Zoner Photo Studio 16 – Šestnáctka nezklamala

Sponzorované odkazy

Zoner Photo Studio 16 – Šestnáctka nezklamala

Stromy žloutnou, rtuť klesá k nule a sluníčko již tolik nehřeje. Podzim je v plném proudu a brněnský Zoner si již tradičně přichystal smršť novinek v novém Photo Studiu. Novinek je dostatek a na řadu se dostalo dokonce i dotykové ovládání. Shrňme si tedy to nejdůležitější ze Zoner Photo Studio 16.

Ovládejte dotyky

Zoner Photo Studio drží krok se současnými trendy, a tak přináší podporu dotykového ovládání. Zoner vyšel vstříc uživatelům s dotykovými panely a zvětšil rozestupy mezi ovládacími prvky. Ovládání dotykem je tak mnohem přesnější. Navíc jsou podporované základní navigační gesta, která dovolují například přesun mezi fotografiemi v albu.

Tak jako v každé verzi Photo Studia, i nyní vývojáři zapracovali na optimalizaci a vyšším výkonu aplikace. Nejvíce je dobrá optimalizace vidět při práci v modulu RAW, který si řekne o největší porci výkonu. Stále více počtů se přesouvá na bedra grafických karet a ani zde není Zoner pozadu.

Správce – zjednodušení levého navigačního paneluSprávce – zjednodušení levého navigačního panelu

Po připojení fotoaparátu k počítači či po vložení paměťové karty se automaticky hlásí modul Import. Samotný import fotografií nedoznal velkých změn, příjemným vylepšením je však samostatné rozpoznávání duplicitních fotografií v cílové složce. Fotografie se při nastavení cílové složky sami odškrtnou, najde-li se duplicita.

Prohlížeč – bez větších změnProhlížeč – bez větších změn

Větší změny jsou připraveny v modulu Správce, který má na starosti správu všech fotoalb. Levé navigační pole se stromem složek se oprostilo o zbytečné záložky a náhled v levém dolním rohu. Nyní stačí jen rozbalovat potřebné stromy souborů a složek. Velkou změnou jsou tzv. Rychlé náhledy usnadňující prvotní třídění zachycených fotek. Pro přiblížení a kontrolu neostrosti či jiných nedokonalostí není třeba přepínat do Prohlížeče. Stačí kliknout myší a Pouhým kliknutím myši přiblížíte fotografii.

Rychlý náhledRychlý náhled

Běh na krátkou trať

Nejrazantnější změny nastaly v Editoru. Jde především o prakticky přepracované uživatelské rozhraní. Důraz byl kladen na snazší a rychlejší ovládání. Levý nástrojový panel se přesunul na pravou stranu, a tak se trasa kurzoru při práci s funkcemi a nástroji značně sníží. V témže panelu se objevila dvě nová tlačítka – Rychlé úpravy a Filtry. Pod nimi se skrývá plejáda všech filtrů a efektů, odpadá tedy otravné přepínání záložek v pravém panelu. Do pravého panelu se přesunuly téměř všechny akce pro úpravu fotografií. Panel lze skrýt ručně, nebylo by však od věci umožnit automatické skrývání tohoto panelu. Zatím to však není možné.

Editor – panel nástrojů se přesunul dopravaEditor – panel nástrojů se přesunul doprava

Šestnáctá verze přinesla i jednu nevýhodou. Tou je absence současného zobrazení fotografie před a po úpravě. K dispozici je tak pouze zobrazení celé fotografie před a nebo po úpravě. V mnoha případech jde o nepodstatnou nevýhodu, čas od času je zobrazení obou fotografií velmi praktické.

FiltryFiltry

Mapy, efekty, filtry…

Revoluční novinkou je práce s mapami a přiřazováním GPS souřadnic. Do nedávné doby byla tato činnost nepohodlná. Nová verze však umožňuje přiřadit GPS souřadnice pouhým přetažením fotografií na dané místo na mapě.

Přiřazení GPS souřadic je snadné a rychléPřiřazení GPS souřadic je snadné a rychlé

S novou verzí přichází i řada nových filtrů a efektů. Zajímavou funkcí je například změna velikosti podle obsahu umožňující změnit proporce fotografie, aniž by byly deformovány hlavní objekty na fotce. Focený objekt, například skupinka lidí, je zachycen před historickou památkou, ale kompozice fotky nebyla zvolena nejlépe. Ořez není možný, protože by fotografie ztratila to důležité. Vyznačením foceného objektu dojde ke změně proporcí pozadí, zatímco skupina lidí zůstane beze změn.

Označení prostoru, který nemá být zdeformován – funkce změna velikosti podle obsahuOznačení prostoru, který nemá být zdeformován – funkce změna velikosti podle obsahu

Oproti předchozímu Zoner Photo Studio 15 přibyly nové efekty, rychlé filtry a další „fotomrvítka“. Omlazení se po dlouhé době dočkaly také fotorámečky. Širší možnosti konfigurace nabízí také automatická záloha a synchronizace fotografií ve fotoalbech.

Zonerama bez omezení a limitů

Příjemným zpestřením je také online úložiště Zonerama. Vedle plné provázanosti s Photo Studiem je webová galerie Zonerama zcela bez omezení a limitů. Již žádné maximální kvóty webového úložiště ani nutnost snižování kvality kompresí či snížením rozlišení. Brzy se můžete těšit na plnohodnotnou recenzi Zonerami.

Zonerama – neomezený prostor bez limitůZonerama – neomezený prostor bez limitů

Vývoj správným směrem

Zoner Photo Studio 16 přináší tradičně dvě verze. Verze Pro nabízí to nejlepší, zatím verze Home je chudší o některé profesionální funkce. Bohatě však stačí na efektivní správu a editaci fotografií. Verze Pro je k dispozici za 1499 Kč a verze Home za 749 Kč. V nabídce jsou také studentské slevy a slevy pro upgrade ze starších verzí.

Nové Zoner Photo Studio 16 přineslo mnoho menších a několik výraznějších novinek. Nejde sice o žádnou revoluci, nicméně Zoner Photo Studio jde správným směrem. Žádné razantní změny, které by mohly odradit uživatele od přestupu na novější verzi. Jen to funkční a praktické. Zoner Photo Studio 16 mohu s klidným vědomím doporučit, koupí neuděláte krok vedle.

Hodnocení redakce:  90 %

Výborný program

Výhody:

  • Přepracované uživatelské rozhraní
  • Orientace nástrojů na pravou stranu
  • Nové přiřazování GPS souřadnic
  • Rychlý náhled
  • Cena

Nevýhody:

  • Chybí zobrazení fotografií před a po úpravě
  • Chybí automatické skrývání pravého panelu

TIP: Soutěžíme o 3 licence Zoner Photo Studio 16. Více informací o soutěži na SWMag.cz.

Článek Zoner Photo Studio 16 – Šestnáctka nezklamala byl publikován 16. října 2013 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (3).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...