Jak nainstalovat WordPress krok za krokem

Sponzorované odkazy

Jak nainstalovat WordPress krok za krokem

Wordpress je redakční systém používáný více než 60-i procenty uživatelů, disponuje obrovskou kontrolou nad obsahem. Jako příklad bychom si mohli uvést NewYorker.com, který dokáže díky Wordpressu vydávat běžně 20 článků denně. Mezi další redakční systémy se řadí Joomla (8%), Drupal (5%), Magento (3%) a jiné (23%).

O WordPressu

Světové špičky používají tento redakční systém a důvěřují jeho bezpečnosti. Využití nachází také u „nejobyčejnějších“ bloggerů a je využíván více než 24% všech dostupných internetových stránek.

WordPress je pro každéhoWordPress je pro každého

Což činí více než 74 milionů webových stran. Pokud jste slyšeli o některých velkých media společnostech zobrazených na následujícím obrázku, tak si buďte jistí, že používají právě redakční systém WordPress. Nejznámnější jsou nepochybně Reuters, The New York Times, Forbes.

WordPress používají i mediální špičkyWordPress používají i mediální špičky

Funkce

Jednoduché přidání a editování videí, zvuků, obrázků. Zapojení Google analytics. Bezpečnost a zabezbečení probíhá cyklicky, vývojáři zaručují neustálý posun ve funkčnostech, aktualizace probíhají přibližně 4× do roka, i malé chyby opravují a předcházejí tak kybernetickým útokům. Je kompatibilní i s mobilními zařízeními ( změny rozhraní v závislosti na rozlišení displeje). Je mnohojazyčný. Obsahuje možnosti odkladu, přípravy článků a naplánování, kdy má být publikován. Různé administrativní role jako třeba autor, editor, admin a spoustu dalších. K WordPressu si také lze dokoupit tisíce šablon (přibližně za 1000 Kč jedna) a více než 35 tisíc pluginů.

Krok za krokem

V prvé řadě rozdíl mezi aplikací a službou. Služba WordPress nabízí využití služeb, registrace a vše je založeno na hostování danou službou. K aplikaci WordPress, kterou se budu dále zabývat, je potřeba mít k dispozici server, na který stáhnutou aplikaci rozbalíme a spustíme.

Stáhnutí APLIKACE WordPressStáhnutí APLIKACE WordPress

Redakční systém je napsaný v jazyce PHP s podporou verze 5 a výše, služba je postavená na MySQL databázi. WordPress spustíme přes serverovou adresaci, kde jsme jej rozbalili. Po spuštění se nám zobrazí úvodní okno.

Úvodní okno při spuštěníÚvodní okno při spuštění

Aplikace se chová naprosto interaktivně, takže při klikání na tlačítka „další“ nás normálně odkáže na další stranu průvodce.

Dalším krokem je zadávání parametrůDalším krokem je zadávání parametrů

Vše vyplníme dle našich parametrů databáze a serveru, se kterými pracujeme. V následujících krocích nám aplikace nabídne instalaci na server.

InstalovatInstalovat

Po úspěšném absolvování komunikace se serverem a databází už není na co čekat, zadáváme název webu, uživatelské jméno, heslo a verifikační email.

Výpis administraceVýpis administrace

Při zakliknutí indexování (neboť dnes již všichni používáme full-textové vyhledávače) nám například vyhledávač Google zajistí „viditelnost“ při vyhledávání našeho webu. Nyní už nám zbývá jen zadat přihlašovací údaje a začít se seznamovat se samotnou aplikací.

LoginLogin

Pluginy a bezpečnost (ty nejpoužívanější)

Bezpečnost: Akismet (rozlišování komentářových spamů), WordPress Simple Firewall (firewall, ochrana přihlášení, rozlišování komentářových spamů), Wordfence (firewall, anti-virus, malicious URL scanning, velmi rychlou cache engine). SEO/CACHE: WordPress SEO by Yoast, W3 Total Cache, All in one SEO pack, Statistiky: Google analytics for Word-Press, WP Stats Dashboard, Jetpack Zálohy: BacckWPup, WP-DB-Backup, VaultPress Další pluginy: RSS kanály, Google adsense pluginy

Po instalaci

Takhle to vypadá z pohledu administrátora s nejvyššími právy.

Obsahové informace: Rozdíly mezi Příspěvky (hledisko času a kategorie, štítky, aktuality) a Stránkami (nadřazená, podřazená). Liší se v tom, že se stránky používají pro časově neměnný obsah (kontaktní údaje, náš tým, naše služby atd.). Média (knihovna médií, používání fotek v různých stránkách (není potřeba neustále fotku nahrávat, stačí jednou, interaktivní přetahování obrázků, úpravy- ořezávání, velikosti apod.). Odkazy (budování databáze se kterou můžete v rámci systému dále pracovat). Komentáře (do jaké míry je povoleno schvalování= požadavky, které chceme) a nakonec například správa uživatelů, komu umožníme jaká práva.

Prostředí WordPressuProstředí WordPressu

Článek Jak nainstalovat WordPress krok za krokem byl publikován 4. dubna 2016 v 05.00 v rubrice Internet a Návody. Autorem článku je Daniel Jiříček. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...