TinyTake – Účinné snímání obrazovky počítače

Sponzorované odkazy

TinyTake – Účinné snímání obrazovky počítače

Snadné snímání obrazovky a následné sdílení může leckdy rapidně urychlit a usnadnit práci, přičemž existuje celá řada placených i zdarma dostupných řešení. Mezi zdarma dostupné programy patří také indický TinyTake z produkce MangoApps. Vedle snímání nabízí lehké úpravy a dobrý export. Má ale i své nevýhody.

Když nestačí Výstřižky z Windows

Ne v každé situaci stačí výchozí aplikace Výstřižky přítomná ve Windows 7 a novějších verzích. Může jít o pokročilé sdílení snímané obrazovky, natáčení videí a další funkce. Zdarma dostupný TinyTake, distribuovaný pod licencí freeware, je dobrou alternativou, která svou funkčnost zakládá především na snadném sdílení nasnímaných obrázků a videí prostřednictvím cloudového úložiště pod hlavičkou MangoApps.

Registrace sice není nezbytná, uživatele ale otravuje na každém rohu.Registrace sice není nezbytná, uživatele ale otravuje na každém rohu.

Dle oficiálního webu vyžaduje TinyTake minimálně 4 GB systémové paměti, což je v dnešní době víceméně standardem, program by ovšem měl spolehlivě fungovat i na počítačích s menší operační pamětí. Pro chod je nezbytný systém Windows 7 a novější, starší Windows Vista již tedy není podporován. Samotná instalace se skládá z dvou kroků, přičemž není dostupná žádná nadstandardní konfigurace a průvodce nenabízí instalaci software třetí strany.

Při prvním spuštění je uživateli nabídnuta bezplatná registrace nezbytná pro snadné sdílení nasnímaných dat. Při vlastní registraci stačí zadat e-mail, jméno a příjmení a volitelnou možností je nastavení adresy onoho úložiště. K samotnému používání programu není registrace nezbytná, ovšem časté notifikace k registraci jsou otravné a registrace samotná otevře řadu dalších možností. Registrovaný uživatel má v základu k dispozici 1 GB cloudové paměti, do níž může libovolně ukládat a sdílet nasnímaná data. Rozšíření je bezplatné, nicméně je nutné k používání TinyTake a služeb s ním spojených přizvat další uživatele e-mailem nebo prostřednictvím Twitteru.

Jak rozšířít základní cloudové úložiště? Stačí přizvat další uživatele.Jak rozšířít základní cloudové úložiště? Stačí přizvat další uživatele.

Uživatelské rozhraní TinyTake je relativně intuitivní a nese se ve stylu Modern UI aplikací, mezi které velmi snadno díky hranatému pastelovému designu zapadne. Absence české lokalizace lze díky přehlednosti oželet, neboť veškeré potřebné funkce jsou dobře znázorněné graficky.

Editor obrázku umí editovat i externí obrázky.Editor obrázku umí editovat i externí obrázky.

Snímáme obrázky i video

Jednoznačnou výhodou TinyTake je možnost snímat jak obrázky celé obrazovky, tak i konkrétního okna či libovolných rozměrů. Chybí jedině možnost snímat výřez neobdélníkových rozměrů, což například dříve zmíněné Výstřižky umí.

Lišta editačních nástrojů.Lišta editačních nástrojů.

Nasnímaný obrázek je možné ihned upravovat základními nástroji. Nechybí přidávání vektorových tvarů, jako jsou obdélníky, elipsy, rovné čáry, šipky a součástí je také tužka. Přidávat lze také jednoduchý text s možností změny barvy, velikosti a fontu. Jednotlivé prvky jsou řazeny do zjednodušených vrstev. Pro úpravu vlastního bitmapového základu slouží pouze ořez bez možnosti nastavit poměr stran či přesného rozlišení. Na druhou stranu musím ocenit přítomnost funkce Pixelate, jež zajišťuje rozpixelování vybraného místa.

Nahrávání videa může být doplněné o hlasový komentář.Nahrávání videa může být doplněné o hlasový komentář.

Snímání videa obrazovky sice není možné následně upravovat, na druhou stranu můžete volit jakkoli velké pole obdélníkového tvaru. Nahrávané video lze navíc doplnit o komentář. Jediným omezením základní verze je pěti minutová délka snímaného videa, která lze rozšířit již zmíněnou registrací a přizváním dalších uživatelů. Video můžete uložit do cloudu a nebo jej uložit lokálně ve formátu .mp4 Další z nadstandardních funkcí je snímání obrázků a videí z webové kamery s omezeními shodnými se snímáním počítačové obrazovky. Snímání obrázků lze ve všech případech provádět konfigurovatelnou klávesovou zkratkou.

Konfigurace klávesových zkratek.Konfigurace klávesových zkratek.

Snadný export a sdílení

Již na začátku jsem avizoval relativně rozsáhlou funkčnost v oblasti sdílení nasnímaného obsahu. Bez registrace je možné poslat nasnímaný obsah pouze e-mailem jako přílohu. Po registraci se ovšem otevírají další možnosti založené především na on-line úložišti. Oceňuji absenci jakékoli reklamy při sdílení dat prostřednictvím úložiště. Narazíte-li někdy na limit online úložiště, snadno můžete data smazat přímo prostřednictvím jednoduchého správce souborů, který je součástí TinyTake.

Správce on-line úložiště je součástí TinyTake.Správce on-line úložiště je součástí TinyTake.

Příjemným nástrojem pro okamžitý přenos nasnímaného obrázku je tlačítko Drag Me, jehož delším stisknutím automaticky zkopírujete nahraný obrázek do dočasné paměti, z niž jej můžete přenést do okna chatu na Facebooku, Skypu či třeba jako přílohu do e-mailu.

Sdílení obrázků přes cloud je bez reklamy.Sdílení obrázků přes cloud je bez reklamy.

Otravná registrace

TinyTake je velmi schopným pomocníkem při snímání obrázků a videí, má ale několik zásadních nedostatků. Celkově mě nepotěšila přílišná provázanost s cloudovým úložištěm MangoApps a některým uživatelům může navíc chybět česká lokalizace. Chybí mi také rozsáhlejší možnosti sdílení na majoritních sociálních sítí, jako jsou Facebook, Twitter či Google+.

Moje hodnocení:  70 %

Výhody:

  • Nahrávání videí
  • Intuitivní a přehledné rozhraní
  • Nahrávání obrazu webkamery
  • 1 GB úložiště
  • Cena

Nevýhody:

  • Neustálé požadavky registrace
  • Přílišná provázanost s cloudem
  • Absence češtiny
  • Obsah nelze sdílet přímo na soc. sítě

Článek TinyTake – Účinné snímání obrazovky počítače byl publikován 8. června 2015 v 05.00 v rubrice Programy. Autorem článku je Ondřej Dostál. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...