně provzdušněné. Potěší například náhled s možností zobrazení přepalů přímo ve Správci ve výchozím nastavení či pozměněné ikonky složek.

Přepaly pod kontrolou i ve SprávciPřepaly pod kontrolou i ve Správci

Hodnotíte-li fotografie systémem hvězdiček, je nyní možné provádět hodnocení za pomoci čísel 1 až 5 (eventuálně +, ě, š, č, ř). Pro lepší práci s klíčovými slovy přidal Zoner užitečný našeptávač. Samotný katalog Zoner Photo Studio je rozdělen dle zobrazování obrázků. Můžete si tak zobrazit jak fotografie v rámci časové osy, tak i při použití zažitého složkového uspořádání. Nechybí ani nástroj pro hledání a mazání duplicitních snímků v rámci lokálních a externích disků. Ten však postrádá možnost běhu na pozadí.

Duplicitní fotografie již nemusí zabírat místo na diskuDuplicitní fotografie již nemusí zabírat místo na disku

Další příjemnou inovací je implementace mapových podkladů Mapy.cz. V rámci České republiky jde díky vysoké detailnosti map o potěšující novinku. K dispozici jsou samozřejmě i nadále mapové podklady Map Google. O vykreslování map se nyní stará jádro WebKit (Safari, dříve Google Chrome) namísto jádra Internet Exploreru. Vývojáři tak nemusí navíc řešit kompatibilitu se stařičkým Windows XP.

Zpracování RAW na lepší úrovni

Modul RAW doznává v posledních verzích Zoner Photo Studio výrazných vylepšeních. Díky tomu se modul RAW posouvá z vedlejší koleje na úroveň Editoru pro běžné komprimované fotografie. Jednotlivé grafické nástroje mají nyní vyšší účinnost a práce s nimi je ve výsledku výrazněji poznat. Nechybí ani tlačítko pro automatické úpravy snímků. Práce v modulu je nyní přehlednější díky živým náhledům.

Na své si přišel také klasický Editor pro zpracování JPEG snímků. I zde podlehl menším změnám nástroj pro automatické úpravy fotografií, který nově zobrazuje doporučené nastavení. Možnost individuálního nastavení je samozřejmě k dispozici. Plejádu filtrů s novou verzí doplňuje filtr Cartoon a Přechodový filtr. První zmiňovaný vytvoří ze snímků kreslený komiks, zatímco Přechodový filtr dovoluje lecjaké příjemné hrátky s expozicí. Obloha i stíny mohou nyní být zároveň hezky prokresleny.

Editor a efekt Odlesk objektivuEditor a efekt Odlesk objektivu

Podpora sdílení fotografií pomocí DLNA

Úplnou novinkou sedmnáctkého Photo Studia je možnost sdílení fotografií v rámci sítě DLNA. Jde lokální domácí síť umožňující snadné sdílení multimediálních dat napříč zařízeními s certifikátem DLNA. Photo Studio tak umí vytvořit DLNA server, kterému uživatel zpřístupní vybrané fotografie, Obsah nabízený DLNA serverem pak umí zobrazit například chytrá televize. Fotoarchiv je díky tomu snadné sdílet napříč různými zařízeními v domácí síti.

Velký náhled snímku ve SprávciVelký náhled snímku ve Správci

Pro zálohování a sdílení fotografií Zoner Photo Studio 17 podporuje nejznámější webové galerie, jako je Flickr, Facebook či třeba webová alba Google Picasa. Nechybí samozřejmě Zonerama, která v současné době nabízí neomezený prostor pro fotografie.

Správce a práce se ZoneramouSprávce a práce se Zoneramou

Výhodněji pro studenty i pro aktualizaci

Zoner odstranil z nabídky verzi Home, která dříve nabídla vedle příznivější ceny značně ořezané možnosti Editoru. Nyní je k dispozici pouze plnohodnotná verze Zoner Photo Studio, která v elektronické licenci stojí bez koruny patnáct set korun. Za krabicovou verzi je nutné připlatit necelé tři stovky, přičemž součástí balení je barevná brožura pro ovládání Photo Studia. Nižší ceny jsou k dispozici pro studenty či majitele starších verzí.

Stále stejný prohlížeč – jednoduchý a přehlednýStále stejný prohlížeč – jednoduchý a přehledný

Na vlně dobrého světla

Byť letos Zoner nepřichystal revoluční vydání Photo Studia zaslouží se velkou pochvalu. Evoluce v podobě malých a kosmetických novinek nás velmi potěšila a posunula Photo Studio zase o kus dále. Možnosti editoru, modulu RAW a správce potěší nejenom fotografy amatéry, ale jistě také profesionály, kteří hledají komplexní řešení pro práci s fotografiemi. Kompletní česká lokalizace a kvalitní podpora jsou už jen malou třešničkou na dortu. Jen tak dále!

Hodnocení redakce:  90 %

Výborný program

Výhody:

  • Výrazné novinky v modulu RAW
  • Ucelení uživatelského rozhraní
  • Podpora Mapy.cz
  • Vylepšená katalogizace

Nevýhody:

  • Hledání duplicit neběží na pozadí
  • Trial verze pouze s registrací

Článek Zoner Photo Studio 17 – Nejenom nová ikonka byl publikován 17. října 2014 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...