Finsko připravuje nový zákon o WiFi sítích, kdkoliv bude moci používat nezabezpečené WiFi sítě

Tagy:  wifi, wifi sítě, zabezpečení, bezpečnost, sdílení, připojení, provider, finsko, zločin, trestný čin

Téměř ve všech Evropských zemích vám hrozí trestní postih za to, že využijete cizí, klidně i nezabezpečenou WiFi síť. Takový čin se obvykle hodnotí jako nedovolené nakládání s cizí věcí, můžete se dokonce dostat i do vězení. Jednou z prvních zemí, která se chystá zákon inovovat je Finsko, konkrétně tedy Tuija Brax, ministryně spravedlnosti.

Pro zákon mluví především to, že za takový přečin byl zatím oficiálně odsouzen pouze jeden člověk. Navíc může často dojít k nechtěnému napojení na cizí síť, například při práci s mobilním telefonem. Změněný zákon by měl začít platit od podzimu tohoto roku, nadále by však platilo, že ten, kdo cizí WiFi síť využil, aby podnikl nějaký trestní skutek (šíření virů) a provozovateli sítě vznikla škoda, bude moci být nadále odsouzen.

Ministryně dále tvrdí, že zákon tak v jisté míře dekriminalizuje zmiňované omyly, navíc podle ní, pokud je síť využívána jen ke standardním účelům, provozovateli tak nemusí v podstatě vůbec nic vadit. Navíc, zabezpečení sítě je relativně velice jednoduchý úkon, který zvládne prakticky každý a nemusí se tak bát, že by „hostil“ cizí uživatele.

V České republice zatím nebyl zaznamenán případ, že by někdo využil cizí WiFi sítě k nějakému nelegálnímu účelu.

Zdroj: PCworld.com

Novinka Finsko připravuje nový zákon o WiFi sítích, kdkoliv bude moci používat nezabezpečené WiFi sítě byla publikován 14. června 2010 v 23.00. Autorem novinky je Pavel Dobeš. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...