Capsa.cz - české cloudové úložiště

Tagy:  české cloudové řešení, capsa, dokumenty online, úložna, kalendář, úkoly, sdílení, zdarma, online disk, úložiště, cloudové úložiště

Sponzorované odkazy

Capsa.cz - české cloudové úložiště

Internetová úložiště dat jsou v dnešní době velmi oblíbenou a vyhledávanou službou. Však mnozí je určitě znáte. Jde o Dropbox, Google Disk apod. My se však zaměříme na ryze český počin, totiž na projekt Capsa, který je pro veřejnost dostupný už od roku 2007 a za tuto dobu získal hodnotné úspěchy.

Úvodní seznámení

Pro připomenutí uvedu, že cloudová úložiště jsou místa na serveru, kam mohou lidé přistupovat například pomocí webových rozhraní (z internetového prohlížeče) a nahrávat do nich data, případně s nimi pracovat. Jedná se tedy o vzdálený prostor na disku, který určitě nalezne mnoho využití u každého. Třeba jako záložní prostor pro citlivé údaje, jako prostor pro uložení dat, do kterých budeme mít přístup odkudkoliv apod.

výčet vlastností a funkcí Capsyvýčet vlastností a funkcí Capsy

Capsa.cz – registrace a užívání

Registrace do účtu Capsa je otázkou jedné minuty, k užívání je připraven ihned. V základu máme k dispozici 1 GB úložného prostoru na vzdáleném serveru, za jednorázový poplatek 30,– Kč můžeme tuto kapacitu navýšit na 5GB, což se mi zdá vzhledem k získanému prostoru adekvátní.

Celé webové rozhraní je pak v českém jazyce, přičemž věřím, že nebude mít nikdo z uživatelů problém se orientovat. V levém postranním menu tak nalezneme položky Kalendář, Kontakty, Úkoly, Dokumenty a další. Ty všechny jsou aktivní a připravené k užívání. Pro jejich plnou funkčnost tedy není potřeba zaplatit ani již zmíněných 30,– Kč.

Capsa – titulní strana po přihlášeníCapsa – titulní strana po přihlášení

Funkce Capsy

V kontaktech si můžeme vytvářet databázi uživatelů včetně jejich řazení do skupin pro snadnější práci s nimi. Následně není problém sdílet uložená data např. jen s jednou pracovní skupinou.

Kalendář je nápadně podobný například kalendáři, který je součástí účtu Google. Jen nenabízí například možnost opakování událostí, což je, dle mého názoru, docela chyba. Můžeme ho však bez problémů používat jako svůj plánovač. Funguje bez problémů a dostaneme se na něj odkudkoliv, kde máme internetový prohlížeč s připojením k internetu.

Capsa – kalendářCapsa – kalendář

Za zřejmě nejdůležitější prvek celého počinu považuji složku dokumenty a její možnosti. Jedná se totiž o plnohodnotné vzdálené úložiště, o kterém byla zmínka výše. K ovládání tohoto prostoru a k práci s ním slouží horizontální menu, kde nalezneme funkce typu Vložit soubor, Nová složka, Prázdný soubor a další.

Capsa – dokumentyCapsa – dokumenty

Asi nejdůležitější je první tlačítko zleva (Vložit soubor), které otevírá další okno prohlížeče, ve kterém si vybereme soubor, který chceme ze svého počítače uložit na portál Capsa. K němu můžeme uložit jakýkoliv popisek či jeho umístění. Navíc zde můžeme nastavit činnost, která se má provést po kliknutí. K výběru je i možnost editace online, což považuji za velmi vítaný prvek, který ušetří čas při jakékoliv úpravě onoho souboru.

vložení souboru s editací onlinevložení souboru s editací online

Závěrečné shrnutí

Celý projekt Capsa by se dal shrnout tak, že se jedná o velice odvážné dílo, které však nemůže konkurovat několik let zaběhnutým a polo-komerčním počinům z téže oblasti. Jako vzdálený úložný prostor, případně doplněk plánovače a úkolníčku, však poslouží velice dobře. A na to stačí i zdarma nabízený prostor o velikosti 1GB. Navíc se jedná o české dílo, takže dávám symbolický bod navíc.

Hodnocení redakce:  70 %

Výhody:

  • Český počin
  • Rychlost registrace
  • Funkčnost
  • Jednoduchost

Nevýhody:

  • Chtělo by to více funkcí
  • Pouze 1GB zdarma, 5GB za jednorázových 30,- Kč
  • Vzhled
  • Reklama

Článek Capsa.cz - české cloudové úložiště byl publikován 31. ledna 2013 v 05.00 v rubrice Internet. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...