Panda Free Antivirus 2017 - Udrží si své renomé?

Sponzorované odkazy

Panda Free Antivirus 2017 - Udrží si své renomé?

Moderní verze systému Windows sice přicházejí s vestavěnou antivirovou ochranou, ale většina antivirového softwaru třetích stran a dokonce i bezplatný antivirový program, je mnohdy mnohem účinnější. Bezplatný, jednoduchý a atraktivní program Panda Free Antivirus, je jedním z takových nástrojů. Průměrné hodnocení aktuální verze sice oproti předchozím vydáním kleslo, stále se však jedná o dobrý produkt.

Panda a uživatelské prostředí

Existují dva trendy v návrhu uživatelského rozhraní pro antivirové a jiné bezpečnostní produkty. Některé, jako Comodo, používají převážně bílé pozadí s dostatkem prostoru kolem komponent. Ostatní, jako je AVG a Avast, vybarvují hlavní okno břidlicově šedou. Panda jde vlastní cestou. Pozadí jeho hlavního okna je inspirativní fotkou stromů, hor a oblohy.

Nastavení základní ochrany antiviruNastavení základní ochrany antiviru

Předchozí verze Pandy, si vedly dobře při testování nezávislými antivirovými laboratořemi. V minulosti program obdržel od AV-Test Institute nejvyšší možná hodnocení, jeho nejaktuálnější verze se však do seznamu těch nejlepších nedostala.

AV-Test Institute hodnotí antivirové nástroje na třech kritériích

  • ochranu před malwarem, dopadem na výkon počítače a falešnými poplachy.

Produkty mohou získat až 6 bodů v každé kategorii, maximálně tedy 18 bodů. Předcházející vydání Pandy získalo plných šest bodů pro ochranu a použitelnost a pro výkon získalo pět bodů. Tentokrát získal 5,5 pro ochranu a použitelnost a 3,5 pro výkon. Jeho celkové skóre 13,5 je ale stále dobré.

Blokování škodlivého softwaru

Panda nejen prověřuje spouštěné aplikace, ale také skenuje soubory po přesunutí nebo zkopírování. Po přesunutí vzorků do nové složky, Panda okamžitě zničila 87 procent z nich. Při startu zachytila ještě několik dalších a celková míra detekce byla 94 procent. Tato míra detekce, společně s celkovým skóre 9,2 bodů, je průměrná u programů testovaných současnou sadou vzorků.

Při druhé sadě vzorků, kdy byly upraveny kopie originálů a přejmenovány soubory, si antiviry dobře nevedly. Většina jich v testu propadla. Mnoho antivirových produktů totiž detekuje tyto změněné verze přesně tak, jako originály. Panda ztratila téměř polovinu z nich, což může znamenat příliš pevný detekční systém, založený na podpisu.

Antivirus Panda ve srovnání s jinými antiviryAntivirus Panda ve srovnání s jinými antiviry

Za účelem zjištění, jak dobře Panda zpracovává nejnovější vzorky malwaru, byla otestována pomocí souboru adres URL hostitelem škodlivého softwaru, který společnost MRG Effitas objevila. Bylo spuštěno 100 URL adres, aby se zjistilo, jak si program povede a zda zablokuje veškerý přístup k adrese URL, odstraní malware při stahování, nebo bude místo toho nečinně čekat.

Panda ve výsledcích testování společnosti AV ComparativesPanda ve výsledcích testování společnosti AV Comparatives

Výsledky jsou zklamáním. Panda odklonila prohlížeč od 34 procent škodlivých adres URL. Zavirovaný soubor přesunula do karantény jen ve 14 procentech případů. Celková míra ochrany 48 procent je druhým nejnižším z aktuálních produktů.

Zlepšené blokování

Služba Panda Safe Web chrání uživatele před podvodnými webovými stránkami, které se pokoušejí ukrást přihlašovací údaje pro banky, e-mailové účty a dokonce i seznamovací stránky. To je důležitá ochranná vrstva. Pokud se stanete obětí podvodu, získají neoprávnění lidé plný přístup k vašim účtům.

Je běžné, že bezplatné antivirové nástroje nabízejí působivou sbírku bonusových funkcí. Jaké nabízí Panda?

Kliknutím na panel Ochrany v hlavním okně se zobrazí tři bonusové funkce: Ochrana USB, Monitor procesu a Rescue Kit.

Ochrana USB

Zatímco drtivá většina škodlivého softwaru se šíří přes internet, některý se vrací do počítačů obětí pomocí USB disků. Jakmile je disk aktivní, mohou některé programy infikovat USB jednotku, do níž jej připojujete. V takovém případě vás řada moderních antivirových produktů vyzve ke spuštění skenování na každé jednotce USB. Panda podobné případy řeší po svém tím, že při skenu vynechává soubor potřebný pro automatické spuštění a chrání jej tak před úpravou nebo vymazáním.

Proces je rychlý a jednoduchý. Dokonce můžete nastavit automatickou kontrolu každého vloženého zařízení USB.

Monitorovací proces

Tento nástroj zobrazí všechny procesy, které byly spuštěny ve vašem počítači. Umožňuje zobrazit přehledný seznam a to různými způsoby. Můžete získat přehled všech jednotlivých procesů, nebo se jen podívat na ty, které se připojily k internetu. K dispozici je také možnost zobrazení procesů, které Panda zablokoval, nebo u nich zjistil, že mají střední až vysokou úroveň ohrožení.

Shrnutí

Panda Free Antivirus je atraktivní a pracující rychle a lehce. Jeho ochrana USB je neobvyklá a chytrá. V testech nezávislých antivirových laboratoří, jeho skóre od předchozího vydání vážně kleslo, stále ale stojí za to.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Bezplatné
  • Jednoduché, intuitivní
  • Neomšelé uživatelské prostředí

Nevýhody:

  • Propad oproti předchozím verzím
  • Nedosahuje kvalit konkurenčního Avast či AVG
  • Možná lepší investovat do sofistikovanější, byť placené verze

Článek Panda Free Antivirus 2017 - Udrží si své renomé? byl publikován 31. července 2017 v 05.00 v rubrice Programy, Internet a Technologie. Autorem článku je Daniel Voňka. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...