Zoner Callisto 5 - Dříve placený, dnes zdarma

Tagy:  Zoner Callisto, Zoner, Callisto, vektor, vektorová grafika, vektory, počítačová grafika, grafika, grafik, objekt, práce s objekty, objektová grafika, editor

Sponzorované odkazy

Zoner Callisto 5 - Dříve placený, dnes zdarma

Zoner Callisto 5 je univerzální vektorový editor pro nejširší použití. Ideální nástroj pro vytváření propagačních materiálu, jako například vizitky, letáky, hlavičkové papíry, loga, ikony a mnoho dalších prvků, u kterých se využívá vektorová grafika.

Co je vektorová grafika?

Vektorová grafika je jeden ze dvou způsobů reprezentace obrazových informací v počítačové grafice. Zatímco v rastrové grafice je celý obrázek popsán pomocí hodnot jednotlivých barevných bodů uspořádaných do pravoúhlé mřížky, vektorový obrázek je složen ze základních geometrických útvarů, jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Hlavní výhody jsou v libovolném zmenšování a zvětšování obrazu a to bez ztráty kvality. Dále pak možnost práce s jednotlivými objekty odděleně a výsledná náročnost dokumentu je oproti rastrovému obrázku daleko menší.

Grafika pro webové stránky

Oblíbený nástroj pro tvorbu grafiky pro webové stránky Zoner Callisto nabízí široké uplatnění a funkce, které můžete snadno exportovat do bitové mapy s kontrolním náhledem výsledku a také možnosti nastavení kvality výsledku.

Zoner Callisto 5Zoner Callisto 5

Tvary a křivky

Objekty se dají vytvářet pomocí tvarů, které můžete převést na křivky. Mezi základní tvary patří obdélník, čtverec, elipsa, kruh, trojúhelník a různé druhy hvězd. Aplikace nabízí několik druhů křivek. Můžete kreslit obyčejné úsečky, jednoduché křivky, polygony, nebo složené křivky. Vše jednoduše, kvalitně a hlavně rychle.

Import a export dokumentů

V nabídce naleznete formáty AI, EPS a PDF. Doporučujeme převádět dokumenty pouze do vektorového formátu, protože při převodu do formátu rastrového by grafika ztratila své křivky a při zvětšení dokumentu by byla rozmazaná. Nejpoužívanějším formátem při exportu je jednoznačně PDF. Chcete-li připravit dokument do tisku, tak je potřeba volby formátu právě PDF, rozlišení DPI 600 a kvalita obrázku JPG. Jinak dojde k rozmazání a při tisku bude kvalita opravdu špatná a nečitelná. Import obrázků je naopak velice jednoduchý. Stačí vybrat a vložit požadovaný obrázek. Podporována je většina nejpoužívanějších formátu, takže s problémem kompatibility se asi v budoucnu nesetkáte.

Propagační materiály

Ideální nástroj pro vytváření propagačních a marketingových materiálů. Určeno pro zpracování grafických dokumentů, hlavičkových papírů, vizitek, ale také firemních log, ikon a nejrůznějších letáků apod. Nabízí pokročilou práci s textem, s čárovými kódy a široké možnosti tisku a práci s kalendářem. Hlavní výhodou vektoru je fakt, že se nerozmaže ani při libovolném zvětšení. Lze skvěle pracovat v grafice, kde postačí pouze jeden výkres, který se potom zvětší a zmenší podle naší potřeby.

Zoner Callisto 5Zoner Callisto 5

Schémata a mapy

Vše, co potřebujete pro práci a vytváření schémat a map nabízí dokonalý program Zoner Callisto 5. Orientační plánky, mapky, nákresy procesů nebyly nikdy jednoduší. Pár kliknutí a můžete kreativně pracovat a vytvářet kvalitní a moderní schémata. Hlavními funkcemi jsou transformace, zarovnání, sjednocení, vodící linky, styly pera a další funkce.

Hlavní funkce ve zkratce

  • Výkonné grafické nástroje
  • Kaligrafické pero
  • Editace uměleckého i odstavcového textu
  • Vícestavové barevné přechody
  • Umístění textu na křivku
  • Skenování přímo do dokumentu
  • Funkce pro úpravy vložených obrázků
  • Import formátů WMF, DXF, DWG, AI, EPS, EMF, ZBR, ZMF, ZCL, PCX a GIF
  • Export do formátů PDF, WMF, AI, EPS, EMF, GIF, TIF, WPG, TGA, BMP, JPG a PNG

Hodnocení

Ideální volba pro práci s vektorem. Hlavní výhodou je fakt, že se jedná a plnohodnotnou aplikaci, která je zcela zdarma. Nejedná se o žádnou ořezanou verzi. Osobně jej využívám pro tvorbu ikon a firemních log. Rozhraní je velmi přívětivé a opravdu jednoduché. Neváhejte a vyzkoušejte zatím poslední verzi 5, která vytvoří výkresy za pár minut. Navíc je velmi svižný a kompletně v češtině. K dispozici je také spousta zkratek, které zpříjemní a zefektivní práci.

Moje hodnocení:  90 %

Výhody:

  • Zcela zdarma
  • Široká škála funkcí a možnosti práce
  • Široké využití v oblasti vektorové grafiky

Nevýhody:

  • Chybí lepší záloha - Webové úložiště

Článek Zoner Callisto 5 - Dříve placený, dnes zdarma byl publikován 8. dubna 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Zbyněk Maier. Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...