Rainmeter – upravte si svojí plochu

Tagy:  rainmeter, pracovní plocha, vlastní úprava, efektní plocha, desk, Windows, úprava vzhledu, nový vzhled

Sponzorované odkazy

Rainmeter – upravte si svojí plochu

Taky vždycky v sci-fi filmech zíráte, jaké systémy běží na jejich počítačích? Moderní obrazovky kde data létají přes celou obrazovku a myš je absolutně zbytečná. Díky Rainmeteru se můžete něčemu podobnému alespoň přiblížit.

Přehled

Nenechte se zmást názvem programu, Rainmeter vám na plochu nepřidá pouze přehled počasí. Získáte kompletní sledování systému jako je volné místo na disku nebo čtení RSS zpráv. Meze se nekladou, program v základu obsahuje pouze pár těchto doplňků, ale internet je plný dalších vychytávek. Vše je samozřejmě zdarma. Již na oficiálním webu se dozvíte, kde najdete nejlepší doplňky.

Jak to funguje

Pokud již máte program nainstalovaný a víte, jak by měla vaše plocha vypadat, můžete začít hledat. Silně doporučuji známou stránku www.deviantart.com . Pokud například chcete digitální hodiny přes půl plochy, stačí si je někde stáhnout a dát instalovat. Garantuji vám, že opravdu najdete všechno, co si usmyslíte. Po instalaci stačí kliknout na ikonu Rainmeteru a doplněk si nastavit. Nastavení doplňků je velmi užitečné, protože si můžete sami určit, zda má být doplněk proklikávácí nebo průhledný anebo má zmizet při přejetí myší. To je samozřejmě výborné, protože vám nic nepřekáží na ploše, dokonce (pokud zatrhnete možnost „proklikávací“) lze přes doplňky pokládat složky.

Oficiální baliček EnigmaOficiální baliček Enigma

Vlastní úpravy

Protože doplňky využívají jazyka kaskádových stylů je opravdu jednoduché si upravit pro vlastní potřeby. Například doplněk pro sledování volného místa na disku obsahoval zbytečně moc textu a barevně mi neladil k ploše. Rozevřel jsem si tedy soubor se styly tohoto konkrétního doplňku a vše potřebné jsem si změnil podle sebe. Změnil jsem barvy, jazyk, velikost a umístění. Výsledek tak může vypadat úplně jinak než utilita, kterou jste si před chvílí stáhli. Soubory, ve kterých se provádějí tyto úpravy, nemusíte nikde složitě hledat. Buď stačí najet do hlavního menu Rainmeteru, kde rozevřete kořenovou složku anebo stačí kliknout na doplněk pravým tlačítkem na myši a dát upravit vzhled. Opět ujišťuji, že není nutnost znát jakýkoliv programovací jazyk, stačí trošku angličtiny.

Opravdu cokoliv

Na oficiálním webu si můžete stáhnout balíček doplňků pro vaši plochu, který již byl upraven. Je to dobrá ukázka toho, čeho se dá s troškou představivosti dosáhnout. Špatně se to popisuje, ale existují balíčky, které vám zobrazí veškeré informace o systému + nejpoužívanější ikony do jednoho kruhu přes celou plochu. Jste fanoušky Star Treku? Není problém, líbil se vám interface obleku ve filmu Iron Man? Dá se najít.

Ukázka použitíUkázka použití

Náročnost

Práce s Rainmeter je jednoduchá, pokud si chcete udělat vlastní úpravy doplňků, musíte už obětovat nějaký ten čas a snahu. Nic složitého, ale na deset minut to není. Jak už jsem zmínil, bude se vám hodit angličtina nebo zkušenost s programováním i když minimální. Za celou dobu používání mě nevyběhla jediná chyba příbuzná s Rainmeterem a systém rozhodně bržděn nebyl. Zkoušel jsem přes aktivní doplňky hrát hry a i když jsem klikal jako o život, nikdy se mi nestalo, že bych přepnul okna nebo něco podobného.

Zhodnocení

Efektní, funkční, zdarma, bez chyb a žádné reklamy. Na internetu se nachází obrovské množství doplňků s možností vlastního zasáhu. Nevím, co víc bych k tomu dodal. Máte plné zuby Windows (nebo jiné) lišty a ikon na ploše? Chcete plochu plnou ukazovatelů a různých blikajících indikací? Nebo prostě chcete jenom vidět počasí v pozadí…. Stáhněte si Rainmeter.

Hodnocení:  90 %

Výborný program

Výhody:

  • Zdarma
  • Bez chyb
  • Jednoduchý
  • Efektní

Nevýhody:

  • Málo oficiálních doplňků
  • Angličtina

Článek Rainmeter – upravte si svojí plochu byl publikován 15. listopadu 2012 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Patrik Šoma. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...