Je možné si zdarma zrychlit počítač? Otestovali jsme to za vás!

Sponzorované odkazy

Je možné si zdarma zrychlit počítač? Otestovali jsme to za vás!

Na internetu se nachází tisíce návodů, jak zrychlit váš počítač. Určitě vás někdy napadlo: Funguje to vůbec? Fungují ty různé programy na zrychlení her? Dnes to otestujeme a zjistíme, jestli stojí za to si instalovat různé programy na čištění počítače.

Hledal jsem na internetu různé triky jak zrychlit chod počítače, narazil jsem na spoustu odkazů „Až 200% zrychlení her.“ a podobně. Vypsal jsem ty nejzajímavější návody, zapnull jsem hru World of Tanks. Grafiku jsem nastavil na střední a zapl jsem „Bojový výcvik“ (zde jsem dokázal nasimulovat stejné podmínky pro testování) vždy jsem udělal jeden krok ke „zrychlení“ a spustil jsem Benchmark přes Fraps ( Zmíněno v předchozím článku ***)

Takže prvně si řekneme něco o notebooku na kterém jsem test prováděl. Jedná se o celkem slabou sestavu.

RAM-4GB

Procesor- Intel Celeron- 1.83GHz

Grafická karta- GeForce 920M

Hra běžela na rozlišení- 1366×768

Při prvním testu jsem dosáhl průměru 36,917 snímků za sekundu. Tohle číslo si zapamatujte, bude totiž hrát hodně roli.

Nastavení Windows

1. Pokus – Změna počtu jader při startu. Na internetu již delší dobu koluje fáma o msconfigu. To je část nastavení kde v upřesnění možnosti při spuštění můžete nastavit počet jader. Od výroby je to odškrtnuté, ale když to zaškrtnete a dáte plný počet jader, tak by se měla hra údajně zrychlit. Po restartu počítače jsem dosáhl 36.317 Snímků za sekundu, což je ještě méně než u předchozího testování. Takže nastavení jader při startu vám nepomůže

Změna počtu jader opravdu nemá efekt.Změna počtu jader opravdu nemá efekt.

2. Pokus. Ve Windows lze nastavit Tzv. Virtuální paměť – Stránkovací soubor je oblast na pevném disku, kterou systém používá, jako by se jednalo o paměť RAM. Zde jsem nastavil jako počáteční velikost tu doporučenou (3527 MB). Na největší jsem nastavil 7054 MB, což je přesně 2× větší než doporučená. Po restartování jsem opět spustil test který mě překvapil, naměřil jsem 38 Snímků za sekundu. Což je sice malá změna, ale je vidět že na tom něco bude.

Přidání virtuální RAM je jednoduché.Přidání virtuální RAM je jednoduché.

3.Pokus. Nastavení Mutexů. Windows si ukládá nějakou tu paměť RAM pro sebe. Pokud v programu „Sledování výkonu“ Kliknete na zelené + a dáte objekty, Mutexy. Měla by se vám uvolnit nějaká paměť RAM, kterou si rezervuje Windows. Po vyzkoušení jsem se dostal na průměr 36.850 Snímků za sekundu, takže tu máme další vyvrácený mýtus.

Přidání mutexůPřidání mutexů

Přídavné programy.

4. Pokus. A máme tady téma které je velice populární. Dokáže vám nějaký program zrychlit počítač? Já si tu otestuji Advanced System Care. Slibuje to rapidní zvýšení výkonu. Provedl jsem kompletní „čištění počítače“ Podle programu bych měl mít teď o hodně víc výkonu a plynulejší chod PC. No, nějak jsem čekal že to nebude až tak úžasné… a není. Naměřil jsem 36.333 Snímků za sekundu.

Advance SystemCareAdvance SystemCare

5.Pokus. Advanced SystemCare nabízí ještě jeden „Zrychlovák“ Turbo režim. Pracuje na principu vypínání služeb na pozadí. Ať už se jedná o Systémové služby, nebo jen uživatele. Lze nastavit co si přejete vypnout a co ne, ale i když jsem označil úplně vše, jsem** dosáhl 36.367 Snímků**. Což není žádná změna.

Možnosti vypnutí služeb na pozadí.Možnosti vypnutí služeb na pozadí.

Při posledním pokusu jsem si stáhl program který mi doporučuje sám SystemCare. Superb Game Boost je program který vám má také zrychlit pc.. bohužel mají oba úplně opačný účinek… Jedná se o „Placebo“ maximálně vám to zavře internetový prohlížeč, a jinak je to spíše pro dobrý pocit. Možná i naopak. Přeci jen je to program který běží na pozadí a zabírá nějaké procento procesoru. Takže jsem naměřil 34.567 Snímků. Což je v celku komické u programu pro zrychlení her.

Spíše ´´zpomalovač her´´Spíše ´´zpomalovač her´´

Závěr

Dnes jsme si ukázali jak efektivní jsou přídavné programy. Takže jediné co doporučuji je přidat si Virtuální paměť, (Pravým kliknout na Tento počítač, upřesnit nastavení systému, upřesnit a výkon.) To asi jako jediné mělo lehce pozitivní dopad na výkon. Ohledně těch přídavných programů, jsem spíše zklamaný. Vzhledem k tomu co ty programy slibují, dokáží spíše uškodit.

Článek Je možné si zdarma zrychlit počítač? Otestovali jsme to za vás! byl publikován 26. června 2017 v 05.00 v rubrice Návody a Programy. Autorem článku je Vojtěch Živna. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...