Windows 10 Fall Creators Update - Co je nového?

Sponzorované odkazy

Windows 10 Fall Creators Update - Co je nového?

Podzimní aktualizace Windows 10 je tady a my se na ní společně podíváme. Kdo však očekával velký balík plný přelomových věcí, bude asi zklamán. Tato aktualizace totiž přinesla spíše obsáhlý balíček plný drobností.

Mnoho povyku pro (skoro) nic?

Microsoft se sice drží svých slibů a poměrně často vydává nové a nové aktualizace, ale je to bohužel za cenu toho, že nemůžeme čekat žádné velké novinky. Jak jsem již zmiňovala, Fall Creators Update je spíš takový ohromný kosmetický balíček. Bohužel s sebou ale nepřinesl nový design, který nejspíše přijde až s další verzí.

Ukázka toho, jak by v budoucnu měl Fluent design vypadat.Ukázka toho, jak by v budoucnu měl Fluent design vypadat.

Designéři nás navnadili na prototypy nového uživatelského designu. Oba dva představené poměrně připomínaly prostředí macOS, ale nakonec Fall Creators Update vypadá úplně jinak. Malé náznaky Fluent designu jsou do něj již zakomponovány, ale pokud se na to člověk vyloženě nezaměří, nejspíše nenajde žádný rozdíl.

Fluent Design nyní můžeme vidět v nové verzi kalkulačky, hudebního přehrávače Groove a také v aplikaci Fotky.

Na co se tedy můžeme těšit

Úprava videí

Nejhlavnější novinkou je nejspíše editace videa, neboli nový nástupce Movie Makeru, která je ale bohužel nešťastně zakomponován do aplikace Fotky. Kdo by to tam vůbec hledal, že? Nicméně, nyní můžeme propojit několik videí, ořezat je, přidat si nějaké ty efekty a hudbu do pozadí. Můžete využít i funkci Video Remix, která je takovou automatickou úpravou, stačí jen vybrat videoklipy či fotografie. Dají se přidat 3D prvky (bubliny, listy, atd.) a zachytit je na objekt na videu. Do videí je také možné přidat textové prvky či vytvořit slow motion video.

V aplikaci Fotky je nyní nové možné vyhledávat fotografie, které obsahují určité typy objektů a tváře osob.

My People – lepší propojení s lidmi

Další novinkou je aplikace My people Hub (Lidé), která měla být součástí jarní verze. Díky této aplikaci získáte rychlý přístup ke kontaktům a můžete je ihned kontaktovat emailem, zprávou nebo třeba přes Skype. Vaše nejoblíbenější kontakty si také můžete přidat přímo na hlavní panel.

OneDrive – stahování souborů na vyžádání

OneDrive se taktéž dočkal úpravy, nyní je možné využít tzv. stahování souborů na vyžádání. Stáhne se tedy pouze zástupce a celý soubor se stáhne až tehdy, kdy jej otevřete. Nejen, že o všem máte lepší přehled, ale nemusíte tak zahlcovat paměť počítače. Tuto funkci je samozřejmě možné vypnout, což ocení zejména uživatelé, kteří nemají rychlý internet.

Antivirus Defender

Antivirus Defender má nyní řízený přístup ke složkám. Pokud jej aktivujete, do soukromých složek budou moci zasahovat pouze schválené aplikace. Microsoftí aplikace k těmto složkám přístup mají, stačí však využít nějakou jinou a Defender vám dá vědět, že přístup zablokoval. Bohužel je to ale poněkud nedomyšlené, jelikož při povolení aplikace ji nemůžete vyhledat v seznamu, ale musíte najít soubor s koncovkou .exe.

Ostatní

průzkumníkovi jsme se dočkali možnosti Share, což umožňuje snadno sdílet obsah s jakoukoli aplikací, včetně Facebooku a Twitteru.

Nástupce Internet Exploreru Edge to má těžké, jelikož mezitím si uživatelé internetu stihli oblíbit ostatní prohlížeče, například Chrome nebo Mozillu, takže o něj bohužel není příliš velký zájem. A tak se Microsoft rozhodl, že z něj udělá i šikovnou PDF čtečku, která je i nastavená jako výchozí čtečka pro PDF dokumenty, takže již není nutné instalovat Adobe Reader.

Prohlížeč Edge se příliš velké popularitě netěší. Microsoft se to ale všemi způsoby snaží napravit.Prohlížeč Edge se příliš velké popularitě netěší. Microsoft se to ale všemi způsoby snaží napravit.

Na úvodní obrazovce nastavení přibyla ikona Telefon, takže máte nyní možnost spárovat telefon či tablet, který nutně nemusí mít WIndows, takže uživatelé Androidu a iOS si taktéž přijdou na své. V našich končinách je ale bohužel propojení poněkud omezené, díky zapojení Cortany, takže tato novinka nás poněkud obchází okolo. Nuže, škoda.

Tohle jsou nejspíše ty nejdůležitější novinky, mezi kterými se však najdou i mnou nezmíněné věci co se týče výkonu, nebo například přidání diagonální šipky pro rozšíření Startu, pár nových ikon pro vyšší přehlednost a drobná úprava karet v notifikačním centru.

Článek Windows 10 Fall Creators Update - Co je nového? byl publikován 13. listopadu 2017 v 05.00 v rubrice Internet a Programy. Autorem článku je Nicoll Bárová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...